Здравна застраховка - Нидерландия

• 444
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте,

Дъщеря ми е студентка първа година в Нидерландия. Та исках да попитам дали е необходимо да си прави холандска здравна застраховка (и ако да,как може да я направи).
Тя има ЕЗОК и подадохме заявление в НОИ,че ще учи в чужбина и да продължат да й вървят българските застраховки.

Благодаря за отговора предварително

# 1
Навсякъде е различно.Попитайте в конкретното учебно заведение.
Българските застраховки/не знам какво имате предвид под това/важат за Бъргария.Някои от застраховките" Злополука",важат за чужбина.
Моят съвет е за първите 3 месеца,да направите "Медицински разходи  за чужбина". Правят я всички утвърдени застрахователи,
а после ,това което изисква съответното учебно заведение.Ако е в страна на Европейския съюз,трябва и Европейска здравна карта.

# 2
Вижте в темата “Студенти в Нидерландия”.

# 3
  • Бургас
Здравната застраховка е задължителна само ако  студентката работи, иначе - не, много студенти нямат, най-евтините са около 130 евро на месец

# 4
Здравейте!
Имам въпрос относно Европейска здравна карта на студент в Нидерландия. След инцидент и счупване на крак, след което е необходима оперция(не спешна) без здрвна сключена застраховка в държавата, а само с европейска карта, какво следва? По- разумно ли е да се прибере в България и да се оперира студентът или да се оперира в Нидерландия и да заплати операцията сам? Има ли възможност в последния случай операцията да се покрие от НОИ?
Много благодаря предварително на отзовалите се!
Поздрави!

# 5
  • Бургас
Ако операцията не е спешна, може и да не се покрие от ЕЗОК, аз бих избрала прибиране в България, ако е възможно

Общи условия

Активация на акаунт