Биотехнологии в СУ

• 572
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте! Обмислям да кандидатсватм Биотехнологии в СУ тази година и бих искала някои да ми разкаже малко повече за самата реализация. Планувам да продължа с магистратура някъде в чужбина. Там търсят ли такива кадри? Изобщо има ли някаква реализация?

# 1
Казвала съм го и пак ще го кажа - поне допреди 10-ина години биотехнологиите в СУ бяха абсолютна загуба на време. Нищо общо с реалността в чужбина, ама нищо. Помислете си много флбре с какво искате да се занимавате и какво можете да си позволите - дали са ясно и конкретно биотехнологии (т.е варене на бира, пречистване на води, производство на биологични продукти в голям мащаб, най-общо казано)? Или просто "биологията ми е интересна и не знам какво точно"? Генетика/молекулярна биология? Медицина? Медицински лаборант е нещото, което ще ви даде най-много работа и най-много възможности и за чужбина, и за развитие нагоре евентуално, но на ниво лаборант тази работа е гадна и ниско платена - т.е оферта е, ако Ви трябва работа бързо и после ще доучвате да се развивате. Втори въпрос - някаква възможност да учите в чужбина? Стипендии, заеми, нещо изобщо? В Бг биотехнологии.. много, много, много рисково. Поразгледайте катедрите, кой с какво се занимава, идете поговорете с тези, които Ви интересуват наистина - какво се учи, какви са практиките (най-важното!!! Искате практика, колкото се може по-близо до реалния бизнес и колкото се може по-дълга!!), помислете си сериозно какво искате да правите и къде можете да си го позволите. Късмет..

# 2
  • София
Моята дъщеря също се интересува да кандидаства с биология и се колебае коя специалност е добра в СУ.
В началото се беше замислила точно за Биотехнологии, и евентуално после магистатура Биология на развитието или Генно и клетъчно инженерство и да се насочи към медицината, но след това мнение сериозно се замислям..
Ако може да съберет и други мнения, ще са и от полза.

Общи условия

Активация на акаунт