МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 26 755
  • 551
  •   2
Отговори
# 495
На ултразвукът нищо не е показал, препоръчал е да се пусне спермограма. На база лошата спермограма, заключението бе, че трябва операция за варикоцеле, за която се съмняваме.

В този ред на мисли, моля за съвет в каква посока да тръгнем - според мен трябва да изследва той по-обстоен панел изследвания и след седмица - спермограма. И на база изследванията и спермограма, обмисляме добавки, но все пак ми се иска да споделите Вашия отпит с партньора ви.

Имаме усещането и , че този уролог го кара на конвейър и положението е да се прави операция, за да се вземат едни пари. Who knows.

# 496
На ултразвукът нищо не е показал, препоръчал е да се пусне спермограма. На база лошата спермограма, заключението бе, че трябва операция за варикоцеле, за която се съмняваме.

В този ред на мисли, моля за съвет в каква посока да тръгнем - според мен трябва да изследва той по-обстоен панел изследвания и след седмица - спермограма. И на база изследванията и спермограма, обмисляме добавки, но все пак ми се иска да споделите Вашия отпит с партньора ви.

Имаме усещането и , че този уролог го кара на конвейър и положението е да се прави операция, за да се вземат едни пари. Who knows.

Според мен, потърсете второ мнение. Имаме близък в обкръжението ни който беше посетил същият доктор, оперира го от варикоцеле на база спермограма и познай.. Никакво подобрение няма. Само едни пари са били усвоени, а проблема си се е вкоренил и не го е и търсил.

# 497
Бихте ли препоръчали добри, съвестни и с човешки отношение най-вече уролози?

# 498
На мъжа ми най-много изследвания му е назначавал д-р Кондов в Надежда. Единствено и с добавките на Надежда видяхме подобрение, но в комбинация и с други неща: тънко, свободно, памучно бельо, контролиране по това време на ИР, която като цяло е в лека форма, спорт, прием на  хормон заради хипотиреоидизъм.

Една вметка - морфология и увредено ДНК не са едно и също. ДНК фрагментация си се изследва с отделно изследване. Влошена морфология не е равна на проблем с фрагментацията, както и влошена фрагментация може да съществува при нормална спермограма.

# 499
Имате ли изследвана ДНК фрагментация?
ММ е с много кофти морфология (2,5%), но пък ДНК фрагментация му е едва 9%, което е добре.
С тези показатели имам 4 естествени забременявания, като последните две бяха в рамките на 11 месеца.
Гледан е с ехограф от един АГ и той каза, че няма варикоцеле.
За лекар не мога да дам съвет.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 07:35 от Si_mo_na

# 500
  • Sofia
И при нас ММ е с варикоцеле, ниска морфология и висока фрагментация. В Надежда андролозите ни бяха посъветвали да не се прави операция, понеже много често не давала резултати, а в някои случаи се и влошавало положението. Потвърдено е варикоцелето от двама уролози, като единя препоръча операция, а другия не е казал нищо по въпроса. ММ също ходи при Кондов в Надежда и е доволен. Около 5-6 месеца приемаше техните добавки и имаше леко подобрение в подвижността и минимално в морфологията, но като цяло се оказа, че неговото варикоцеле ни е най-малкият проблем. При инвитро със селекция може да се заобиколи до някъде тази драма.

# 501

Здравейте. Мъжът ми има две деца от предишния си брак. През 2018та си беше направил спермограма профилактично, защото решихме, че е дошъл моменът за бебе. Показателите бяха влошени и при преглед при д-р Кацаров се установи варикоцеле, направи операция и му бяха казали след 6м да започнат опити. Точно на 6ти месец забременях и имаме 6 годишен син вече. Спермограмата му тогава беше от Инвитро клиника София. Ако са ви интересни показатели ми пишете на лично и ще ги погледна. Сега отново е с влошена и опитите са второ бебе са неуспешни. Данните на спермограмата от Инвитро София и Щерев са близки. Д-р Кацаров беше с мнение са инсеминация, но не се получи. Имаме и 3 неуспешни трансфера (оплождане ICSI). Проверява го отново за варикоцеле, но няма, а и много рядко се проявявало отново. Пи добавки известно време, но сякаш нямаше подобрение. На този етап прави Андрофлор по насока на новия ни лекар (репродуктивен) - опортюнистични анаероби масово, които влошават състояните и е на антибиотик. Но евентуално подобрение е 2-3 м. след това. Като това не пречи да опитваме за естествено забременяване.

# 502
Спермограмата може да е влошена и без варикоцеле. Няма как само по нея да се слага такава диагноза и да се насочва към операция! Това се установява при преглед с ехограф. Потърсете, второ и трето мнение. Както са писали и момичетата по-горе, не при всички мъже е меродавно да се направи операция. Моят мъж е на 40г с варикоцеле 2 към 3та степен и трима уролози му казаха, че не препоръчват операция, предвид възрастта му. Имало към 20% шанс нещата да се подобрят, към 60% да останат същите, но и също 20% да се влошат. Такава операция имало най-вече смисъл да се направи при мъже 25-30г, тогава резултата от нея е най-добър.

# 503
Определено е хубаво да се направи преглед и при друг лекар. Чисто информативно споделям, че моят мъж си направи операцията на 44 г. След това не е правил нова спермограма, защото бях бременна.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 15:37 от IrenK

# 504
Здравейте! Бихте ли коментирали и спермограмата на мъжа ми? Правим опити почти от година без успех. Имам 1 биохимична бременност. При мен всичко е наред, прикачвам неговата спермограма. Изпълнени са указанията (4 дни въздържание). На 32г. е.

# 505
Здравейте, при повторно кандидатстване с мъжки фактор необходимо ли е ново становище от уролог? Казаха ни, че ще кандидатстваме със старите спермограми. Кандидатствахме за първи път през юли 2025-та, като едната спермограма ни е от март ‘25, а другата от юли ‘25

# 506
Здравейте, при повторно кандидатстване с мъжки фактор необходимо ли е ново становище от уролог? Казаха ни, че ще кандидатстваме със старите спермограми. Кандидатствахме за първи път през юли 2025-та, като едната спермограма ни е от март ‘25, а другата от юли ‘25
Да , необходимо е ново становище от уролог!Без нови спермограми.

# 507

Здравейте ! Какво ви е мнението ? Притесняват ме тези 4% нормална морфология…

По принцип 4% е над нормата и има хора заченали дори с по-малък процент. Какво пише по Крюгер?

# 508

Здравейте ! Какво ви е мнението ? Притесняват ме тези 4% нормална морфология…

По принцип 4% е над нормата и има хора заченали дори с по-малък процент. Какво пише по Крюгер?
По Крюгер това е долната граница и това ме притеснява.. но дано сте права !

# 509
Здравейте,
Мъжът ми си направи спермограма на 24.11. "консултацията" с доктора е била под всякаква критика. Написал е една рецепта и му казал да се видят след 6 седмици и да повтори спермограмата. Ама какъв е проблема, за какво са тези хапчета нищичко. Качвам всичко, за по запознатите да споделят мнения . Ще търсим доктор извън Русе и ще чета и в интернет през това време. Опити правим от миналия Ноември. Аз оня ден бях на ендокринолог да проверим хормоните .

Общи условия

Активация на акаунт