Къща в Италия 🇮🇹 за 1 евро

• 1 079
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте
Някой от вас да е минал през програмата в Италия купи къща за 1 евро (или за премиум къща над 1 Евро 😊), предимства, недостатъци, с какво се сблъсквахте и как вървеше цялата процедура? Как избрахте населеното место, какви ви бяха критериите?
Има една дама българка която реновират в момента в Сицилия такава къща, следя я в инстаграм, но ако има и тук мнения ще е интересно да де споделят мнения Simple Smile

# 1
Аз не съм, вероятно в тоя живот няма и да купя, но бих гледала все пак да е в някаква обозрима близост до голям град и да има гара, понеже не съм шофьор. Т.е. да не е съвсем в средата на нищото. Като климат е вече каквото ви харесва на вас. Градчето/селото да не е съвсем запуснато, да не са четири котки на кръст там, а все пак да има някакъв живот, в който да се впишете. Евентуално има ли училище - не заради вашите деца, а защото би значело, че има достатъчно млади хора (това последното може и да невъзможно, не знам дали тия къщи не ги продават в най-западащите места, та може и да написах голяма глупост, но си струва да се провери).

Ако набележите три-четири конкретни места, на ваше място бих отишла лично да ги посетя, преди да реша, да видя как ще се почувствам като сляза на гарата. Да вляза в кварталното магазинче/зарзаватчийница/квото там има, да поздравя, да видя дали ще ми се усмихнат. Абе, най-грубо казано, да видя къде ще се почувствам у дома, понеже това е бая проект. Имайте предвид, че се ангажирате да вложите Х пари в тая къща, купувайки я за едно евро, и че трябва пълна реновация. За много от нещата - структурни промени, събаряне на стени, ще имате нужда от проекти и разрешителни, които ще глътнат много време и пари, понеже при италианците няма особен елемент на спешност. Заведете със себе си на огледите и доверен човек, който да ви каже честно състоянието на ВиК и електричеството, защото те са голямо перо. Ако нямате собствени майстори и трябва да наемете бригада, не се очаровайте и влияйте прекалено от филма "Под слънцето на Тоскана", понеже вероятно ще ви бъде по-трудно и фрустриращо. Не го пиша, за да ви разкандърдисвам, със сигурност е много романтично приключение, обаче аз поне го виждам като свързано с много нерви. Мой приятел тук (в Италия т.е.) в момента си сменя дограмата в апартамента и каза, че ще му излезе 30 хиляди евро. Вярно, има голяма веранда, а и да не са трийсет, двайсет да са, това е само една дограма. За цялостен ремонт на къща в кофти състояние ще отидат много пари, нерви и време, плюс административно тичане по инстанции и бюрократично лутане.

# 2
Кауза пердута. Това са borghi, няма хора, няма живот, няма училища, транспорт, болници, работа, забавления, социален живот.

Хубост, да. На картичка да я гледаш, но за живеене или дори за лятна/ваканционна къща не става. Иначе мислите ли, че италианците, ще оставят някой да им изкупи къщите за 1 евро, а те ще вземат заеми да плащат цял живот?
На някои места прибавете и мафията в бонус.
Не се лъжете във вятърни мелници.

# 3
Добавям само, ако го решите наистина, като първа стъпка в някакъв момент да си извадите codice fiscale ("кОдиче фискАле" се произнася), понеже в Италия без него не можете да се усмихнете дори в администрацията, камо ли да ви кажат "добър ден".

Издава се от Agenzia delle entrate безплатно (поне на мен преди 6-7 години, когато си го вадих, не ми поискаха нищо, и стана на момента - отидох в най-близката такава, взех си номерче, почаках може би час и половина - два, и ми го издадоха на момента). Няма нужда да сте residente или cittadina italiana, и няма срок на валидност.
Може би може да се издаде и онлайн, не съм проверявала, но ще ви трябва през целия процес за абсолютно всяко едно нещо.

# 4
Благодаря, отвори се интересна дискусия.
Аз лично също не бих взела точно от къщите за 1 евро (програмата е само за чужденци иначе), а премиум къща която е на 20-30к и на която не и трябва кой знае какъв ремонт. Но, още само си мечтая 😊

# 5
Къщите, на които не им трябва ремонт, и далеч от "премиум" започват от 60 000 евра маломерните.
За 30 000 са откровена мизерия. Да, закърпено е на ниво хостел,  колкото да не изглежда, че се руши и ще падне утре. Но дотам.

# 6
Точно.
Тези, дето са за по едно евро поне е ясно, че купуваш съборетина и тепърва инвестираш в нея.
Тези за по 30k са леко лустросани съборетини, които са само козметично закрепени, колкото да им се вземат едни пари, и ти, купувайки една такава, вече си 30k назад, и тепърва почваш да инвестираш същите пари, които би дал, ако е за едно евро.
Евентуално може примерно някъде в Сицилия или Базиликата да има нещо по-нормално за тия пари, но пак ме съмнява, и пак ще има много замаскирани дефекти - вече колко ще са сериозни и скъпи за отремонтиране ще разбереш в процеса, след като вече ще си се набутала с 30 хиляди. Котка в торба е работата. Пък и то в Базиликата кво да прави човек.

# 7
Здравейте
Някой от вас да е минал през програмата в Италия купи къща за 1 евро (или за премиум къща над 1 Евро 😊), предимства, недостатъци, с какво се сблъсквахте и как вървеше цялата процедура? Как избрахте населеното место, какви ви бяха критериите?
Има една дама българка която реновират в момента в Сицилия такава къща, следя я в инстаграм, но ако има и тук мнения ще е интересно да де споделят мнения Simple Smile
Как се казва българката?

# 8
Здравейте
Как се казва българката?
Може да я намерите във Фейсбук -Кристина Павлова или в инстаграм one euro House sicily

# 9
Сложете някакви линкове, ако знаете на такива къщи, обяви?
Има ли близо до морето?

# 10
Доста статии имаше за тези къщи. Не са реално за едно евро, разбира се. Има някакво капаро/гаранция 3-5 хиляди евро, с които се задължаваш, че ще ги реновираш до 3 години. Такси и данъци всякакви. Тези къщи за едно евро са тотална съборетина, необитаеми, често без покрив. Трябва да я построиш отново отвътре, като запазиш само външните стени. На запуснати места са обикновено, откъдето всички са избягали, защото няма работа, инфраструктура, лекари, останали са само стари хора в умиращи градове. Строежа трябва постоянно да го наглеждаш, не става от разстояние. Проблеми със строителите (наличност, да не те крадат, езикови пречки), в някои места и с мафията. Ако имах пари, щях да си купя евтина обитаема къща някъде, това е проект за години наред, в който да влагаш много, много пари.

# 11
Според мен тая жена търси да изкара пари от инфуенсърство, не че й е мечта да реновира къща на майната си. И разбира се стадото с мечтите и илюзиите не закъснява, а налазва. Преди такива начинания е редно поне да се лети до сицилия и да се опознае района. Макар, че то е близко до ума, че освен за вила за няколко седмици в годината, за друго не става. И то летния сезон ще е адска жега. Италианците търсят някой да им допринася за икономиката.

Общи условия

Активация на акаунт