Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 654
  • 752
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Какво искате още да се учи за трансформиращия преразказ?
Вече знаят правилата: в кое време се пише и как да се избягват моменти, които разказвачът не е видял.

Правенето на много преразкази не тренира паметта, а това трябва да се упражнява. Това става с учене наизуст на стихове и на преразказване на уроците.
И да, някои деца имат страхотна памет, а други- не. Това трудно ще променим.

# 376
Изобщо не съм съгласна, че преразказа е само до памет. Има си правила, които трябва да се спазят и които се тренират с преразкази.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 14:18 от ~Боряна~

# 377
Да, също смятам, че като всяко нещо при упражнение преразказите ще се подобрят, но трябва да има някой да посочва грешките.

# 378
Аз съм сигурна, че когато едно дете прави повече преразкази  задобрява, колкото и добре да се справяло в 5. клас.
Същото е и със задачите, разбрало е типа задача, но не трябва да спира с решаването.
Това им дава и увереност, а вярвам и спокойствие, когато дойде моментът на НВО-то.

# 379
Получихме си проверен първия преразказ от школата, очаквано  с много грешки. Очаквах да е оценен, но явно не е практика

# 380
Няма ли точки при проверката? Ако не, детето да пита как се оценява.

# 381
Разбира се, че трябва упражняване за преразказа. Не е достатъчно само да се усвоят правилата като теория, но да се види как се прилагат. Освен това всякакви пропуски "лъсват" при един преразваз, лексикални, граматически. Хубаво е да се оценят от специалист, да се дадат препоръки, да се проследи дали детето се съобразява с тях при следващ преразказ.

# 382
  • Отвъд алеята зад шкафа
Според мен  трябва да се упражняват с преразкази - освен глаголното време, лексика, граматика, трябва да се отработи кои точно моменти да се преразкажат от името на конкретен герой, предаването на пряката реч...

# 383
Няма ли точки при проверката? Ако не, детето да пита как се оценява.
Не, няма точки. В Междучасие сме, да кажат и други ако има там.

# 384
  • София
И ние сме в Междучасие, но госпожата е казала днес , че малко са се забавили с преговора и трябвало да правят преразказ, но другият път....така че тогава ще кажа.

Чудя се по математика за текуща проверка на момичетата, кое от двете помагала  да взема :
на БГ учебник или на Просвета

Входните нива ги минахме, останаха им само 2...така бързаха в една седмица всички да ги минат, ужасно.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 19:58 от Лиана11

# 385
  • София
Няма лошо да се упражнява, но не очаквайте да се прави в училище. То няма да остане време за новия материал.
Нали всички ходят на школа, там да правят преразкази. Тъй и тъй се плаща за подготовка за НВО.

Тази година децата в училище ще правят 2 или 3 пробни матури, така че ще има поне 2 преразказа.

# 386
Няма лошо да се упражнява, но не очаквайте да се прави в училище. То няма да остане време за новия материал.
Нали всички ходят на школа, там да правят преразкази. Тъй и тъй се плаща за подготовка за НВО.

Тази година децата в училище ще правят 2 или 3 пробни матури, така че ще има поне 2 преразказа.
Ами моето дете не посещава школа. И нали НВО трябва да е съобразено с училищната подготовка. Или поне по документи е така. Мерило е за преподаването в училище. Значи има доста сбъркани неща, щом програмата не позволява да се упражняват.

# 387
  • София

Ами моето дете не посещава школа. И нали НВО трябва да е съобразено с училищната подготовка. Или поне по документи е така. Мерило е за преподаването в училище. Значи има доста сбъркани неща, щом програмата не позволява да се упражняват.
Има, разбира се. От години се толерира и изгражда системата на паралелното частно образование. Който няма пари или принципно не иска частни уроци - губи. Ако иска...

# 388
Чакайте де, рано е още да се настройваме за това какво ще бъде свършено през годината и какво не. Тя годината още не е почнала, а ние вече оплюхме програмата и учителите. Според мен ще се упражнява още преразказът, но не толкова интензивно като предишните две години, защото има и нов материал за взимане.

# 389
  • София
Ох, Мила, каква си оптимистка! Нито един преразказ не са направили в училище. В пети клас имаха някакви упражнения след урока, в 6-ти клас - нито едно. А пък във формата на НВО - едно чуване на текста и 15 минутно четене - абсурд, нищо такова не се прави поне в нашето училище.
Признавам си, аз чета много, но не съм в състояние да повторя дословно прочетен 1-2 пъти текст, както се иска.
Децата не разказват нищо, по никой предмет. Набутват им тестове със затворени въпроси и с това закърняват и малкото им умения.

Общи условия

Активация на акаунт