Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 613
  • 780
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Питам за целодневните ЧУ.

# 406
  • София
Те за наше съжаление всички са  целодневни - без право на избор. Е, ПЧМГ не е, но от пети клас.

# 407
Тъкмо гледам домашното за уикенда на нашия първолак: да залепи текст в тетрадката по четене (текстът не е от помагало, и е доста интересен), да го прочете 3 пъти и да отговори писмено на въпроси за разбиране, да препише 5 изречения с изучените до момента букви, да реши 2 листа задачи по математика (не сложни, а за затвърждаване), да си прочете книжлето на англ. език за седмицата, да си прочете книжката на бг. език, като за последните 2 си има и попълване на читателски дневници. Предвид скоростта, с която работи малкият, едни 3 часа не ни мърдат без четенето, и така е всеки уикенд. Не знам дали се водим от лежерните или не (щото си има доста лепене и рисуване освен всичко друго), но за мен и детето това е оптимално натоварване. Е, купила съм и помагала по БЕЛ и МАТ, дават ни и състезания по мат, но за тях не стига време, а и липсва интерес..

# 408
Пчмг започват по-рано сутрин и нямат обедна пауза. Реално нямат кой знае колко по-малко часове от СС например.

# 409
  • София
Всеки си има собствени разбирания колко е оптимално за дете в 1-2 клас. За мен - колкото по-малко, толкова по-добре. Тоест зависи от конкретното дете - ако може да мине с 5 часа до обяд и да е разбрало и усвоило всичко, значи е достатъчно. Повече не означава по-добре. Ако не може с толкова, с колкото е необходимо, но без да се прекалява.

# 410
  • в страната на чудесата
Пчмг започват по-рано сутрин и нямат обедна пауза. Реално нямат кой знае колко по-малко часове от СС например.
Имат по 7 часа в периода 5-7 кл
Започват в осем и седмият час завършва в 13.50
Ако имаше вариант за чу до 13.30 в периода 1-4 кл бих го избрала. Домашно при целодневно обучение не мога да приема за нормално. Моето дете си пишеше домашните в училище. Уикендът е за почивка. Вие системно ли си носите работа у дома в събота и неделя?

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 20:41 от Leika_moja

# 411
Утре е “пробния” (ранен или нещо такова) изпит за ПУК в Света София. Ако някое дете ходи утре, пишете какво-що.

# 412
Какъв "пробен"? Ахаха. Това си е ранен прием.

Абе 9-10 часа по основните предмети си е оптимално количество часове. Като се има предвид, че идеята е да се ползват за упражнения и затвърждаване. И няма домашни през седмицата. Спестено ви е вечер да висите с първолака над домашните му. За целия ден реално имат 3 "блока" по общо макс 90 мин. на предмет. Между това имат всякакви разсейващи и игрови предмети. Не разбирам драматизма.

# 413
Ааа, това домашно за първокласник е доста прекалено.

# 414
  • София
В първи клас не съм чувала родител да виси над домашни, втори и трети също. Цял ден в училище на тази възраст се налага единствено, защото родителите са на работа и често няма баби и дядовци да взимат децата на обяд. Домашни за събота и неделя на тази възраст - пълно безумие.

# 415
Глупости.

# 416
Скрит текст:
Имат по 7 часа в периода 5-7 кл
Започват в осем и седмият час завършва в 13.50
Ако имаше вариант за чу до 13.30 в периода 1-4 кл бих го избрала. Домашно при целодневно обучение не мога да приема за нормално. Моето дете си пишеше домашните в училище. Уикендът е за почивка. Вие системно ли си носите работа у дома в събота и неделя?
Ама, Лейка, реално и в ПЧМГ е имало домашни през седмицата и уикенда и аз не виждам особена разлика. Просто твоето дете е успявало да се концентрира и да ги напише в междучасията. Убедена съм, че повечето са ги пишели вкъщи. По същия начин от нашия клас някои си правеха листите за уикенда в петък. За мен не е ок всички домашни да се пишат набързо в училище. По-добре е междучасията да си починат и да поиграят. Освен това смятам, че е добре да седне вкъщи да погледне какво е учено, за да развие навик, че има отговорност за училище, за запомняне какво е домашното, да се концентрира и т.н . Според мен това е основният проблем в ДУ. Децата ходят на училище до обяд или на занималня, в която само се играе, и после вкъщи нищо не се пипва. Ученето със spaced repetition е доста по-ефективно.
При целодневно обучение домашните са само за уикенда. Просто  не е ок да отнемат твърде много време, камо ли целия уикенд. В някои чужди системи, въпреки че учат до следобяд, имат символични домашни всеки ден именно за да се научат да си следят нещата вкъщи.
9 учебни часа имаше в СС, със започване 8:40 и 1 астрономически час обедна пауза. В седми клас първи срок един ден до обяд, втори-два дена до обяд, с което искам да кажа, че няма как хем да се започва по-късно, за да могат да се наспиват сутрин, хем да имат време да обядват и да играят, хем да свършват на обяд.

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 23:38 от Дъждец

# 417
  • София
Аз наистина не разбирам какво трудно намирате в материала до 4 клас. Изключвам зубренето в трети и четвърти клас по ЧО, когато децата нищо не разбират от материала в учебника, защото нямат още житейски  опит и по-зрял мироглед и затова учат наизуст пропаганда, а не история. Иначе всичко е повтаряне по сто пъти на елементарни неща. Английският си го научават без проблем в днешно време и с 2-3 часа на седмица при добър учител, защото са в непрекъснат допир с езика още от много малки. Нашият знаеше повече думи на английски в 1 клас, отколкото на български.

# 418
Здравейте! Има ли вече някакви първи отзиви от Архимед?

# 419
  • София, България
Magenta2022, през пост се включвате да ни се чудите, чак на мен също взе да ми става чудно какво целите с тези подмятания вече пета страница? Дете имате ли в ЧУ или просто държите да ни информирате, че не знаете с какво се запълват 10 часа БЕЛ във втори клас?
Да отговоря и защо написах без ОТ, имам лоши отзиви за дисциплина и ниво на обучение, до степен хората да се чудят защо изобщо плащат. Става въпрос за гимназията им, но аз не бих им се доверила и за малките класове, от това което чувам.

Общи условия

Активация на акаунт