Войната в Украйна 3

• 892 701
  • 19 842
  •   5
Отговори
# 4 050
https://unn.ua/en/news/rada-passes-resolution-on-support-for-zel … at-second-attempt

Прегласувана е резолюцията, в която се посочват условията за предстоящите избори.

# 4 051
  • София
Това гласуване е по- скоро отговор на твърденията на Тръмп за ниско доверие и диктатура.
Все пак е показателно за нагласите на мнозинството.

Чисто човешки си мисля, че не знам кой нормален доброволно би седнал на неговия стол.

# 4 052
Лъжата как Зеленски загубил в Радата се тиражира и днес по БНР в 12+3. Не знам кой е водещият, но страшна руска пропаганда се лее.

Лично за мен Залужни започна тихо мълком да работи за Русия от 2023 насам. Мисля, че затова и го ритнаха.

# 4 053
  • София
Не мисля е пропаганда, а липса на професионализъм. Виждала съм в други сфери да се работи с неактуална информация и по- лошото - непроверена.

# 4 054
  • София
Каква руска пропаганда? Дотук не разбра ли, че е имало две гласувания, вчера и днес? За мен вчерашното е резултат на някакво партийно напрежение в партията на З. Не може в толкова знаков момент, в присъствието на всички важни клечки от ЕС, от партията ти да липсват 37 човека и в резултат на това отсъствие да получиш шамар пред гостите. Кой знае какви апаратни игри се играят, както навсякъде.

# 4 055
Руска пропаганда е, защото се тиражира само първото, но не и второто гласуване. Кое всъщност има юридическа сила, как мислят руските пропагандатори?

# 4 056
Юпидическа сила няма нито едно, това наистина е демонстрация за пред външния свят.
Юридическа сила има написаното в Конституцията им, а то е достатъчно ясно.
Резолюцията не е по-висш закон от Конституцията.
Все едно сега нашето Народно събрание да гласува закон, който е антиконституционен и това да ни отмени написаното в Конституцията. Няма как да стане, обикновено НС да отмени просто така решенията на Велико НС.
Така че, украинците просто са гласували демонстративно, защото се видя, че много хора са юридически неграмотни, включително и доста експерти, политици и дори световни лидери.
Като цяло това гласуване е било губене на време, може би затова и първия път е имало отсъстващи депутати, всеки си е мислил, че ще мине и без него.

# 4 057
  • София
Е, нали някой трябваше да посреща делегациите вчера, не могат да пратят чистачката на Рада- та.
Въобще гласуването вчера (пак с 218 за) си беше някакво пренавиване.

Обаче медиите бяха апокалиптични, знаем кои.

# 4 058
Ако трябва да подписва на Тръмп рекета -гласуват нелегитимен.
После обратно .

А вчера и сърбите са се объркали в ООН

# 4 059
Вярно е. Вижте в речниците какво означава "резолюция". Тя е хвърчащ лист хартия без правно последствие.

# 4 060
  • София
Резолюциите не са с правен характер, а по-скоро мониторинг за това, кой какви нагласи има.
Затова са толкова чести и за всичко.
И са показателни, да.

Примерно, Щатите внесоха проекто-резолюция, но след допълнения текст за “пълномащабно нахлуване в Украйна от страна на Руската федерация” не я подкрепиха. Собствената си внесена резолюция. В крайна сметка беше приета.

По-късно пак натискаха да се гласува за тяхната без допълнения текст в Съвета за сигурност.

Семантика и лобита, красота.

# 4 061
Резолюциите не са с правен характер, а по-скоро мониторинг за това, кой какви нагласи има.
Затова са толкова чести и за всичко.
И са показателни, да.

Примерно, Щатите внесоха проекто-резолюция, но след допълнения текст за “пълномащабно нахлуване в Украйна от страна на Руската федерация” не я подкрепиха. Собствената си внесена резолюция. В крайна сметка беше приета.

По-късно пак натискаха да се гласува за тяхната без допълнения текст в Съвета за сигурност.

Семантика и лобита, красота.

Резолюциите на Съвета за сигурност /за разлика от тези на Общото събрание на ООН/ на теория са обвързващи, въпреки че на практика не ми е ясно как се налагат.

# 4 062
  • София
Никак.
Колко минаха осъждайки войната - тя си продължава.

# 4 063
Русия е част от съвета за сигурност. Ясно е колко е легитимен. То това е характеристика на ООН де, май Иран беше член на съвета за правата на човека или нещо подобно. Пълна пародия.

# 4 064
Никак.
Колко минаха осъждайки войната - тя си продължава.

Вероятно нито една, все пак Русия има право на вето. Не съм следила, но предполагам, че тази е първата.

И всъщност именно присъствието на двете страни прави Съвета за сигурност легитимен, горе-долу това е била идеята след ВСВ.

Общи условия

Активация на акаунт