МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 26 690
  • 550
  •   2
Отговори
# 525
Здравейте!

След дълго чакане,  ходихме на преглед, за да планираме стимулацията от януари или февруари (за тези, които не са запознати - имам поликистозни яйчници, Хашимото и нямам овулация). Предишната спермограма показа, че при съпруга ми всичко е наред. Лекарката препоръча все пак да пуснем още една, този път с ДНК-фрагментация. Шах и мат - олигоастенотератозооспермия + лоша фрагментация...
Часът ми при гинеколожката е чак средата на януари, а аз ще се побъркам до тогава. Последните месеци мъжът ми пиеше Трибестан и Профертил по препоръка не лекаркара и  на уролог. Няма варикоцеле или подобни заболявания.

Мислите ли, че с тези резултати единственият начин е ИнВитро?

Никога единствения шанс не е ин витро, има винаги възможност за естествено или инсеминация , но във вашия случай според мен доста трудно биха станали нещата . Si_mo_na е права, че е хубаво да се използват всички възможни методи за селекция на сперматозоидите, за да се изберат най- подходящите и да имате хубаво качество ембриони и мисля, че биха ви предложили и ИКСИ.

# 526
Здравейте, питам от името на моя приятелка, които ще кандидатстват с мъжки фактор. Едната СГ ще я правят болница "Х" и да попитам кога и къде могат да направят другите? Знам, че имаше места, на които излизаше винаги влошена СГ. Благодаря предварително и весели празници! ❤️

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 17:22 от Kactus

# 527
За Надежда казват, че уж излизали винаги влошени. При нас излезе същото като в две други клиники, може би 1% по-зле да е била морфологията, но може и така да се е случило тогава на този ден. Тя и без това си ни е гранична, та може един път да е под, друг над границата предполагам.

Ако не се лъжа трябва да са от различни клиники през минимум месец, но може и да бъркам (нямам личен опит с процедурата по МФ).

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 17:10 от Firebird26

# 528
Да, трябва да са правени в различни клиники с поне 1 месец разстояние между двете. За съжаление съвет къде да се направят не мога да дам. Ние направихме едната в репродуктивната клиника, а другата в Майчин дом Варна, но при нас мъжкият фактор си е сериозен.

# 529
Здравейте, в следствие на влошен Крюгер и количеството, след направена терапия къде мога да направя нова спермограма, не ми се иска да е пак в Надежда, първата е правена там, а в друга клиника, която дава точно резултати. Града не е от значение, но Пловдив е за предпочитане, но отново мога да ида във всеки град. Весели празници.

# 530
Здравейте, в следствие на влошен Крюгер и количеството, след направена терапия къде мога да направя нова спермограма, не ми се иска да е пак в Надежда, първата е правена там, а в друга клиника, която дава точно резултати. Града не е от значение, но Пловдив е за предпочитане, но отново мога да ида във всеки град. Весели празници.
Здравейте! Това е списъка с лечебни заведения от които признават спермограмите по фонд.
https://www.car-bg.org/%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b … 0%bd%d0%b8%d1%8f/
За точни резултати мисля, че критериите по Крюгер са еднакви във всички клиники които работят с тях, защото те са поставени от СЗО.

# 531
Във Селена правят ли по Крюгер?

# 532
  • На изток от Ада
Във Селена правят ли по Крюгер?
че защо да не правят?

# 533
може да опитате и в Щерев, там правят по Крюгер.

# 534
  • На изток от Ада
Ние в ст Загора пуснахме по кюгер. Та и в селена сигурно може

# 535
Здравейте. При нас де откри много тежък мъжки фактор-концентрация под един милион, общ брой под един милион, подвижност 1% (прогресивни), нормални форми под един процент. Нещата ми изглеждат отчайващи. Предложиха ни да подготвяме документи за фонда и да пробваме с ИКСИ. Предложете ми добри ин витро клиники. Също така добри специалисти в чужбина, отворена съм за всичко. Искаме да действаме максимално бързо, макар че с този резултат съм обезкуражена. Има ли шанс според вас? Всякакви съвети биха били полезни.

# 536
Здравейте, може ли мнение?

Решихме да не правим ДНК фрагментация, а да изчакаме консултацията с репродуктивния, тъй като при мен излязоха ниско амх под 0.5 и лх:фсх 1:2.

# 537
Здравейте. При нас де откри много тежък мъжки фактор-концентрация под един милион, общ брой под един милион, подвижност 1% (прогресивни), нормални форми под един процент. Нещата ми изглеждат отчайващи. Предложиха ни да подготвяме документи за фонда и да пробваме с ИКСИ. Предложете ми добри ин витро клиники. Също така добри специалисти в чужбина, отворена съм за всичко. Искаме да действаме максимално бързо, макар че с този резултат съм обезкуражена. Има ли шанс според вас? Всякакви съвети биха били полезни.

Теди, нещата не изглеждат добре действително, но има надежда. Може да не стане от първия път, но с повече търпение и добри техники ще се случат нещата. Потърсете първо причината за лошите резултати, за да видите дали не може леко да подобрите нещата. Но истината е че с такива резултати дори да има подобрение, едва ли ще е достатъчно и пак ще се наложи инвитро. Така че най-добре директно сега кандидатствайте по фонда, за да не губите време. Много зависи и дали лошите резултати касаят само количеството или и качеството, ако не сте правили тест за ДНК фрагментация, по-добре направете, защото ако там нещата са добре, не е толкова отчайващо положението. Ако обаче са зле, ще ви трябват по-сериозни преработки и по-опитни ембриолози. Не се подвеждайте с това ИКСИ, това НЕ е метод за преработка на материала, а е метод на оплождане, който всяка клиника предлага без изключение и не е нещо уникално за двойки с мъжки фактор, дори напротив нещо стандартно е с не много голяма добавена стойност. При тези резултати ви трябват далеч по-сериозни преработки и техники. Задължително търсете клиники с добра ембриология, с модерни техноллогии за обработка на материала, включително ИМСИ, МАКС, микрочип, наличие на ембриоскоп и т.н. Ако разполагате с финанси и сте на по-висока възраст, може да е по-добра идея директно да отидете в Турция, за да не губите време. Но ако сте по-млади и имате време може да опитате и някой друг опит в България.  Конкретни клиники ми е все по-трудно да предлагам, защото няма такива които да са специализирани точно в проблеми с мъжкия фактор и по-скоро се разчита на клиники с добра ембриология, такива са може би по-скоро Надежда и Свети Иван Рилски в Тутракан. Ако сте от Варна, там с тежък мъжки фактор не се справят добре. За другите градове нямам много впечатления.

Syringa, какво Ви притеснява в спермограмата? В заключението пише нормозооспермия, означава, че всичко е нормално, няма за какво да се притеснявате.

# 538
S.G.C. От Варна сме. Аз съм на 33, той на 32. Като причина според мен основната е доста повишено тегло. Цялостно хормоналният му профил не е крайно лош, но FSH е нисък 1,4, с леко завишен пролактин и естрадиол, тестостерон, LH, антимюлерав хормон -норма, инхибин Б не е готов. Прочетох доста неща за тези методи (вкл. ИМСИ) , както и необходимостта от добър ембриолог. Точно заради това искам и да действаме бързо. На мен ми предстои цветна снимка. Ще си подадем документи по фонда, но и ако има възможност да предприемем мерки по бързо и срещу заплащане бихме опитали. Нещата не изглеждат добре, но все пак вярвам, че може и да стане. Искам да превъзмогна първоначалния шок и да се действа правилно и бързо. Каквото зависи от нас бихме го направили. Къде може да се направи ДНК фрагментация?

# 539
S.G.C, благодаря. Не сме правили до сега и не съм наясно дали не е трябвало да добавим още някакви показатели.

Общи условия

Активация на акаунт