"Икономика и финанси" (на английски език) в Стопанския факултет

• 464
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте! Обмислям да запиша „Икономика и финанси“ (на английски език) в Стопанския факултет (като бакалавър) и ще се радвам, ако споделите актуални мнения и впечатления за специалността и факултета. Интересува ме как са преподавателите и като цяло трудно ли е. Лесно ли се взимат изпитите с редовно учене и има ли реални възможности за освобождаване от изпит по време на семестъра? Математиката как е, какъв е материала, върху който основно се набляга и се държи, и като сложност как е? Сблъсках се с ФМИ и честно казано математиката там ми дойде в повече, и осъзнах, че дори с учене - не се справям с нея. Едно от основните ми притеснения е и езикът – ако английският ми не е на много добро ниво, това голям проблем ли ще бъде за лекциите и изпитите? Видях, че обучението е смесено и има всеки семестър по няколко предмета изцяло на английски език. Особено ме интересува по тези предмети (на английски език) разчита ли се на високо ниво на английски, как протичат изпитите - писмени или устни са предимно и тежки ли са? Разбирам езика, но ми е трудно да го говоря и чисто граматически съм с доста пропуски. Интересно ми е - споделят ли се онлайн учебни материали или се разчита на книги и учебници, с които е препоръчително да се сдобиеш? Също така ми е важно да разбера повече за реализацията, тъй като специалността ми звучи малко по-общо, какви позиции се заемат след завършване? Всякакви съвети и отзиви ще са ми от изключителна полза! Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 12 май 2026, 09:57 от crazycomfort

# 1
А как ще те приемат без добро ниво английски? Единият от изпитите не е ли по английски?

# 2
А как ще те приемат без добро ниво английски? Единият от изпитите не е ли по английски?

Да. Изисква се при кандидатстване да докажеш, че все пак имаш някакво ниво на английски. Вариантът, към който съм се насочила, е изпитът по английски на су. Достатъчно е да се положи успешно изпита, за да може да влезеш в специалността. Разгледах формата на изпита и смятам, че ще се справя с него

# 3
  • Melmak
За бакалавър ли питаш?

Завърших редовна магистратура в Стопанския факултет, учи се сериозно. За английския, той ти е нужен в живота, въобще изобщо и е важно да го знаеш. Читав учебник по икономика не намерих написан на БГ, четях вечно от англоезични издания.

# 4
За бакалавър ли питаш?

Завърших редовна магистратура в Стопанския факултет, учи се сериозно. За английския, той ти е нужен в живота, въобще изобщо и е важно да го знаеш. Читав учебник по икономика не намерих написан на БГ, четях вечно от англоезични издания.

Да, става дума за бакалавър. Мерси все пак за отговора.

# 5
Синът ми е първа година студент в СФ, но друга специалност - Счетоводство и финанси. При него цялото обучение е само на английски - лекции, упражнения, учебници - дори съобщенията, които им пускат преподавателите са на английски. Съответно изпити, контролни, курсови работи са пак на английски. Освобождаване от изпити няма. Оценките от контролни участват като някакъв процент и в крайната оценка от изпита. Съквартирантът му е Икономика и финанси, четвърти курс. В тази специалност също се учи здраво.
А каква ще е реализацията в бъдеще, само времето може да покаже.

Общи условия

Активация на акаунт