Личен асистент

• 2 168
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте! Майка ми е със параноидна шизофрения със 80% телк и право на чужда помощ. Аз съм и настойник понеже е под пълно запрещение.. събрал съм всички документи но какви са стъпките да и стана личен асистент и какви задължения ще имам някакви отчети месечни, правят ли се проверки във дома и чисто като пари какво може да получавам? И какви документи ще ме трябват за започване? Благодаря за отговорите.

# 1
Парите са около 1000 макс 1200лв.Правят се отчети, ходят и на проверки. Отивате в общината във вашия район и питате там. При нас от общината ги назначават.

# 2
Няма да и удържат пари от пенсията нали? Казаха ми първо при социалните и после в общината.

# 3
Аз съм ЛА на детето ми на 8ч. Взимам 1030 лв., но една част от тази сума е удържана от сумата от социалните за дете с такъв процент увреждане т. е. заплатата е сбор от удържаната сума и и някаква сума от общината. При възрастните вероятно е различно. Пенсията е друг вид социално плащане и няма да й удържат нея.

# 4
Каква част по точно? Нещо дребно ли е... и какво се изисква за болния за да ми ги дадат тези 8ч?

# 5
Каква част по точно? Нещо дребно ли е... и какво се изисква за болния за да ми ги дадат тези 8ч?
Казаха ти вече. Отиваш в Общината и АСП и  питаш,   всеки случай е различен. Няма как да сравняваш.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 11:47 от Пролетно цвете

# 6
  • София
Дядо стана личен асистент на баба преди две години. Тъй като аз ходих по институциите , мога да кажа как беше тогава.
Изпратиха ме с ТЕЛК на баба в социалните, там попълних един въпросник, как се справя баба, може ли да си приготви сама храна, може ли сама да се облече и други такива. В рамките на месец / при нас беше точно 1 месец, за София/, дойде един господин за да види баба и да си поговори с нея. Задаваше й въпроси, разгледа какви са условията за гледане, разпита и дядо. След това в рамките на няколко дни ми даде решение според него колко часа дневно  трябва да се полагат грижи за баба. С това  решение отидох в социалните, там поискаха медицинско за работа на дядо, СВ  на дядо и той подписа договор за работа. От социалните мислеха, че аз ще ставам асистент и ме попитаха дали работя, защото няма как да съм на 8 часа на две места. Дядо е пенсионер, така че за него няма проблем, а и той основно се грижи за баба. Всеки месец се носи отчет в социалните, парите се превеждат по карта. От социалните за две години дойдоха два пъти на проверка, първия път се обадиха предварително, втория път бяха разпитвали съседи преди да дойдат да видят баба.

# 7
Аз съм ЛА на детето ми на 8ч. Взимам 1030 лв., но една част от тази сума е удържана от сумата от социалните за дете с такъв процент увреждане т. е. заплатата е сбор от удържаната сума и и някаква сума от общината. При възрастните вероятно е различно. Пенсията е друг вид социално плащане и няма да й удържат нея.

Рори, по коя програма си?

# 8
Нямам представа дали съм по някаква програма. От хора с близък с увреждане разбрахме, че мога да съм на договор за ЛА към общината след като и без друго напуснах работа за да си гледам детето Казаха ми какви документи искат,представих ги и ме назначиха.

# 9
  • BG
Митак, за 80 процента ще ти дадат максимум 5 часа. Това се явява втора група. За 6 часа аз получавам 705 лева чиста нетна сума.Осигуровките са на база МРЗ. Иначе работя на 4 часа на основното работно място. Вкратце, обираш си всичките документи и отиваш първо при социалните, а после в общината.Всеки случай е различен както  ти казаха.Пиша от личен опит на майка на 33-годишен с Даун.Майките на деца с увреждания, не подвеждайте човека, защото тук става дума за възрастен с придобито заболяване а не с вродено.Автора, пиши ми на лични ако искаш и помоли администратор да ти заключи темата.Имах опит и с друг член на семейството та съм наясно.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 14:13 от Вивиана Енева 634968

# 10
Мойто дете не е с вродено увреждане. Роди се съвсем здраво. С придобито увреждане е.

# 11
  • BG
Тук става въпрос за Направление за ползване на социална услуга на пълнолетно лице. По трудов договор брутната сума ми е 906 лв.,а нетната 705 на 6 часа.Подвеждате човека с добавките за деца с увреждания. Хилядарка няма да получава.Има да попълва въпросник с 204 въпроса.Там зависи колко точки ще събере.Запрещението също вдига часовете. По груби изчисления чистата сума ще бъде около 600 нето.Автора, чакаме да се обадиш.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 15:24 от Вивиана Енева 634968

# 12
Здравейте!
Аз имам по-различен въпрос: Майка ми е с 8-ми клас (основно образование),в такъв случай има ли шанс да кандидатства за личен асистент на дядо ми,който е със 100% телк? Всички документи са готови,останаха само тези към общината.
Предварително благодаря,и се извинявам,ако въпросът ми е неуместен и не е по темата!

# 13
  • BG
Да, може. Образованието няма никакво значение.

# 14
Здравейте, при смърт на потребител на услугата "Личен асистент", личният асистент не прекратява дейността по взаимно съгласие, а поради закриване на бройката. От различните служби дават различна информация относно прекратяването на договора и възможността за ползване на обезщетение за безработица. Може ли някой, който е минал по този път, да сподели опит? Личният асистент е работил 3 години по този договор и има общо 7 г. и 6 м. трудов стаж. Благодаря на отзовалите се.

Общи условия

Активация на акаунт