Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 455
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Бибит, Eлена е в 35-то с първи език френски, а от тази година и втори език руски, така че тя не учи английски в училище и затова си продължава, мисля сега е на В2 в Аво Бел.
Немски има почти В1 ниво, не си е взела говоренето, така и не се яви да го вземе от Шилер след седми клас, та с малко работа би могла да стартира догодина от В2. Ще отделя време следващите дни да разгледам какви са вариантите и опциите. Бих искала да я запиша там където едната и сестра си изкара С1 нивото по немски или където беше после на подготовката за TELC, тъй като беше доволна като цяло и от двете.

# 361
Aila, от коя школа сте доволни за немски?
Не знам кога и как ще го съвмести моята, но и е в плановете.
Напредват по италиански и е влюбена в този език. Испанският вече е в режим качествени натрупвания. До 12 клас да стигнат C1.

Тази година е безумно с разказвателните и материал сбит накуп.

# 362
  • на последния етаж
А за италиански кои школи в София препоръчвате?

# 363
  • Някъде там...
Bibibon, посоката, в която иска да поеме дъщеря ми, също е безкрайно непозната за мен. Има идеи в главата ѝ и те съчетават математика, програмиране и рисуване. Вчера бяхме на семеен обяд. Заговори се с чичо си за програмиране и анимация. Той е в тази област и си говориха на един напълно непознат за мен език. Няма да се меся в желанията и избрите ѝ. Вярно, че ще ми е в пъти по-лесно да я посъветвам ако се насочи в областта на икономиката или педагогиката, но това си е нейният път и изборите са нейни. От мен подкрепата. И банковата сметка до някакъв момент Simple Smile
И аз с един брой с точно такива интереси. Simple Smile Тази година записа и школа по програмиране в училище, рисува вкъщи на хартия и таблет, гледа клипчета, учи се. Лятото се събираха със съученици да създават видеоигри. Напълно сме боси и у нас по темата.

А за сертификата, както писах по-горе, ние засега не предвиждаме кандидатстване в чужбина, така че таймингът не ми е водещ. Детето ми е малко по-различно, затова се съобразявам с нея. Ако след 10 клас реши, че ще се насочва към чужбина, ще го мислим пак. Ако също така реши, че не й се явява на изпит за сертификат тази година, няма да я натискам да го прави. Иначе в училище учат немски, започнаха от нулата миналата година, сега карат ниво В1. Много й е трудно с немския, английският е първа любов, школата по АЕ се приема като вид хоби. Simple Smile Та може и към школа по немски да се ориентираме в един момент. Учителката им по немски още миналата година каза, че ако се цели кандидатстване в немскоговоряща държава, училищното ниво не е достатъчно, а си трябва курс.

Разказвателните тази година като че ли тръгнаха, миналата година си беше мъка с голяма част от тях. Доста им изискват като цяло, докато свикнат и издрапат си беше трудно. Тази година като че ли им е една идея по-лесно. Но и повечето са само веднъж седмично.

Бибит, звучи много интересно тази практика. Друго е да се сдобиеш с лични впечатления! По-добре ще прецениш дали ти харесва или не.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 19:54 от Жабче

# 364
Моят реши, че ще последва пътя на брат си и ще учи медицина. Категоричен е, че математиката не е за него, няма проблем , но не му е интерено. Не му допада история и география ( тази година са на английски) също, обаче много му харесва биологията. А колкото до химията трудно, но пък има кой да му помага и се справя добре.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 23:43 от Radina

# 365
  • София
У дома мечтата е една и съща вече 12 години. Ще става пилот. Ако имаше начин да прескочи всичко друго по трасето и директно да започне професионалното си обучение, щеше да е най-добре. Но... бавно и методично напредва през малките крачки към голямата цел - математика, английски, физика, немски... Разбира се, без никакви допълнителни жертви и усилия - кому е нужно такова излишно хабене на ресурс?

Две нови големи страсти се появиха през последната година: мюзикълът, в който участва - https://www.facebook.com/TheMusicalBG и барабаните.
Уроците по барабани, разбира се, са с барабаниста от мюзикъла (който, между другото, наистина е виртуоз!)

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 10:21 от Янита

# 366
  • ВАРНА
Добро утро, банда Simple Smile

Кметът на Варна разкошен. Обяви 03/01/25 за неучебен. Беше абсолютно ясно, че в клас нямаше да има повече от 3-4 деца. За учителите ми беше супер тъпо, че ще трябва да отидат на работа заради неспособността на мон да направи един календар с ваканции като хората. Дъщеря ми има разпечатан календар за уч.година и на 03/01 е написала "Браво, Благо!" Simple Smile

Поредният пример колко е важен учителят. От известно време у нас се учи по география (предмет-фантом за периода 5-7 клас). Учителката била толкова яка и мила, че сърце не ѝ давало на дъщеря ми да ходи неподготвена за час.

Radina, живеем на 100м от мед.университет във Варна. Подхвърлях преди време колко хубаво би било ако се насочи към медицина, но интересът е нулев. Стискам палци на твоите момчета и ги поздравявам за избора.
Жабче, интересували ли сте за университети в България?
Янита, барабани Heart
Дъщеря ми се занимаваше осем години с модерен балет. По здравословни причини се наложи да прекъсне преди две години. Има желание да поднови заниманията и сега сме в процес на търсене.

Днес е последната събота, в която излизат епизоди от втори сезон на една анимация. Чинно трябва да изчакам финала на това събитие в 12ч и след това да поемем към мола. Много е важно да се купи един парфюм (хубаво намаление имат в Дъглъс), който ако беше запомнен кой точно е, щях да поръчам онлайн. Мол в събота с лошо време и разни черни петъци - за какво повече може да мечтае човек Laughing

# 367
Наистина ли? Прасунчо, не бях чула. Ехее, браво на кмета! Аз като споменах вкъщи, че ако кметът не го обяви за неучебен, ние ще я освободим с бележка, познайте какво стана. Девойчето отвори едни очи и скочи: "Няма да отсъствам, ще отида. Какво по-хубаво от това да сме 4-5 души в час? То се е почти индивидуален урок. Няма да ме освобождаваш, отивам." Laughing
Но, естествено, че ще й бъде по-добре да си почине до края на уикенда, така че браво на Благо.

# 368
  • ВАРНА
Наистина ли? Прасунчо, не бях чула. Ехее, браво на кмета! Аз като споменах вкъщи, че ако кметът не го обяви за неучебен, ние ще я освободим с бележка, познайте какво стана. Девойчето отвори едни очи и скочи: "Няма да отсъствам, ще отида. Какво по-хубаво от това да сме 4-5 души в час? То се е почти индивидуален урок. Няма да ме освобождаваш, отивам." Laughing
Но, естествено, че ще й бъде по-добре да си почине до края на уикенда, така че браво на Благо.

Новината топла-топла Simple Smile От вчера вечерта. Бобката (името от ученическите му години) за пореден път печели учениците на Варна Simple Smile

# 369
Поредният пример колко е важен учителят. От известно време у нас се учи по география (предмет-фантом за периода 5-7 клас). Учителката била толкова яка и мила, че сърце не ѝ давало на дъщеря ми да ходи неподготвена за час.
Вкъщи е така с историята, голямо учене и старание. Заедно с географията и бяха най-слабите предмети в пети-седми клас.
Много си хареса госпожата и много се притеснява да не се изложи по предмета.

# 370
  • София
Удома редовно се учи само по АЕ и математика. Харесва и двамата учители. Харесва и учителката по биология, но там не влага някакви особени усилия.
Всичко друго е на принципа колкото толкова.

# 371
  • Някъде там...
Не сме, Прасунчо. Не са наясно какво искат да учат, а и след голямото проучване и лудница в 7 клас, ми се искаше поне 2 години почивка. Simple Smile Иначе имат възможност за вътрешен изпит и прием в СУ, защото НПМГ е лицей на СУ. Конкретно за анимацията и програмирането аз не мога да помогна, защото въобще не съм в тази сфера. Надявам се, че и в училище ще ги насочат. Иначе бих я записала на курсове някъде, в СофтУни има, може да погледнеш. Или на школа по рисуване.

И аз потвърждавам, че голямо значение за мотивацията по даден предмет има симпатията към учителя. Съответно предметът влиза или излиза от списъка с любими. Simple Smile За късмет повечето учители са им симпатични тази година, като няколко определено водят в класацията.

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 19:34 от Жабче

# 372
Bibibon, посоката, в която иска да поеме дъщеря ми, също е безкрайно непозната за мен. Има идеи в главата ѝ и те съчетават математика, програмиране и рисуване. Вчера бяхме на семеен обяд. Заговори се с чичо си за програмиране и анимация. Той е в тази област и си говориха на един напълно непознат за мен език. Няма да се меся в желанията и избрите ѝ. Вярно, че ще ми е в пъти по-лесно да я посъветвам ако се насочи в областта на икономиката или педагогиката, но това си е нейният път и изборите са нейни. От мен подкрепата. И банковата сметка до някакъв момент Simple Smile
Здравейте,
Относно анимация или създаване на игри, изобщо професия в гейминг индустрията тук имат програми за професионално обучение, както и програми за ученици, през зимата са онлайн. https://arc.academy/bg/
Тази пролет попаднах тях на изложението за образовение, имат дни на отворените врати, беше много интересно. 

https://creative.softuni.bg/  също имат курсове за дигитално рисуване, всички онлайн.

Надявах се да намеря приложение за безкрайното майнкрафтстване или рисуване на герои с реплики в полетата на тетрадките, за сега със слаб успех. Поне може да си изяснят младежите дали конкретната сфера е тяхното нещо или не.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 14:01 от bistra_Dim

# 373
  • Някъде там...
Благодаря!
За Софтуни знаех, но тази академия предлага по-интересни занимания за тинейджъри. Simple Smile Следващите дни на отворени врати са на 01/02/25, събота.
Прасунчо, НБУ иначе предлага бакалавърска програма. СУ има само магистърска. Друго засега в Бг не съм намерила.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 16:55 от Жабче

# 374
  • на последния етаж
Гневна ли съм, отчаяна ли съм и аз не знам вече. Вчера на родителската среща в централно столично училище бяхме 6 (шестима) родители. Класът е от 30 деца. Учителите се оплакват, че децата закъсняват, но не им пишат отсъствия. Говорят в час, гримират се, занимават се с телефони, но и за това забележки няма. Всичко е оставено на самотек, нито родители ги интересува, нито учители, нито директори, нито пък министерство... Пробита система, пробито образование, пробита държава. Какъв е изходът аз не знам. Sad

Общи условия

Активация на акаунт