Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 451
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
Сменете училището!

# 376
  • София
А защо учителите не пишат забележки и отсъствия?
С риск да да вляза в противоречие с някои либерални тези за възпитание, ще кажа че “магарето скача според тоягата”. Безхаберните родители и нехайните ученици много бързо ще започнат да се интересуват, когато в Школо започната да се трупат неизвинени, забележки, лоши оценки. Малко трябва, за да се промени атмосферата в час, но трябва учителят да е на място и да си върши съвестно работата.

При щерката по време на час телефоните стоят в кутия, без изключения. Могат да ги ползват през междучасията, но тогава нямат време, играе се белот, че чак пушек се вдига 😂

# 377
Според мен също по-добър вариант е преместване в друг клас или в друго училище сред по-мотивирани деца, ако детето желае разбира се. И най-мотивираните учители, ако се паднат да преподават на незаинтересовани ученици в един момент се принуждават да се съобразяват с нивото на класа. Не всяко дете се притеснява от лоши оценки, на някои им е целта да избутат с тройки. При дъщеря ми телефоните не са при тях в часовете, но това не пречи нивото на класа да е доста ниско. И самата тя си витае понякога в облаците и не внимава в час, нищо, че не говори с другите и не пречи. Но аз нямам полезен ход, защото и на нея не й се учи, не желае да се мести и ако отиде някъде, където им изискват повече, съвсем ще се демотивира, аз си знам детето. Доволна съм поне, че с дисциплината на класа няма проблеми, пък все се надявам, че в един момент ще й се доучи повече, а защо не и на съучениците й.

# 378
  • Немция
Проблемът е в голяма степен в ръководството на училището. От друга страна така лесно не се сменя училище.
Но и родителите са зле, щом има такова минимално присъствие и ангажираност.

Относно телефоните в Германия няма генерална забрана, но училищата имат собствени правила.
В училището на моите не се събират телефони по време на час, но е забранено ползването им дори и в междучасието(паузата е време за реално общуване). Учителите гледат за това и през междучасието, редовно чувам за конфискуване на телефони до края на учебния ден, когато правилото не е спазено. Grin
Групичката на набора, състояща се само от момчета, като цяло се съобразява с това след няколко пъти отнет телефон през междучасието и яко цъкат карти през големите междучасия. Има сред тях едно момче с руски произход и ги е научил на руска игра на карти, голям хит е.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 10:09 от Бибит

# 379
Смяната на училище въобще не е толкова лесно работа. Да не говорим пък, ако детето не иска. Нещата, което ние като родители виждаме като лоши, не винаги впечатляват учащите Wink
В някои училища родителите излизат и по улиците да протестират за неща, но децата не искат да сменят училищата.

# 380
Действайте с курсове и частни уроци, ако не може да смените

# 381
И в България има училища, в които телефоните са забранени и междучасията, но аз лично не одобрявам такива крайности за толкова големи деца и се радвам, че в училището на дъщеря ми не е така. Да се вземе телефон на дете в междучасието, ако прави излагащи клипчета на другите или отказва да го сложи в кутията при започването на часа съм съгласна, но просто така -не. За смяната на училището до колкото съм се интересувала е необходимо минималния бал на паралелката да е не по-висок от бала на детето и да има свободно място. Даже и да няма, може да се говори с директора, нали има някакъв разрешен процент за надпланов прием. При нас в провинцията се местят децата, като изключим най-високо баловите училища.

# 382
  • Немция
Аз съм "за" забрана на телефони и в междучасията, защото нормалното общуване просто изчезва.
Нека поне в училището го няма масовия забит поглед в екрана на телефона и откъсване за няколко часа от тази краста въобще.

# 383
Това е все едно на мен на работа да ми забранят да си щракам на телефона в почивката. Дете над 14 вече не е малолетно, носи отговорност за доста неща, някак не одобрявам друг да решава дали ще общува в междучасието или не. Това ми напомня, разказвали са ми как сестрата на баба ми е карала дъщеря си насила да ходи на вечеринки, че трябвало да общува с младежите
 Заведе я до там и като си тръгне, тя сяда в ъгъла и цяла вечер не мърда от там. Понеделник дъщеря ми си забрави в къщи телефона, не й е било въобще проблем без него

# 384
Аз съм "за" забрана на телефони и в междучасията, защото нормалното общуване просто изчезва.
Нека поне в училището го няма масовия забит поглед в екрана на телефона и откъсване за няколко часа от тази краста въобще.
В Холандия вече са забранени. За мен телефоните са необходими за връзка след училище, но в самото училище не.Вече ако детето има специфични  потребности, на него да му се разреши

# 385
В час са им забранени телефоните, но в междучасията си ги ползват. В Чужденеция докато бяхме, телефон въобще не се допускаше в училище. Но там бяха малки, така или иначе. Нещо ако има, деца между 5 и 8-9 години се следяха непрекъснато от работещите в училището, и се обаждаха на родители. На големите и там едва ли им прибират телефоните целодневно.
Тези паралели с извън България - телефони, практики и прочее, са много симпатични, но действителността ни е друга. Аз също искам детето ми да учи в система, взела най-доброто от Лондон, през Берлин, та до Сидни. Но при положение, че не мога да разчитам на никого от училището да ми се обади, каквото и да се случи по коридорите там, предпочитам - даже държа - на детето ми телефонът да му е в джоба по време на междучасието.

# 386
  • ВАРНА
Жабче, bistra_Dim, благодаря ви за споделеното Flowers Hibiscus Ще разгледам.

Като говорим за телефони - в понеделник моят телефон просто изгасна. Без никакви предварителни индикации. Два дни беше на ремонт, а аз през това време с един стар апарат с ограничен брой приложения (вайбър, life 360 + две приложения, които са ми необходими за работа). Ами два дни бях все едно ми липсват една ръка и един крак. На младежите целият им свят е в тези телефони. Аз съм ок по време на час телефоните да са събрани на катедрата и да не се ползват. Въпреки, че и това се прескача като се носят по два телефона. Но изобщо не съм съгласна с прибиране на телефоните и по време на междучасията. Държа да имам връзка с детето си през времето, в което не е в час.

# 387
  • Немция
Леле, не знам какво ще стане, ако се въведе това ограничение в български училища и майките нямат връзка с детето по време на училище(детето на 16 да речем)... Smile

На 14 да си поставят граница сами с ползването на телефон в училище- та точно от тази възраст нагоре нещата с ползването на телефон ескалират.
Нали училището е да постави някакви граници.
Възрастните не съумяват да се контролират с интернет консумацията, камо ли тийновете.
Направо да му отпускат края и всеки да си преценява и да цъка самостоятелно в ъгъла..

# 388
Ами по тази логика на 18 кой ще ги ограничава? Нещата още повече, ще ескалират. Майтап, обаче един мой братовчед преди около 25 години, като отиде студент в София и се пристрасти към Интернет клубовете, тогава телефони нямаше и домашни компютри също. Завърши МЕИ то за десет години, вместо за пет. Иначе има и български училища, в които са забранени телефоните в междучасията, но нашето не е от тях.

# 389
В нашето телефоните се оставят само за времето на часа на катедрата в специални кутии, през междучасията си ги взимат и няма как да е друго яче като обикалят с целия си багаж цялата сграда+корпуса и салона. Време за ползване на телефоните през междучасията така или иначе няма. Но и да имаше, моята ходи на училище, за да е сред приятели и все има нещо по-интересно от телефон тогава. Виж след училище телефонът си влиза в употреба, защото то нали цял ден не са били заедно и има много важни неща да си споделят, а то става само с писане. Чудя се не може ли да си звъннат, да си ги кажат набързо и готово, ама ...то аз какво ли разбирам нали съм от миналия век. Нямам нищо против да си го ползва както и когато намери за добре, стига да не страдат и останалите неща. За сега контролирането от нейна страна е с променлив успех.

Общи условия

Активация на акаунт