Войната в Украйна 3

• 678 989
  • 15 458
  •   5
Отговори
# 15 180
Айде, нека да е: какво политическо, партийно, медийно и информационно влияние имаше в посочените страни, което вече го няма?

# 15 181
Айде, нека да е: какво политическо, партийно, медийно и информационно влияние имаше в посочените страни, което вече го няма?

📊 Русия – политическо, партийно, медийно и информационно влияние в избрани държави (преди vs. след 2022)

ФранцияЛьо Пен с кредит от руска банка; RT France работи официалноRT France забранен; Льо Пен се дистанцира
Италия„Лига“ и „5 звезди“ против санкции; Sputnik Italia активенПравителството про-Украйна; руски медии блокирани
ГерманияAfD с проруски наративи; Шрьодер в „Газпром“; RT DE популяренRT DE забранен; SPD се дистанцира; AfD под наблюдение
АвстрияFPÖ подписа договор с „Единна Русия“; близки контактиДоговорът мъртъв; контактите политически токсични
УнгарияОрбан с „специални отношения“ (Пакш 2, енергетика); медии с проруски тонОрбан още блокира санкции, но ЕС силно ограничава пространството
СловакияФицо и други партии с проруска реторика; много сайтове/групиЧаст от сайтовете блокирани; с връщането на Фицо реториката се връща
БългарияБСП, „Атака“, „Възраждане“; Sputnik BG; културни и църковни каналиSputnik забранен; партиите маргинализирани, но онлайн влияние остава
СърбияУправляващи и опозиция с руски връзки; RT/Sputnik работят свободноSputnik Srbija още работи; обществено мнение най-проруски в Европа

"Преди 2022 г. Русия имаше реално политическо и медийно присъствие в Европа, партии с кредити или договори с Москва, телевизии като RT и Sputnik с милиони гледания, мрежа от културни центрове и православни връзки. След началото на войната почти всичко това се срина: медийната инфраструктура бе забранена, повечето партии се дистанцираха, а всякакви контакти станаха токсични. 

Изключенията са Унгария и Сърбия, където Кремъл продължава да има влияние – първата вътре в ЕС, втората извън него. Но като цяло Москва загуби най-ценния си капитал: легитимността и способността да работи открито на европейска сцена."

# 15 182
Нямам време да проверявам твърденията във втората и най-вече последната част от таблицата, а признавам, че не съм следила и затова не знам има ли истина и в какъв процент. Намирам го и за несъществено както за ЕС, така и за Русия. За държавите от ЕС не е от първостепенна важност дали ще гледат Спутник, или не, нито дали ще има руски свещеници в източно православни църкви в държавите с такова вероизповедание. Поне у нас хората протестираха срещу затварянето на руската църква не заради руските свещеници, а защото са свикнали да се молят точно в тази църква. Прекалено голяма значение се отдава на телевизията и религията като инструмент за влияние. Що се отнася до НПО- та, ако са ги премахнали, а хората продължават масово да пишат в социалните мрежи слава на Русия и Путин е велик, значи нещата стоят много зле, поне у нас по отношение на резултатите от пропагандата в дългосрочен план.
Не знам дали връзката с Европа е най-ценния капитал за Русия също така. Имам настройката да не се приемам за нещо свърхценно и това важи и като отделна единица и като част от някакво глобално цяло каквото е ЕС. Най-добре да се смирим и да приемем, че не ние сме центъра на света. За тези, които не го направят, разочарованието ще е горчиво.

# 15 183
Кой го интересува съществуването на ън или ло, става дума за геополитика. Черно море, трасе за пренос на наркотици, оръжия, трасе за газопроводи, малко по-сериозно

# 15 184
Именно въпрос на геополитика. Путин реши, че Азия му е по- важна от Европа, г- н си му е по- добър приятел от  г-жа Меркел и наследници, а пътят на коприната по-- ценен от този на наркотиците към Европа. ЕС трябва да го преглътне, защото тръби с газ няма да има насам, те отиват към Сибир.

# 15 185
Именно въпрос на геополитика. Путин реши, че Азия му е по- важна от Европа, г- н си му е по- добър приятел от  г-жа Меркел и наследници, а пътят на коприната по-- ценен от този на наркотиците към Европа. ЕС трябва да го преглътне, защото тръби с газ няма да има насам, те отиват към Сибир.

Много предубедено мнение. Не ми се прави анализ защо.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 15:27 от Черна станция

# 15 186
Аз не те разбирам, хубаво не му е важна Европа, защо започна войната в Украйна, защо са провокациите в Европа
Именно въпрос на геополитика. Путин реши, че Азия му е по- важна от Европа, г- н си му е по- добър приятел от  г-жа Меркел и наследници, а пътят на коприната по-- ценен от този на наркотиците към Европа. ЕС трябва да го преглътне, защото тръби с газ няма да има насам, те отиват към Сибир.

# 15 187
Напомням за тези, които имат къса или избирателна памет.

Да чуем какво е говорил Зеленски през 2018 г.
https://www.pravda.com.ua/rus/news/2018/12/26/7202291/
https://www.youtube.com/watch?v=QmiBq7EdzAQ
Гордон: Главният пробем за Украйна сега е войната. Можеш ли да я завършиш, ако те изберат, и как.
Зе: Нашата цел е да запазим хората, затова отхвърлям всякакъв вариант да воюваме. Ще се наложи да разговаряме. Готов съм да преговарям и с дявола, ако трябва, само и само да не умре нито един човек.

През 2019 г. по време на предизборните дебати Зеленски и Порошенко на стадиона Олимпийски в Киев падат на колене в знак на уважение към роднините на загиналите в Донбас.
Готов съм да падна на колене пред всяка майка, която не е дочакала сина си от фронта...
https://www.pravda.com.ua/rus/news/2019/04/19/7212838/
https://www.bbc.com/russian/news-47979414

Сега:
https://www.youtube.com/watch?v=5huXExqX_wg

# 15 188
Някой ден ще му дадат Оскар.
За най-трагична роля.

# 15 189
Вале, май ти помниш избирателно.
Я  пак да припомним кой нападна?
И отговорът е........, неее, не беше Зеленски.
А твоят идол Путин.
Та Зеленски се защитава, а не започнал първи.

# 15 190
Смешни сте. Смятате, че се карат два отбора футболисти и няма значение играта. Да отстъпва Зеленски, да подписва капитулация и това  е, големият брат е самото добро.
 Туй че после няма държава ,няма народ, няма идентичност за вас нищо не  е. Бият се за бъдещето си ,освободителна война водят, за децата и внуците си умират.
 Няма да го разберете, за вас е все едно, но си устройвате живота дето ви харесва, другите - не са хора.
 Не го мислете Зеленски ,той  остава  в историята. Като мъж ,не плюнка.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 17:53 от Бор_яна

# 15 191
Аз не те разбирам, хубаво не му е важна Европа, защо започна войната в Украйна, защо са провокациите в Европа

Не знам какво точно мисли Кремъл, защото не си говоря с никой там, но предполагам, че не искат никой наблизо в задния им двор. Ако Зеленски се беше съгласил да се откаже от НАТО щях да съм сигурна, но тъй като не казва такова нещо, мога само да предполагам.
Моето виждане за нещата е, че Русия се е отказала от Европа в търговски план, а за други отношения не виждам да има основа, няма общи виждания. По някаква причина искат да общуват с Азия, те си знаят защо. Мисля също, че когато построят проектите в Азия и войната свърши, Путин ще престане да се интересува живо от приятелите си тук - Сърбия, Унгария и Словакия. Така или иначе те са част от Европа, независимо накъде гледат. И ми се струва напълно резонно и те също да купуват нужните им руски суровини от прекупвачите, от които ще ги взима и ЕС на някакви неприятни цени. Както се казва - няма вечни приятели, има вечни интереси. Повече ме интересува кой ще е главния прекупвач. Все си мисля, че няма да е САЩ....колкото и да се натиска Тръмп.

# 15 192
Абе кои са тези проекти в Азия? Силата на Сибир 2 дето чакаш да го построят и нещо да се промени, няма да го доживееш. Те от десетилетие говорят за него и само подписват някакви меморандуми с Китай, които вършат работа единствено за пред такива като теб дето вярват, че този проект е на финалната права. А истината е, че Китай изобщо не желае да се обвързва и би се съгласил единствено ако руснаците им подаряват този газ.
То дори не е подписано да започне да се строи, а ти чакаш да бъде завършено.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 22:19 от The_Third

# 15 193
Такава превъзбуда беше в началото, Русия ще ни въдвори нов световен ред, да живеят християнските ценности, не щем евролибарасти, пък сега - Русия ще спечели и ни чака китайски модел, който не бил така хубав като руския. Едните бачкат до припадък, другите пият до припадък. ама все е по-хубаво от Европа.

# 15 194
А защо всеки не си живее както му харесва? Русия защо иска да налага на другите да живеят както живеят руснаците? Украинците искат да живеят като европейците.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 19:45 от AriaNovaKaq

Общи условия

Активация на акаунт