Знаете ли с кого общува детето ви в интернет?

• 1 624
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • Между гори и планини
Въпреки, че синът ми нямаше дори смартфон до 8кл, ме осведомяваше още 5-6 кл какви клипове гледат някои момчета в класа му. За 18+ , нямам съмъ, че и той е ударил по око. Да не говорим, че уж такива канали са кодирани, но днешните деца от пароли не се спират .
Това което съм забелязала е, пе те говорене и обяснения кое, как и защо. Само със забрана или проследяващи програми не става. Стават само по- изобретателни в лъжите си. А аз предпочитам да не ме лъжат

# 16
И точно тук е ролята на родителя - да контролира, а понякога и да забранява.

Аз бих казала – да контролира, вместо да забранява. Simple Smile

# 17
  • София
Контролирам и наблюдавам. Това, което виждам е, че децата в училищна възраст имат все по-малко интерес към социалните мрежи. Преди 10 години Фейсбук беше уау, после Инстаграм, преди 4 години малките полудяха по танците в ТикТок.
Сега вече ги няма там. Което пък е супер.
Може би в  Ютуб има повече деца абонати за някои канали, но там няма комуникация онлайн.

# 18
Когато съм забранила нещо, ясно сме го обсъдили и комуникирали защо е така. Дали тайно ползва телефон, за забранени дейности, е същото дали тайно пие/пуши. Направила съм всичко възможно да говорим, да обясняваме, да може да сподели с мен и обсъжда. Надявам се не ме лъже, но какви гаранции мога да имам? Като отговорен родител се стремя да контролирам и пазя, но детето също е част от уравнението. Не мога да я оставя без контрол само защото би могла да измисли начин да заобиколи поставените граници.

# 19
  • Между гори и планини
Според сина ми Фб е за пенсии (в това число и аз)
Инстаграм - за кифли
Тик ток е тъп
Новото е Дискорд и вечния ютуб

# 20
децата са много различни, не всички са зависими от виртуалния свят
моите никакви игри не играят, никакви конзоли нямат, даже мисля, че са малко изостанали с компютърните умения, но не ги влече
добре , че имат в програмата в училище
дискорд не е чак толкова нов- от около 2 години там си комуникарат младежите
продължават и в инстаграм да си пишат, почти не ползват whatsapp -предимно с родителите, смятат го за досадно бреме
Фейс регистрация,  има само едната ми дъщеря- нещо е трябвало да види за някакъв проект еднократно , та е направила, оттогава бабите и дядовците все ме питат, защо не е онлайн и не им отговаря Laughing
моите имат собствени /заради локдауна ги купих/ и дадени от училище компютри , които ползват само ако работят по проект онлайн със съученик, или за училищни работи

относно контрола - до някаква възраст е задължителен, след определена такава - невъзможен и нездравословен
възраста е според зависи от детето- би трябвало родителите да го познават

# 21
Следя темата и ми стана любопитно – днес децата само на телефон/таблет ли ползват интернет? Компютри нямат ли? Питам за тези в училищна възраст.
Ако нямат, как стои въпросът с часовете по информатика?

Информатика се учи само в МГ и в някои паралелки в ITгимназиите, а от пети клас-само в МГ. Може и да има някъде още, но изолирано.

За деца, които програмират, няма как да се мине без компютър, да, но те не са всяко едно дете.

По темата, моето дете късно получи собствен телефон. Отначало у дома ползваше общ компютър за презентации, вкл в осми клас учеше "Увод в програмирането" или не помня как точно се казваше предметът. По-късно получи свой лаптоп. Никога не съм слагала и дори не зная как става това фемили линк на телефона. Не съм следила къде ходи и какво прави. Мисля си, това че късно получи  свой телефон, го направи някак по-оправен и критичен. В пети клас напр тук много се пишеше за някаква игра five nights, стряскали се децата. Просто го попитах дали я играе, да, играел я, било забавно,не било страшно. Дори за рожд ден едни деца му бяха написали картичка с името на един герой от играта. Говорили сме за опасностите, но той винаги е бил преди мене в технологиите. Онлайн игри играе само с деца, които познава, по негово решение.

Със сигурност е видял неща, които не бих искала да е виждал, но в крайна сметка, това е неговото израстване, неговият живот.

# 22
Не знам. Периодично повтарям да контактува само с деца, които познава и в реалността. Разчитам на това, че и в училище много им говорят за това и че изобщо е по-страхлива.

# 23
Не знам с кого контактува. Чувам го че говори на английски с някого, понякога с часове Grinning..
Вярвам му, говорили сме.

От интернет сам се научи ....електричество, как да сменя контакти, ключове, схеми ..всякакви еладжийски неща впрочем. И не само.
Връзва сплитери, удължава кабели ...доста неща може, от нета ги учи и гледа.

За покупка на игра или нещо такова ме вика, повтарям да чете ОУ винаги, целите!!  Да проучва от къде купува..да е от проверени доставчици/сайтове/платформи. Накрая и аз проучвам и чак тогава въвеждам банковата карта Simple Smile

# 24
  • Mediterraneo
И двете имат компютри( хубави, стабилни, компютри с подбрани конфигурации и често ъпгрейдвани от луд по темата баща) от малки, 10-11 годишни. Никога не съм ограничавала ползването на интернет. Говорим много по темата, смятам, че и двете са разумни. Голямата се запозна с приятеля си онлайн, вече 3 години са заедно, 2 от които и живеят заедно.
Малката е на 14, има ИГ и Тик- ток, ползва много Ютуб и Дискорт. С часове говори с приятели там, с някои се е запознавала на живо, когато идват насам( с мое съдействие, все пак осигурявам транспорт). Не пазарува нищо онлайн без мое знание и участие, все пак няма нито карта, нито Пейпал, никаква възможност за плащане през телефон или както и да е. Голямата е вече възрастен човек, носи си отговорност за постъпките, но смея да твърдя, съм я обучила добре какво да следи при онлайн пазаруване.
не им следя и телефоните, никога не съм. При някое и друго излизане или пътуване ги карам да ми споделят актуалното си местонахождение в реално време през Уотсап, върши отлична работа.

# 25
Моят има инстаграм и фейсбук, на 14 и половина. Още от 8 годишен му говоря за безопасността. В трети клас имаше едно момиче от Пловдив, с което си бяха гаджета по тикток. Дълги години имахме общ Гугъл профил, за да знам какво прави онлайн. Вече са разделени профилите, все пак е тийн вече. Четени са му дълги и напоителни лекции за интернет безопасност. Гледам го, че рядко си пише с някой от даскало по инстаграм. 95% вайбър с деца от квартала и съученици.
Като беше малък, го бяхме инструктирали - ако нещо те съмнява и се чудиш, ела да покажеш. Ако ни няма, по-добре блокирай и не контактувай повече. И до днес не качва никаква свои снимки и видеа в социалните мрежи - това е част от инструктажа ни.

Общи условия

Активация на акаунт