🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 337
  • 765
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Здравей, Дизилер. Благодаря ти.
Това с катеренето мен ще ме озори доста Simple Smile . На децата ще им е лесно. Ще ползваме транспорт, явно.
Иначе ... позна. Точно в този район ще ни настанят, ако не се лъжа.
Със Запрянов сме.
Само ми кажи, моля те, защо е безумен този район? Simple Smile
Нищо му няма на района. Щом си ходила и друг път с групи, със сигурност си била настанена там. Simple Smile 99% от българските агенции настаняват в този квартал. Simple Smile Хем има много хотели, хем автобусите имат сравнително лесен достъп, за да стоварят туристите, хем е сравнително близо до основните забележителности. За самостоятелни туристи има доста по-добри места за настаняване, но и Лалели е приемлив вариант.

Колкото до Истиклял, първият вариант е посочения с метро до Таксим и после слизане надолу. Вторият вариант е трамвай до последната му спирка Кабаташ със зяпане през прозорците и на Кабаташ прехвърляне на фуникуляра (пак е обозначен с М като метро) до Таксим. Няма как да се объркате. М-то вади очи. Simple Smile Самият фуникуляр е интересен. Зъбните колелета, които движат вагоните са сложени в едни прозрачни пластмасови кутии и ще е интересно за децата. После слизате надолу по Истиклял, Кулата Галата, моста Галата, гара Сиркеджи, парк Гюлхане (успореден е на трамвайната линия, а е по-тихо и приятно), площад Султанахмет и накрая Лалели. Обратния вариант не е за хора, които се притесняват от изкачване. Много е стръмно.

Алекс, много отдавна не съм ходила до Сюлеймание, но споменът ми е за по-леко, но не малко изкачване откъм трамвая и много стръмно откъм Египетския пазар. Зависи жената доколко може да ходи, но е много вероятно да се наложи да ползвате такси.

# 511
  • с трима мъже :)
Благодаря ви, хора! Златни! Спестихте ми кошмар. Тъкмо се бях навила да ходя пеша с километри, но определено не и НАНАГОРЕ! Щом има фуникуляр, значи е стръмно, та стръмно. А аз на равно съм екстра, но нагоре и надолу не мога да мръдна (да откъсна). С градски транспорт ще бъде, определено.

Всеки път съм била в този град с роднини (оттам), колеги (оттам), водачи на тур.групи. Всеки път обикаляме едни и същи екскурзии, плащаме като луди да ни возят в тия рейсове и гледам града все през прозореца. Ако пък ходя пеша ме водят и винаги аз се движа в графика на други хора.

Искам просто да се шляя по улиците. Без планове (освен Истиклял, че децата ми настояват за него), без уговорки. Ходя, ям, пак ходя, пак ям, пак ходя, гледам, наслаждавам се. Така си го представям (никога не съм го правила, а все ми се иска). Ще ви разправям като се приберем Simple Smile .

Прегръщам ви!

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 17:23 от galaBG

# 512
масово бг. агенциите настаняват там.
Да, защото им е най-евтино там. Просто им е изгодно финансово. Ама и на руските агенции така. А този район е пълен с рускини, предлагащи с***уални услуги. Ясно е, че турагенциите няма да настаняват край Босфора.  За да им е най-евтино в Лялели на агенциите, сигурно има защо.
хайде да не обобщаваме пак така.
Това е мое мнение и имам право да си го изкажа. Ти си изказваш своето, срещу което не възразявам
Колкото до Истиклял, първият вариант е посочения с метро до Таксим и после слизане надолу. Вторият вариант е трамвай ....
Може и до предишната метростанция, Шишаане (Şişhane). Там пък тръгвате от Галата до Тáксим.  Все едно.
Фуникулярът е интересен, да.

# 513
А може да се повозите на ферибот. Не тур, а градския транспорт. На мен това ми е любимото. Качваме се от точка А до точка Б слизаме там, разхождаме се и после обратно, а най-добре по друг маршрут.

# 514
  • София
Може и до предишната метростанция, Шишаане (Şişhane). Там пък тръгвате от Галата до Тáксим.  Все едно.
Фуникулярът е интересен, да.
От тази метростанция към Таксим пак е нагорно, макар и не толкова стръмно като покрай кулата. По-добре е от Таксим към Галата. Simple Smile

Гала, колко са големи децата и какъв пол са? За момчетата (и татковците им Wink) е много интересен музея на Коч. Намира се на Златния рог и може да се стигне с ферибот.

Сигурно ще харесат и аквариума, но до него се стига с метро. А май и билетите не са много евтини.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 18:38 от Таня67

# 515
  • Варна
А може да се повозите на ферибот. Не тур, а градския транспорт. На мен това ми е любимото. Качваме се от точка А до точка Б слизаме там, разхождаме се и после обратно, а най-добре по друг маршрут.
И аз това си мислех. Омешване хубаво има с месните. И пак пейки, птички, тревички, гевреци.

# 516
Основно в Лалели е настаняването когато е екскурзия, да, защото е най-евтино за фирмата.
 Районът става, стига да не е в долната част на квартала - на баира.
 Аз два пъти съм ходила с фирма, защото цената в букинг на хотела (самоорганизирано) плюс транспорта с арда тур от централна автогара излизаше по-скъпо отколкото с тур.агенция, затова избрахме агенция, а не сами.
 И двата пъти хотела беше “на първа линия” буквално на трамвайната линия. Шумно е, но поне е удобно да имаш спирка на градски транспорт пред вратата на хотела.
 В двореца Beylerbeyi ние бяхме само в градините, но не съм сигурна дали плащахме нещо. На входа има проверка на багажа, но не помня дали съм купувала билет.

# 517
  • с трима мъже :)
Синовете ми са големи мъже - на 21 и на 17.Те са ОК да ходят навсякъде , проблеми нямат и с катеренето, но аз имам Simple Smile .
За музея, ще го запазим като идея, когато сме с мъжа ми. Да гледа и той с нас.

# 518

Гледката от хълма Пиер Лоти.
Diziler редактирах , сложих в скоби Телеферик. Някой беше писал , че е хубаво когато питаш да казваш Телеферик , че другото кабинков лифт може и да не те разберат.
Може И аз да съм била този някой, който е казал за използването на "телеферик" и е потвърдено от моя горчив опит. 😂 На " лифт" не знам колко души ме гледаха озадачено, ама на "телеферик" светкавично реагира  още първият запитан и работата стана. 😂 🤣

Хайде да се запиша с нещо интересно, че отдавна не съм надничала тук и съм гузна. 😉 😝

https://www.ddinstagram.com/reel/DF18k3DMDP8/?igsh=MWRlbWN5aThvcTRraQ==

# 519
Е ако си им говорила на английски, казваш cable car (лифт), защото lift значи асансьор на английски, затова са те гледали странно.  Ама щом сте се оправили...  Това е важно Grinning
А линкът нещо излиза invalid URL, не се отваря.

# 520
  • София
При мен се отвори. Един мустакат батко обяснява символиката на чинийките, с които се поднася чая. Simple Smile

# 521
Синовете ми са големи мъже - на 21 и на 17.Те са ОК да ходят навсякъде , проблеми нямат и с катеренето, но аз имам Simple Smile .
За музея, ще го запазим като идея, когато сме с мъжа ми. Да гледа и той с нас.
И аз не съм много по ходенето пеша.
От Лалели с трамвай 1 до Кабаташ последна спирка е , да обърнете внимание ,че някои трамвай са само до Еминюню. Слизате на Кабаташ пресичате и отсреща е фуникулярът. И сте на площад Таксим и улица Истиклял. По препоръка на Пепелчето хапнахме в ресторант Армада  на Истиклял, тип закусвалня е , но не е скъпо.
Пеша по Истиклял до кулата Галата , стръмничко , но е надолнище. После пеша по моста Галата, египетският пазар да разгледате и може да се върнете от Еминюню с трамвая до Лалели.
Трамвай ,Фуникуляр,автобус е 27 лири , чекирате се с Истанбулкарт . С една карта може и тримата.
От Лалели с трамвай 1 до Еминюню, слизате на кея . Може с корабче на Шехир Хатларъ по Босфора чак до Сариеръ, до Юскудар, Кадикьой. Пак се чекирате с Истанбулкарт. Най - скъпото чекиране с корабче е около 45 лири. В комплекса към джамията Чамлъджа има музей със страхотно светлинно шоу. Платен е музеят. До джамията - трамвай до Еминюню, корабче до Юскудар, срещу фериботен терминал Юскудар са спирките на автобусите търсите 15C джамията е последната спирка. В азиатската част е Анадолската крепост.
Имайте предвид цените на транспорта и на забележителностите са повишени .
В групата съм публикувала разписанието на Шехир Хатларъ.
Ползвайте Гугъл мапс за градския транспорт и как да се придвижите.

# 522
От Юскюдар същият бус 15 ходи и до Ченгелкьой, супер красиво местенце, което също се води в район Юскюдар Wink Мисля, че същият автобус идва от Кадъкьой, просто разликата е в буквите след номер 15.

# 523
Много моля,ако има любители на домашните любимци за ударят едно рамо😄 Едната ми приятелка има котарак и винаги ,отвсякъде му носи/купува някакви неща. Къде да търся голям магазин за целта? Може и няколко магазина/сергии...абе каквото дойде
Предишният път търсихме,но нещо не можахме да намерим. Храна не ни трябва ,на границата ще я вземат.

# 524
  • Varna, Bulgaria
Много моля,ако има любители на домашните любимци за ударят едно рамо😄 Едната ми приятелка има котарак и винаги ,отвсякъде му носи/купува някакви неща. Къде да търся голям магазин за целта? Може и няколко магазина/сергии...абе каквото дойде
Предишният път търсихме,но нещо не можахме да намерим. Храна не ни трябва ,на границата ще я вземат.

Точно до Египетския пазар от лявата му страна, срещу входа на джамията, е пълно с магазинчета за храни и аксесоари за животни (след магазинчетата за торове).
И аз всеки път взимам нещо за котки и папагали Sunglasses

Ей там напред покрай стената на пазара са:
https://www.google.com/maps/place/Egyptian+Bazaar/@41.0172008,28 … MDSoASAFQAw%3D%3D

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 15:55 от malkoto84

Общи условия

Активация на акаунт