ПМС или как да го регулирам?

• 587
  • 12
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, с риск да ме нападнете, че има подобни теми, отварям нова, защото не съм убедена, че намерих отговора на въпроса си. Та. Със здравето съм добре, хормоните ми всичките са в норма (явно освен в този период), спортувам 5-6 от 7 дни. Храня се здравословно, не ям захар, тестено, ама никакво, млечните изключих напълно, опитвам се да се храня балансирано без дефицити и крайности, НО.. през последните 2-3 години забелязвам по-тежко ПМС, а именно 10 дни преди цикъл започват да ме болят гърдите най-вече, главата много често се случва да ме боли почти всеки ден докато не ми дойде, коремът ми е подут все едно съм в началото на 5-ти месец бременна, имам чувството, че дори усвояването на храната е по-бавно, най-малкото, което хапна ме държи сита и подута часове наред, ленива съм, чувствам си бедрата много тежки и то не глезените, ами бедрата в зоната около бричовете, за промяна в настроенията не ми се коментира, защото сама себе си не се понасям и за капак на всичко около овулация и преди цикъл се изпъпчвам отвратително по лицето с едни големи кистозни болезнени пъпки. Щитовидната ми е ок, всичко ми е в норма, за мен няма друго обяснение освен това, че ''женските'' ми хормони в тези два периода падат много ниско? Моля ви, посъветвайте ме на какъв лекар да отида или някаква добавка ли да си взема за регулиране на хормоните и аз не знам вече.

# 1
Колко време преди/след въпросния режим се появиха тези оплаквания?

# 2
  • София
Извинявам се, не разбрах за кой режим имате предвид. Този начин на живот го водя от 12 години близо, а по-тежкото ПМС ,или поне аз така го разбирам, е от около 2-3 години.

Забравих да добавя, че почти всеки месец преди цикъл изпадам в депресия, започвам да не се харесвам, недай си боже да се сдърпам с някого директно се разплаквам. Задълбавайки в темата, ако трябва да се доверя на Интернет, то според него би следвало да имам предменструално дисфорично разстройство... Приемам вечерна иглика, имам хубави витамини и минерали, магнезий пия, витамини Б не пия, но ям доста месо. Друго, че около цикъл изобщо не ми се прави секс. Ама грам. Гладът наистина става неконтролируем. Определено има нещо, но наистина не знам къде да отида и при какъв специалист.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 10:09 от Петенце

# 3
  • София
За съжаление, нормален ПМС. Пробвай добавки с Витекс, ямс или соеви изофлавони. Зависи кое ще ти пасне.

# 4
  • София
Ох... ямс не става нищо, пих. Какво мислите за лейди хармония?

# 5
  • София
Ох... ямс не става нищо, пих. Какво мислите за лейди хармония?
Така като гледам е с малък процент Витекс Агнус Кастус. По-добре си вземи само Витекс.

# 6
  • София
По 400мг колко да приемам на ден? Пише 2-3 пъти на ден по 1 за 8-12 седмици и после по 1 на ден. Много благодаря 🙏

# 7
Секс, често и задоволителен Wink

# 8
Попитах за начина на живот, защото аз на около 26 години започнах да имам 1-2 дена пулсиращо главоболие и 1-2 пъпки точно преди цикъл и малко повече кафяво зацапване в края му, но все пак си оставаше точен, по 5-6 дена и по едно и също време. 2 години по-късно промених начина си на живот подобно на описаното, отначало нищо не се променяше, но след 7-8 месеца - БАМ, хормони под всички норми и пълна липса на цикъл, овулация и т. н. Продължи с години. Дълга история, но колко да е била нормална промяната в ПМС, щом 2 години по-късно стана това...

# 9
  • София
Честно да ви кажа тотално се обърках с тия хормони и кое е правилно и кое не. Няколко години мислех, че имам хормонални проблеми, защото имах проблем с пъпките по лицето, оказа се, че всичко е наред - след изследвания, дерматолози и тн. Цикълът ми е като по часовник на 28 дни...Изключвах храни, сменях калъфки и кърпи всеки ден - тц. Накрая стигнах до заключението, че "преживявам" периодите около овулация и преди цикъл по мааалко по-тежък начин.

Тротинетка, това със секса в този период конкретно..нямам никакво желание. Ама никакво. В овулация съм като разгонено куче, преди цикъл съм като умряла. Което пак се дължи на хормоните...явно.

Ще пробвам с аврамово дърво.

# 10
Петенце, според мен потърси добър ендокринолог. Той ще може да даде мнение за диетата ти и да назначи полови хормони и тези на щитовидната жлеза. Както и да прегледа самата жлеза.

# 11
Чувала съм, че противозачатъчните могат да помогнат, говорете с лекар

# 12
И аз преди години имах ужасен ПМС. Доколкото се рових сама и четох, очевидно е било заради хормонален дисбаланс или по-точно нисък прогестерон. А той, че си беше нисък, беше си - отне ми две години да забременея за втори път и тогава си го проверих и беше нисък.

На мен ми помогна комбинация от Агнес и Прим ойл. Още от първите месеци ми помогна. В началото го пиех почти по цял месец, спирах само в дните на цикъл. После го пиех само във втората половина на цикъла и изобщо като се усетя, че ме почва ПМС-а. Сега съм предменопауза и сякаш нямам такива проблеми с ПМС, както преди. От години не пия тези добавки.

Общи условия

Активация на акаунт