Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 465
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
За университет не търсят ли Йелтс?

# 346
  • София
Кеймбридж важи навсякъде.  Може и Йелтс или Тойфел.

# 347
Доколкото помня, хубавото на Кембридж е, че сертификатът е без срок за валидност. Иначе, при моята дъщеря има тежка адаптация с всички предмети отново, преобладават петиците, шестиците са кът. Обаче, учителката по история й предложила да ходи на консултации, за да работят допълнително извън учебния материал, защото имала голям потенциал по предмета, да видим. Иначе, ходи на немски в Алианс и засега твърди, че й е лесно там, но пък и тя си избра да бъде на А2 (те й предложиха В1 след входния тест), за да си затвърдила знанията на това ниво.

# 348
  • ВАРНА
Кеймбридж е без срок за валидност, да. Не съм сигурна дали няма университети, които да изискват да е положен сравнително скоро спрямо датата за кандидатстване.
Планът у нас е догодина С1 и в зависимост от избрания университет и специалност, ако има специфично изискване за сертификата по английски, да има време в 11 клас да се отреагира. От време на време дъщеря ми силно залита към висше образование във Франция, но не съм убедена, че ще успее да стигне до В2 или С1 на френски, а бакалавър на английски в направлението, към което се е насочила, предполагам, че ще е невъзможно да открием.

Le Vert, винаги много се радвам, когато чувам за такива учители като учителката на дъщеря ти по история. Стискаме палци за много успехи.
Както казва една приятелка - много разказвателни са девети и десети клас. Вкъщи виждам да се разхождат основно учебниците по история и биология, а от скоро и по география. За периода 5-7 клас учебниците по география не се отваряха изобщо, но нЕмаха късмет да са със същата учителка. Дъщеря ми изобщо не знае от къде да го подхваща този предмет. По химия е мъгла, която ту се сгъстява, ту се раздига. По физика явно върви, защото не чувам да се тръшка или оплаква.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 10:21 от прасунчо

# 349
  • Някъде там...
Ние също обмисляме явяване на Кеймбридж САЕ тази година, точно защото е без давност. Догодина имат матури, не ми се иска да й се натрупва. В момента е в група С1 само с деца от 11 и 12 клас, явно целящи сертификат. Засега не обмисляме кандидатстване в чужбина, така че ще го мислим като ни дойде до главата.

Учебната година напредва, входните бяха с много шарени оценки, сега постепенно вдигаме успеха. По-спокойни са от миналата година, започнаха по малко да излизат със съученици. Интерес към определени предмети няма съществен, а са започнали да им говорят за профили в училище. Последно са ги посъветвали да не избират нещо само защото учителят им е симпатичен. Joy

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 14:26 от Жабче

# 350
Скромният ми опит с матурите в 10 клас показва, че не отнемат никакъв допълнителен ресурс от страна на деца и учители / поне при нас/. Стойността и резултатите са само за МОН-ско перчене, колко са ангажирани и просто статистика.

# 351
  • Някъде там...
Да, но за моето дете конкретно ще са стрес. Иначе сме наясно, че не са от особено значение, освен статистически.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 14:24 от Жабче

# 352
  • София
Кеймбридж сертификатите са безсрочни, но университетите искат да е взет преди не повече от две години, така че С1 сертификат има смисъл да се изкара най-рано в началото на 11-ти клас.

# 353
Къде има такива курсове? Обикновено са по два пъти седмично по 2-2,5 часа или веднъж седмично по 4,5 часа.
Индивидуална преценка на учителката му (native speaker) и уроците са индивидуални...от 8 годишен ходи при нея в събота един астрономически час.
Сега реши, че ще се яви за С1, но изкара 176т., като говоримия беше с резултат за С2, но всички останали компоненти бяха за В2 и той се разочарова, а и аз мисля, че сега не му беше времето, но го оставих да си вземе опита.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 17:58 от ЗориБ

# 354
  • София
Ааа, за индивидуални уроци може. Понеже каза курс и се изненадах.

# 355
  • София
Жабче, наистина е както са писали за сертификата. Той самият е безсрочен, но университетите си искат да е взет сравнително наскоро. При мен големите го взеха съответно май началото на 11-ти и краят на 11-ти клас някъде.
Николета вече си взе и немският сертификат, тя избра и се явява на TELC, началото на 12-ти клас.
Ходихме с Елена, наборката, в Мюнхен да гледа едната и кака университети. Сега пък Ели реши, че пак иска да учи немски и евнтуално някой ден да следва в Германия.
Лошото е че отдавна е зарязала езика и с тези разказвателни, плюс френски и руски в училище и школа по английски не виждам къде може да вмъкне и немският.

# 356
Привет и от мен! Бързо се влезе в коловозите на 9-и клас. Дори успява да излиза много повече от миналата година. Немският нещо започва да буксува, имам чувството, че нищо не правят. Госпожата много често отсъства. Реално, най-много време отделя на курсовете по програмиране. Твърдо е решила да се ориентира в тази сфера, а аз съм много силно притеснена, защото цялото семейство сме много далеч от това поле на дейност и дори не мога да дам съвет до колко е рисковано да се  насочва натам от гледна точка на бъдеще на професиите. От друга страна наистина ѝ харесва това, което прави. И съм много объркана и не знам към кариерен консултант ли да я насоча или нещо друго. А инвестира много сериозно време в това- 12 ч седмично.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 09:59 от Bibibon

# 357
  • ВАРНА
Bibibon, посоката, в която иска да поеме дъщеря ми, също е безкрайно непозната за мен. Има идеи в главата ѝ и те съчетават математика, програмиране и рисуване. Вчера бяхме на семеен обяд. Заговори се с чичо си за програмиране и анимация. Той е в тази област и си говориха на един напълно непознат за мен език. Няма да се меся в желанията и избрите ѝ. Вярно, че ще ми е в пъти по-лесно да я посъветвам ако се насочи в областта на икономиката или педагогиката, но това си е нейният път и изборите са нейни. От мен подкрепата. И банковата сметка до някакъв момент Simple Smile

# 358
Колко ориентирани деца, направо ви завидях. Моята вятър я вее на бял кон. Май знае само какво не иска да учи в последствие. Тази година ѝ идва нанагорно, след като миналата май им се оказа доста лежерна и за новия език. Сега са с нова госпожа по немски, която им е и класна, и много ми харесва. Освен, че се стреми да ги сплоти като клас, което не се случи миналата година, ги и "тормози" яко по езика. Разбра, че немският можел да звучи и добре (ами то като миналата година никой не ги поправяше за произношение и нейното беше като скърцане на каруца), че имало и хубави песни на немски, че и без него няма как да върви и любимата биология, че даже и прописа на немски. Е, все още доминиращ за четене и слушане на музика е английският, ама то пълно щастие няма Simple Smile. Имаше малко сблъсък с разказвателните, особено тези на език (биология, химия, история, че от време на време и география, че госпожата можела да води и на немски, но вече си имали достатъчно предмети на немски, та географията им е бонус). Имат си и музика на английски (учителят води музика на английски за паралелките с английски, та и на тях). Но нещата почнаха да се връщат към нормалното. Госпожата им по литература тази година е добра и всеки час се пише нещо - есета, резюмета, някакви други упражнения и всеки път има обратна връзка и виждам реално израстване при писането, а наборката е щастлива, че отново има истински часове по литература, нали това е страстта ѝ и заради пустата литература е в това училище. Като цяло тази година си харесва всички учители колкото и да са взискателни. Казва, че ѝ било интересно, правят и опити по физика и химия. Не е очарована от устните изпитвания, карат ги да разказват на немски, ама като понатрупа думички и се поотпусна, нещата почнаха да си идват малко по малко на местата. Малко е неорганизирана и не се оправя с управлението на времето, от което леко страда социалния живот, не е както ѝ се иска, ама наваксва в социалните мрежи, та то и затова времето не стига. И профилиране, и последващо учене и сертификати са ни много далечни. Все някога ще им дойде времето Simple Smile

# 359
  • Немция
В темата прави впечатление колко деца в тази тема ходят на школи по езици, направо е масово...
Айла, ако щерката се ориентира към немски университет, явно ще трябва да се заеме с немския в някоя езикова школа. Английският нали и без това го учат в училище или й е нужен определен сертификат?

AsitaNew, сега покрай коледните празници трябва да дадат шанс на немските песни, има голям и хубав избор с немски коледни песни- коледното пеене в семейството, в група, в училище е на голяма почит в Германия, както и в другите немскоезични държави. С музика и празници се навлиза с удоволствие в една чужда култура.

Щом има някаква ориентация в определена професионална насока, е чудесно и е добре да бъде подкрепено. Но желанието може и да се промени след година-две.
Ако има възможност за малко стаж в областта, би било перфектно.
Синът ми ще има възможност за ученическа практика от 2 седмици през януари, задължителна е.
Той определено не знае накъде, след като завърши, но има още време (знае горе-долу кои са му силните страни, но открива и нови интереси, например по-новата история, американската политика Grinning).
Преди година и половина имаха 3 стажа по 1 ден в различни фирми по желание, оттам му хареса в отдела по кадастри в съседен град. Затова сега кандидатства и получи място за 2 седмици практика в инженерния отдел на общината ни- отново свързано с кадастри, измервания и проучвания на инфраструктура, градска структура.. Очертава се и доста да са навън.
Ще видим как ще му хареса.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 12:18 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт