Отговори
Здравейте, дами,

Млада жена съм и с високо ниво на тревожност, което има проявления във всеки аспект на живота ми. Немалка част от темите ми в този форум са посветени именно на това. Изпитвам огромен и постоянен страх, че ще направя нещо грешно - че ще ме уволняват, че някой ще ми се скара, че приятелят ще ме зареже и т.н. И това в почти всеки момент.

Осъзнавам нуждата от работа със специалист и именно заради това ще Ви помоля за препоръка за психотерапевт/психолог. Изискванията ми са консултациите да се провеждат в София, понеже не намирам дистанционните разговори за достатъчно пълноценни и предразполагащи. По възможност да е мъж - звучи странно, но това ми беше препоръка от две лица, едно от които психиатър. И сумата да не е повече от 80 лв/час, понеже по-голяма сума ще ми е непосилно да отделя.

Надявам се да се сещате за някого, който отговаря на тези характеристики. Ако имате лични впечатления или такива от Ваши приятели и познати, ще се радвам да споделите.

Благодаря предварително!

ПП: Приветствам и препоръки за подкаст съдържание, подходяща литература /художествена и научна/ и т.н.

# 1
Здравейте!
Аз мога да се включа с предложение за подкаст, ако владеете английски. Каналът се казва Therapy in a nutshell. Като отворите в таба "Playlists" излиза един с тема "Brake the anxiety cycle". Има такъв и за Social anxiety. Аз съм слушала видеа на тази психоложка, но на други теми. Много е приятна, докато говори лично на мен ми вдъхва едно спокойствие и увереност, че човек може да се справи с всичко. Дава и практически съвети за упражнения, които да се правят.
Също така Andrew Huberman има подкаст "Tools of managing stress and anxiety", както и много други на тема подобряване на менталното здраве.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 18:37 от Meddyy

# 2
Аз имам подобни проблеми и психотерапевт не ми помогна. Промяната трябва да дойде от вътре. Тези новоизлюпени психотерапевти и психолози само прибират пари.

# 3
На много хора им е необходимо да тестват различни специалисти, докато намерят техния човек, този, който ще има максимално добър подход спрямо тях.

# 4
Много добър подкаст е Автентичност (с Георги).
Също мога да препоръчам групи за интензивно дишане, които организират Спасимир Иванов и Стефи Божилова два пъти месечно.
За психотерапевт не мога да помогна -цените на добрите са в небето.

# 5
  • Варна
Моята препоръка е Милена Голева, има канал в youtube.
Имах до неотдавна период, в който си налагах да правя всичко на макс, в работата и в личен план, което ме доведе до грандиозен бърнаут. Че и от околните очаквах да правят както аз смятам, че е най-добре, даже им казвах в прав текст.
Всичко това изяде мен. Не си давах сметка, че очаквам от себе си неща, които никой не очаква от мен.
Слушах Милена Голева и малко по-малко се научих да съм мила първо със себе си, доста по-добре се чувствам напоследък.

# 6
Удавник хванал се за сламка. Едва ли във всичко може да сте идеална и да вършите и знаете всичко. Проблемите ако ви тревожат,седнете за няколко минути,поемете дъх и след това изберете един и се замислете какво може да се направи за да се премахне проблема. В работата правете каквото сте научили,малко по малко поискайте съвети за надграждане и производителност,реализация. В личен план,там е сложно както при всяка връзка. Правете общо приетото (без изневяра и измами),които са в плюс в отношенията. Смелост,отговорност,желание за по добро

# 7
Специалист не мога да препоръчам, но на мен ми беше много полезна когнитивно поведенческата терапия, има упражнения, които можете да си правите и самостоятелно.  Помагат ми да овладея тревожността си, все още ги правя понякога, когато съм подложена на силен стрес. В книгата ,,Да се чувстваш добре" на д-р Дейвид Бърнс всичко е обяснено много добре. Там се говори повече за депресията, но информацията е поднесена съвсем разбираемо, до голяма степен важи и за тревожността.Може да видите и ,,Когнитивна поведенческа терапия for Dummies", в нея има повече практически насоки, упражнения, шаблони.

ПП. Имам ,,Да се чувстваш добре" в pdf формат, ако искате, пишете ми на лично да ви я пратя.

# 8
Здравей!
Тревожността си е част от характера, освен ако не е предизвикана от силен стрес или някакво значимо събитие.
Поне аз по-природа съм такава от малка.
Посетила съм няколко специалиста през годините.
При мен всичко започна след кандидатстването,така че имам години опит с такива състояния за мое огромно съжаление.
Аз съм и много емоционална, което адски много ми пречи в живота. Но няма как да променя себе си, това вече го знам със сигурност, та поне се опитвам да се приема каквато съм.
Ходила съм на няколко психолога и на психиатър също. Някои са ми допаднали, други не. Всъщност резултат имах само с една от тях.
Помогна ми за някои неща, но после сама разбрах и осъзнах откъде ми идват проблемите. И видях, че няма да стане с психолог. Само аз трябва да си помогна.
Гледам, чета и слушам подкасти по темата непрекъснато през последните три години, в опит да си помогна, да разбра защо съм такава.
На теория вече знам много неща.
На практика, не ми се получава.
Ходих година и половина на терапия(тревожност, тежка депресия, неудовлетвореност от живота, неувереност и ниско самочувствие(на баз на какво и аз не знам, основания нямам,имам успехи, хубавица съм, наглед уж всичко ми е наред,ама вътрешно не), социална тревожност, страх от публична изява-това са ми част от проблемите.
Страховете, които ти описваш(без последния от изоставяне) са ежедневие при мен.
Имам голям напредък в някои неща, с други още се не мога да се справя.
Понякога си мисля, че ако имам как да си пожелая едно желание то ще да съм друг човек, с друг характер, някакъв по-нормален, по-спокоен, по-уверен най-вече и по-непукист.
Мен ме спаси работата. Ако щете вярвайте.
То и там ми бяха проблемите-нямах призвание, не намирах път, не намирах работа, която да ми харесва.
Чувството за провал беше много засилено при мен, аз си знам откъде идва и знам, че това е един от най-основните ми проблеми.
Страх, че не се справям, какво ще кажат хората и още какво ли не ежедневно се  върти в главата ми.
Физически започна да ми се отрязва в един момент и получих бърнаут. Тогава напуснах предишната си работа. И започнах да пия АД и да ходя на терапия.
Бях много зле, ама на дъното, с малко дете, ако не бяха мъжа ми и нашите не знам какво щях да правя.
Антидепресантите ме спасиха, ама временно.
Няма оправяне с нищо. Нито психотерапия, нито хапчета.
Единствения начин е изправяне срещу страха и действия към промяна.
Работата ме изправя всеки ден пред някои от най-големите ми страхове и така ги преборих до известна степен.
Така ми каза и една от психоложките -не действам, там ми е проблема. Трябва да се действа. Решението е в действието. Книгите, информацията, терапията са само инструменти.
Когато започвах сегашната си работа излязох от дупката. И сега имам куп неща за отработване, изтощена съм и съм изморена, но си доказах донякъде, че" ставам за нещо", че съм полезна, че има смисъл в деня ми и нямам време да мисля толкова за проблемите си, макар да са си още налице.
Много добър подкаст е Автентичност-един от малкото истински смислени в днешно време. Всичко съм изглеждала.
Осъзнато творение с Ади, ако си малко по-отворена и към душевния свят и езотериката, "Голям да пораснеш", всички видеа и интервюта на Орлин Баев и Инес Райчева, които могат да съществуват в интернет, книги има много.
Ще ти препоръчам няколко;
"как да спрем да се тревожим и да изживеем живота си пълноценно", "Четирите споразумения", " Човекът в търсене на смисъл", "Не всичко започва от теб", "Тънкото изкуство да не ти пука", "Даровете на несъвършенството"(книга, която сякаш беше писана за мен), "Емоционалната интелигентност", "Разчупи навика да бъдеш себе си","Подсъзнанието може всичко", "Излекувай депресията без лекарства",книгите на Луиз Хей и Робин Шарма.
(автори не пиша, защото не ги помня всичките но ще ги откриеш бързо).
Извън всичко останало неща, които много ще ти помогнат (аз в началото упорито ги отричах, защото всички ми ги повтаряха) са- спорт , йога, разходки сред природата изобщо максимална физическа активност, медитация.
Медитацията не е за всеки и е много трудна в началото, но е много ефективна, ако е твоето.
Доказано са ефективни, но да се създаде навик е трудно.
Много изписах, дано ти е полезно.
Можеш да ми пишеш, бих помогнала с радост.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 21:32 от Caroline_Bingley

# 9
Мили хора,спрете да ходите по психиатри и психолози.Потърсете в ю тюб....Видео блок доктора Шишонина-руснак,според него единствената причина за ПА и депресията е недоброто кръвоснабдяване и кръвоотичане на мозъка.С елементарни масажи на шията до 2-3 месеца ще забравите за този ад!Пиша Ви от собствен опит!

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 18:27 от Stivy

# 10
И аз имам висока тревожност.
Сега се опитвам да чета книги и да изпълявам съветите от тях.
Някой пробвал ли е? Има ли резултат.

# 11
Здравейте, дами,

Млада жена съм и с високо ниво на тревожност, което има проявления във всеки аспект на живота ми. Немалка част от темите ми в този форум са посветени именно на това. Изпитвам огромен и постоянен страх, че ще направя нещо грешно - че ще ме уволняват, че някой ще ми се скара, че приятелят ще ме зареже и т.н. И това в почти всеки момент.

Осъзнавам нуждата от работа със специалист и именно заради това ще Ви помоля за препоръка за психотерапевт/психолог. Изискванията ми са консултациите да се провеждат в София, понеже не намирам дистанционните разговори за достатъчно пълноценни и предразполагащи. По възможност да е мъж - звучи странно, но това ми беше препоръка от две лица, едно от които психиатър. И сумата да не е повече от 80 лв/час, понеже по-голяма сума ще ми е непосилно да отделя.

Надявам се да се сещате за някого, който отговаря на тези характеристики. Ако имате лични впечатления или такива от Ваши приятели и познати, ще се радвам да споделите.

Благодаря предварително!

ПП: Приветствам и препоръки за подкаст съдържание, подходяща литература /художествена и научна/ и т.н.
Венцислав Вътов, д-р Александър Петров

Общи условия

Активация на акаунт