Избор на инженерна специалност

• 391
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте скоро ще се дипломирам и смятам да кандидатствам в УАСГ. Колебая се между Строителство на сгради и съоръжения (ССС) и Транспортно строителство (ТС) (по-конкретно ме интересува работа по пътища и улици а не по ЖП ). Оригинално смятах да се запиша в ТС, мислейки че при реализацията работата ми ще бъде по-малко натоварваща от ССС, но проверих обявите за работа в интернет (Jobs.bg)и намерих само около 12 фирми които да изискват образование  ТС  и около 48 фирми изискващи ССС. Проверих обявите само информативно и знам, че докато завърша и започна да работя те ще се променят но това ме накара да се замисля. Чувал съм че и ССС и ТС се търсят и , че трябва да избера спрямо това което ми харесва повече (в моя случай е ТС ), но не искам да се прецакам само защото съм избрал каквото ми харесва а не каквото се търси и ми дава повече опции. Моля да ми помогнете ако се занимавате със ССС или с ТС или като цяло със строителсво и можете да отговорите на тези въпроси или да ми дадете други съвети които смятате ,че трябва да взема в предвид,

Отвъд авторския надзор, работа предимно в офис или на самия обект да очаквам в ССС както и в ТС?

Предимно във или извън София ще работя ако се занимавам с ТС и въобще възможно ли е да работя само в София ако се занимавам с него?

Наистина ли ако работя в ТС работата ми няма да е толкова натоварваща колкото в ССС?

Със диплома за ТС или за ССС ще си намеря работа по-лесно?

На какъв принцип работи заплатата при инженерите? На проект ли ми плащат или месечно?

Каква заплата мога да очаквам от работа в ССС и каква в ТС?

Ако броят фирми които се занимават с ТС е толкова малък това , заначи ли че ако не ми харесват условията на работа или заплащането единствената ми опция е да си търся работа в чужбина?

В УАСГ има 210 свободни места  за ССС и само 45 за ТС. Това значи ли че ТС просто не се търси  и ако да, защо?

Някои обяви за работа изискваха пътно строителсво а други транспортно. Каква е разликата?

На последък виждам много строежи на сгради, но до колкото разбрам пътишата са собственост на държавата и има по малък брой проекти. Това трябва ли да ме притеснява ако се запиша в ТС?

С диплома за ССС ще мога ли да си намеря работа в чужбина?

С диплома за ТС ще мога ли да си намеря работа в чужбина?

Лесно ли ще мога да отида при друга фирма със ССС ако не ми харесват условията на работа или заплащането?

Коя специялност из между ТС и ССС бихте препоръчали и защо?

# 1
  • София
Може да добавите в заглавието, че питате за УАСГ, тъй като инженерните специалности са много различни.

# 2
  • София
Христо, на 90% от въпросите ти никой не може да отговори.

Не заради специалността, а защото никой от нас е екстрасенс.
Може да си завършил най-тъпата специалност, но да си имал късмета да попаднеш на място, на което си изградил кокнтакти и си натрупал опит, който да те изстреля в космоса. Може да си завършил най-супер дупер специалността, да не можеш изобщо да се реализираш.

Нищо на този свят не е даденост. Всичко е възможно.
А дали ще имаш реализация в чужбина... това ама съвсем никой не може да го каже.

Учи това, което ще ти е интересно и искаш да учиш, защото така ще станеш добър. Човек става добър в нещата, които харесва. Не прави компромиси със себе си и с желанията си. Хубаво е, че си направил проучване и си мислиш и в тази посока, но след 4 години може да е съвсем друго.

Желая ти успех!

# 3
Да, няма как да знаем след 5 г., когато завършиш, какви позиции ще се предлагат, на какви заплати и т.н. Относно другото:
ССС е по-обхватната от двете специалности, в нея се изучава по нещо  от всички други специалности, от архитектура до геодезия. Като учебни предмети има и пътно строителство, и железопътно, и мостове - стоманени и стоманобетонни. В ТС не знам дали и доколко се изучават сгради и архитектура. Но от друга страна - пътищата се амортизират бързо, непрекъснато има нужда от ремонти, проектират се и се прокарват и нови.

Заплащането на инженера може да е и на заработка(проект или част от него), и на заплата, зависи дали си на свободна практика, дали си назначен, как си назначен.

Не знам кое за теб е "натоварващо", защото за различните хора това може да е различно нещо - дали интензивните периоди, когато се гонят срокове и се налага работа извън работно време, дали работата на терен, дали сложните технически казуси, дали много пътувания/командировки, или пък нещо съвсем различно.
При ССС голяма част от обектите са в градовете, докато при ТС - много от тях са извън градовете. Можеш да работиш и предимно в офис, ако си в офертен отдел примерно - независимо коя от двете специалности. На закрито ще работиш и ако станеш преподавател във ВУЗ или професионална гимназия (друг пример давам).

Относно разликата между транспортно и пътно - пътното е подразделение на транспортното. Студентите по транспротно строителство в един момент от следването си се разделят на пътно, железопътно и транспортни съоръжения. Така ако отидеш в пътно, ще отговориш на изискванията и за "транспортно", и за "пътно". Ако обявата е формулирана "транспортно", значи могат да вземат и от трите специализации.

И аз, като съфорумката по-горе, бих ти препоръчала да избереш това, което ти е по-интересно.
Разгледай подробно сайта на университета. Можеш да проследиш за информация и да посетиш и ден на отворените врати, когато обявят такъв.

Общи условия

Активация на акаунт