Какво прави един човек алкохолик? Какво ви тласна към алкохола?

• 8 628
  • 165
  •   1
Отговори
# 135
Пие се алкохол навсякъде, може би в мюсюлманския свят една идея по-малко. Хората имат нужда да избягат от себе си и живота.
Вчера на обяд с роднини си говорим, жената ми споделя че нещо е в депресия, мъжът през това време изгълта една бира и отвори втора, и взе да философства как трябва да гледаме по-позитивно на живота. Хе, то твоята лесна, от сутрин до вечер цигари и алкохол. Като си нонстоп дрогиран, може и да си над нещата. Обаче на нас, дето не пушим и пием, не ни е толкова лесно битието.

# 136
Пие се фактичски доста по нашите ширини, но пък и доста се прикриват нещата. От роднини, от шефове, от други хора.
Едно време освен традициите, са били някакви луди-млади години. Алкохола ( при това доста качествен вкл. домашния ) е бил евтин и в гигантски количества.
 Във винарски райони, виното се пие кажи-речи като безалкохолно. В ракиджийските са свикнали на ракия по всяко време, и това е без особени проблеми. /да добавим на някои места предпочитана е бирата, не само в България  - масово в Чехия, Германия, може би Дания изобщо в Централна Европа, и не прави впечатление ако седиш и кротко се наливаш с бири/.
Да остави настрана изключенията при тежки проблеми, извънредни случаи, депресия. Тук говорим за стандартното.
Напоследък забелязвам младите че не са много по алкохола, но много пушат - разни балони, вейпове и сума химии, и честно предпочитам ако не могат да го спрат, поне да се върнат на класическа и традиционна отрова - етилов алкохол.
Даже незнам вече кое е нормалното или поне приемливото, категориите се размиха.

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 14:53 от kirasirrav

# 137
Всъщност, точно когато си депресиран трябва да избягваш алкохола. Когато пиеш в компания, защото ти е весело, шансът да станеш зависим е много по-малък. Когато си зле и само алкохолът те кара да забравиш, почти сигурно ще посягаш често към него.

# 138
Пие се алкохол навсякъде, може би в мюсюлманския свят една идея по-малко. Хората имат нужда да избягат от себе си и живота.

Не всички. Пийвам си, но съвсем не по тези причини. Пия заради вкуса, за удоволствие и по социални причини

# 139
  • Somewhere far away
За някой дето много разпалено ми спореше по-назад, хайде да използваш гугъл поне, вместо да говориш глупости. Вместо да се тупаш в гърдите как ти си по по най, а НИЕ сме от лоша среда, седни и направи едно елементарно търсене - чакай, ще бъда кавалер- ето аз го направих вместо теб.
Ето го резултата от това елементарно търсене, което ми отне три секунди и ще ти покаже на кое място е БГ по пиене на алкохол.

https://www.dnes.bg/a/506-es/617725-balgariya-e-peta-po-tezhko-p … poveche-visshisti

Ай наздраве!

# 140
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Тая работа с алкохола ми е малко ....
Единият дядо си беше алкохолик, защото от криворазбран морал беше допуснал 16г му дъщеря да избяга и да се "ожени", да се разбира преспи, с първият срещнат. Също алкохолик в последствие. Бонуса бяха 4 деца за 6г.
Другият дядо беше много здрав човек, който носеше на алкохол неимоверно. Буквално 1л концентрат не му личеше...
Баща ми си е битов алкохолик. Той си сяда на обяд в почивен ден - 100-150мл домашна ракия + 1-2 чаши домашно вино е нещо напълно стандартно.
Тези неща сега ги осмислям и ги "виждам". Никой от тези хора не е буйствал, правил скандали, бил или нещо подобно. Кротки пияндета бяха всички. Баща ми също е кротък. Само хълца и си ляга като се усети...

Аз съм "закърмена" още на 2г... С пяната от бирата. На 14 се усмъртих за първи път. Чудовищно се напих.
Правила съм го още 4-5 пъти в живота си. Сядала съм нарочно да изпия шише текила с ММ... И не са хубави тези неща...

Не се броя за алкохолик.
Пия често. Пия сама, пия и с компания. Случвало се е да си пусна филм и да отнеса половин шише уиски без да разбера. Алкохолът ми е вкусен и ми е приятно да пия...

Но, смятам, че нещата са под контрол. Вече не ми е приятно да прекалявам. Имам си мярка и си я спазвам. Има цели седмици, в които не пия.

Притеснява ме ММ. Той поне според мен не може да не пие поне 1 бира всеки ден. Освен по някакви медицински причини, например ваксина - и му е доста чоглаво. Той също има фамилна обремененост - единият дядо е бил алкохолик, баща му и майка му също са.
И съм му го споделяла, но не би...

Има някакъв напредък, поне спря да пие "една биричка", когато ще шофира. Че и там бяхме няколко пъти на нож...
Аз като ще карам, не близвам алкохол.

Та пият си хората, и аз барабар с тях.

# 141
Хората около мен пият заради съчетанието със съответната храна и предимно вечер, дори бих казала само на вечеря. Аз не мога да си представя лятна вечер, пържени картофки и да не го съчетаят с ледена бира. Освен ако съм на диета, но пък и пържени картофи не ям всеки ден.
Познавам по служебен повод  отблизо(по точно познавах, защото си отиде от този свят по други причини) един човек, който наистина беше алкохолик. Не съм го познавала докато пие, а в период в който не близваше по никакъв повод дори и капка. Обясняваше, че е алкохолик и затова не трябва да пие. Отиде си млад, но нищо общо с алкохола.Имаше желязна воля или пък панически страх дори от глътка, очевидно е имал сериозен проблем. Но бих казала, такива случаи са рядкост.

Темата е за алкохола, но аз виждам едно поголовно пристрастяване към... храна. Малко хора, независимо дали с или без наднормено тегло, си дават сметка, че поглъщат все повече количества и все по вредна храна, отколкото е необходима на организма. Знам, че темата е дълга, сложна и спорна. Но само като се сравни един ол инклузив, станал вече норма в туризма или дори само една закуска в хотел, с някогашните хранителни норми по почивни бази... да се чуди човек как не са умирали от глад хората тогава Joy Безкрайно усложнени рецепти, безумно съчетание на продукти, изпреварване на глада, ядене на всевъзможни места, на които в моето детство беше не само забранено, но и немислимо и после... Още по-безумни програми за отслабване. Има едно масово свръх пристрастяване към храната, често подвеждащи понятия за здравословно и това е не по-малък бич за съвременния човек.

# 142
Обаче социалният натиск да пиеш е толкова силен. Отвсякъде те притискат. Айде само малко, айде за наздраве.
Това е точно така. Ами аз не си седя вкъщи, излизам, виждам се с хора, и макар приятели, познати, колеги - все ме питат, ама не пиеш ли, защо не пиеш, лекарства ли приемаш, нещо...
Хайде аз съм възрастен човек, все ми е едно какво говорят и мислят околните, но за младите хора, които търсят социална валидация, е пагубно. Да пиеш и пушиш е норма, ако не го правиш - загубеняк си, социопат. Дори хората да са възпитани и да не го вербализират, това е общото мнение.

Иначе моето съм си го изпила, именно на тази възраст. На 18 г. попаднах в професионална среда, където алкохолици с лопата да ги ринеш. Башка студентски години - и там се пие. До бутилка концентрат съм стигала инцидентно (водка, уиски, текила). Не мисля, че съм била зависима, такова нещо като ежедневен навик не е имало, по-скоро кампанийно -  къде социално, къде за избиване на някакви емоционални несигурности.
Някъде около 30 започнах да пия изключително рядко, може би един коктейл или чаша вино веднъж на няколко месеца. Харесвах вкуса на виното и съчетанието му с храна, но не съм пила често и по много заради проблеми със стомаха. В последните десет години не знам дали ми се събират и 200 мл алкохол общо.

Понеже виждам, че се засяга въпросът в предишни отговори - няма други хора около мен, които въобще да не близват алкохол, включително по повод. Не познавам такива. Зависимите са може би между 5 и 10%, по моя преценка. Те не се смятат за такива.

# 143
  • Другата България
Ако някой каже, че като ученик не е опитвал алкохол - няма да му повярвам.
Да не говорим за студентските години.
Аз съм завършила средното си образование в ЛВТ /Лозаро-винарски техникум/, всичките ни бригади и стажове бяха по пивоварни, винзаводи, конячни заводи....да кажа, че не сме пили ли?
Ами не, естествено, че сме пили, и то от елитния алкохол, за износ в СССР, ГДР и всички соц.републики.
После като студентка по-малко, защото учех задочно.
Но това не го броя изобщо, пак казвам, че надали има някой, който да не е опитвал.

# 144
  • По света и у нас
Ето ти друга статистика - според твоята сме на 5-то място по пиене а според ЦРУ и уики сме на 9то.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption_per_capita

А Полша и Русия са далеч след нас (това не го вярвам но айде).
По-съм склонна да приема статистиката от 96та година... не тази от 2019та.

# 145
  • Между гори и планини
Аз пък не съм пила , не мисля, че съм изгубила. При светлия пример на баща ми, само алкохол ми е трябвал.
Аз писах, големият ми син на почти 24 не пие, пробвал е, не му харесва.
Малкият на почти 19 пие по малко като ходят на хижи с приятели или купони. Обикновено той държи повръщащите после в банята.
Важното е, че сме ги учили - никога не де пие бързо, на гладен стомах, не се смесва алкохол. Пие се бавно, яде се много. Малкият ми син казва, че приятелите му пият алкохола като вода, никаква култура на пиене. А ние сме говорили на моите момчета у дома от както са на 14 години, даваме пример коя храна с кое вино върви и т.н. Аз може с месеци да не пия, но ако вляза в интересна изба и дегустираме, купувам. Имам колекция от бутикови вина.

# 146
Аз също имам познат, който не е близвал през целият си живот и го приемам нормално. Но всички други мои познати пийват по малко от време на време.

Има огромна разлика между алкохоли, който всеки ден пие и не може без алкохол до човек, който пие по малко от време на време, по някакви поводи.
Примерно аз в събота пих чай с ром, бях на планина и на снега е кеф да пинеш топъл чай с ром вътре. Следващатак консумация ще е на 1-ви, по случай трифон ще има събитие и ще се насладя на хубаво червено вино и мезе.
Според мен всяка една крайност е вредна - от една страна алкохолизма и от друга абсолютната трезвеност. Все пак алкохола се води за един от най-добрите релаксанти, стига да го употребяваш с мярка (дозата прави отровата)

# 147
Който има склонност към зависимости, пристрастяване, по-добре изобщо да не близва алкохол.

https://www.youtube.com/shorts/TYoBH0_Yjzc

# 148
Не се броя за алкохолик.
Пия често. Пия сама, пия и с компания.
Но, смятам, че нещата са под контрол.

Само едно мога да кажа. Абсолютно всеки алкохолих е напълно убеден и сигурен че, нещата при него с пиенето са "под контрол".

# 149
Според мен всяка една крайност е вредна - от една страна алкохолизма и от друга абсолютната трезвеност.
Grinning

Да, абсолютното непушене и неприемане на наркотици също е вредно, разбира се!

Общи условия

Активация на акаунт