МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 19 554
  • 412
  •   1
Отговори
# 315
Л-тироксин се пие постоянно, като се прави контрола на всеки 6 месеца. ТСХ при моя мъж беше много по-ниско, около 5 и нещо, води се със субклиничен хипотиреоидизъм и изменения на жлезата на УЗ (без антитела специфични за Хашимото). Въпреки от това от година и половина не е спирал л-тироксин от 50мг, назначено и следено от ендокринолог. За самия него е по-добре ЩЖ да му работи правилно. Има и отношение към сперматогенезата, особено при такова отклонение.
Останалите хормони на ЩЖ изследвали ли сте ги при него - FT3, FT4, TAT, MAT?

# 316
  • Кърджали
Само FT4 имаше пуснато без антителата ТАТ и МАТ, тогавашната ендокриноложка му била казала така, но може и той да не я е разбрал. Сега я смени и му предложих да отиде да се консултира в университетската клиника по ендокринология в Пловдив, че тука в нашия град няма много читави ендокринолози и повечето пациенти бягат към Пловдив.

# 317
Най-добре наистина направете консултация с друг ендокринолог. За съжаление не винаги обръщат внимание на щитовидната жлеза, особено при мъжете. При моя мъж не адресирахме проблема в продължение на 4 години, защото първия ендокринолог, който посетихме му каза, че високото ТСХ не е проблем при мъжете. Добре, че в един момент се усетих, започнах да чета и отиде на преглед при друг лекар. Доста повече енергия има откакто си пие хормона, както не качва килограми.

# 318
Може ли коментар по ДНК фрагментирането на ММ?
До колкото съм чела, над 20% фрагментация не е ок. Неговата е 9%
Иначе ние си пием и двамата всички добавки от книгата на Ребека Фет, не сме правили нова спермограма, старата е от преди добавките - преди 6м. От около 2 месеца приемаме добавките по книгата ,но преди това пак е пил добавки за фертилитет, но комбиниран продукт.
Щеше да е хубаво да пуснем и обикновена спермограма сега, за да видим дали се е покачила морфологията, но след хистероскопия и всички добавки, гледаме да си спестим каквото можем за да го инвестираме в инвитро при селекцията и т.н.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 14:31 от Si_mo_na

# 319
  • Ст Загора
Симона днк е добре. Трябва да е под 15%
А колко горе долу ви излизат добавките от книгата ?

# 320
Симона днк е добре. Трябва да е под 15%
А колко горе долу ви излизат добавките от книгата ?
Ох, Ами много сложно да кажа точна цифра..
Той приема: Омега 3 + АДЕК,  Убиквинол 200 мг, Ликопен, R-ALA (алфа-липоева) 300 mg, Метилфолат 800, б12, Селен, Цинк, NAC.
Аз приемам същите (без Ликопен) + DHEA (след изследвания) и МИО инозитол, както и мелатонин.
Има различни видове добавки, аз съм избрала тези:
Не мога да кажа конкретна сума, тъй като не съм ги купувала едновременно и от едно и също място, но chatgpt твърди, че са на цени около 400-450 лв. Аз бих казала 500 лв, тъй като повечето от тях не са с безплатна доставка, а тя не е никак евтина.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 16:59 от Si_mo_na

# 321
  • Ст Загора
Благодаря!

# 322
Здравейте, нечий партньор взимал ли е добавките от б-ца Надежда които се издават от андрологията? Вчера нашият рп ни ги изписа и искам да видя отзиви, цена и тн. Води се - рецепта мъжка формула new2. Благодаря

# 323
  • Sofia
Здравейте, нечий партньор взимал ли е добавките от б-ца Надежда които се издават от андрологията? Вчера нашият рп ни ги изписа и искам да видя отзиви, цена и тн. Води се - рецепта мъжка формула new2. Благодаря
Ние сме вземали от тях няколко пъти, още преди години когато откриха проблем в спермограмата и ужким стаблизираха нещата. Морфологията беше доста ниска около 1.5 -2% и се качи до към 3-4% (по Крюгер) с тях. Последно взимахме миналата година декември и тази януари - бяха около 192 лева тогава за месец. В последствие решихме да си взимаме по-високи дози индивидуални добавки (COQ10., Vitamin E, L-Argining и тнт.)
ПС: Ако вземате от мъжката формула там ни бяха казали отделно да си добавим Омега 3. Преди години имаше към формулата опаковка с Омега 3, но последно я бяха спряли.
Ето какво включваше преди 2-3 години, мисля, че сега е същото без Омега 3

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 14:07 от Rouina91

# 324
Момичета, при лоша морфология (2,5%) от януари месец тази година, но добра ДНК фрагментация (9%) от миналата седмица необходимо ли е да доплащаме за селекция на сперматозоидите? Болницата предлага ИМСИ (не ИКСИ) и МАКС.
Миналия път имахме три от три оплодени яйцеклетки, но спряха развитие на ден 3.
Подозирам, че причината е била в качеството на яйцеклетките, защото стимулацията не протече гладко, направих алергична реакция - подуха ми се лимфните възли и като цяло се чувствах много зле, но сега при опит две да се подсигурим в различни посоки. Иначе и двамата приемаме мноооого добавки от над два месеца, та се надявам да се повлияят нещата и от това.

# 325
  • Sofia
Момичета, при лоша морфология (2,5%) от януари месец тази година, но добра ДНК фрагментация (9%) от миналата седмица необходимо ли е да доплащаме за селекция на сперматозоидите? Болницата предлага ИМСИ (не ИКСИ) и МАКС.
Миналия път имахме три от три оплодени яйцеклетки, но спряха развитие на ден 3.
Подозирам, че причината е била в качеството на яйцеклетките, защото стимулацията не протече гладко, направих алергична реакция - подуха ми се лимфните възли и като цяло се чувствах много зле, но сега при опит две да се подсигурим в различни посоки. Иначе и двамата приемаме мноооого добавки от над два месеца, та се надявам да се повлияят нещата и от това.
Нямам много голям опит с тези неща но и ние приемаме страшно много добавки от около 2.5 ако не и 3 месеца вече. Вероятно заради жегите при ММ има влошаване в моргфологията (тук вече за нестриктните критерии преди бяха 7 - това преди 2 месеца, а сега бяха паднали на 5%). При мен се изкараха само 3 яйцеклетки, като 2 бяха с много лошо качество и разполагаме само с една за оплождане. Бяхме говорили с ММ да правим Макс, ама ако има повече бройки, той все пак си решил в заявлението като давал материал да си поиска МАКС (тогава не знаехме, че ще имаме само 1 годна, на следващия ден ми казаха, че другите 2 не ставали). Еми 1 ама тази една си остана до 5ти ден и ми казаха, че е доста добро качество ембриончето, така че мисля, че си струва да пробвате с МАКС. Чакаме да видим резултата след трансфера, но силно препоръчвам. Нямах никаква надежда да имаме нещо за трансфер.

# 326
  • Столицата на "Второто българско царство"
Si_mo_na всеки допълнителен метод за оплождане си заслужава.... ние винаги избираме imsi, maksi, icsi... каквото можем и каквото предлага клиниката.

# 327
Si_mo_na аз също смятам, че си струва човек да си доплати. Още повече, че се води, че след 3-ти ден качеството на сперматозоида е водещо.
При нас най-доброто съотношение извадения яйцеклетки - ембриони на 5-ти ден е било с ICSI + чип.

Rouina91 - стискам палци за трансфера Simple Smile

# 328
Si_mo_na аз също смятам, че си струва човек да си доплати. Още повече, че се води, че след 3-ти ден качеството на сперматозоида е водещо.
При нас най-доброто съотношение извадения яйцеклетки - ембриони на 5-ти ден е било с ICSI + чип.

В клиниката в която съм предлагат само ИМСИ и МАКС. Ще се възползваме поне от едното. Благодаря!

# 329
  • Sofia

В клиниката в която съм предлагат само ИМСИ и МАКС. Ще се възползваме поне от едното. Благодаря!
Ами аз ти препоръчвам да пробвате с МАКС-а, повече си струва до колкото знам. В коя клиника сте? На нас в Надежда ни излезе към 350, но си струваше. Ако се наложи да правим още пункции пак бихме заложили на него.

Общи условия

Активация на акаунт