Войната в Украйна 3

• 677 921
  • 15 432
  •   1
Отговори
# 15 270
Тук е роден и тук живее...

Ако си беше останал да живее тук никой нямаше да дойде да го отвлече.
Но той се е преместил в Украйна, кандидатствал е за украинско гражданство и го е получил. Май Украйна не приема двойното гражданство, тоест за тях той е само украинец. И вероятно се е отказал пред тях от нашето гражданство за да вземе украинско. Лошо за него, съчувствам му, но не е ли знаел къде отива?
Майка му и баба му са живеели в Украйна и той отишъл при тях да им помага...

# 15 271
Да, без да помисли и да прецени рисковете. Или ако го е направил, значи ги е приел.

Войната е гадно нещо и поражда гадни неща. Спор няма. И затова не приемам гьонсуратлъка на защитниците на агресора, който започна войната, винаги когато им падне някоя такава нещастна трагедия.

# 15 272
Не говорите по същество.
Приемаме, че като украински гражданин подлежи на мобилизация.
Това ли е начинът? Грабнат от улицата. Дори майка му, в чиято къщо живее, не е знаела къде е.

# 15 273
Не говорите по същество.
Това ли е начинът? Грабнат от улицата. Дори майка му, в чиято къщо живее, не е знаела къде е.

Не е. Но войната води до лоши неща. Ти ми кажи защо Русия започна война? И колко милиони пострадаха заради агресията? Ми питай Путин защо нападна!

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 23:47 от Moderator3

# 15 274
Не говорите по същество.
А ти по същество ли говориш?
Не знам това ли е начинът, но само ти напомням, че Украйна е нападната и всеки ден й мятат бомби.
Да, не е човешко, не е хуманно, меко казано. Но по същество ти е известно защо се налага. Не е хуманно да изпращат там и млади руснаци, но го правят. Някои така и не се връщат. Насилствено мобилизирани са, откъсват ги от живота им, от семействата им, от децата им и ги пращат в Украйна.
Кофти работа е войната, за всички замесени. Грозна. Украинците са принудени да воюват, защото ги нападнаха. В такава ситуация са принудени да правят много кофти неща.

# 15 275
  • Paris, France
Опрвдавате всичко, щом е от украинска страна.
Или не четете внимателно, не слушате какво разказва бащата.
Не знам каква е причината за последните постове по въпроса с отвлечения българин.

Първо, той има тежка травма на дясната ръка, с нея нищо не може да държи. Инвалид е, има документ.
Второ, заминал е да помогне на украинската си баба, която е много болна.
Трето, и най-важно, излязъл за малко да си почине, и край, не се връща. Майка му не може да го намери.
Това мобилизация ли е? Призовка нещо, известие, обяснение?
Грабнали са го от улицата и в ТЦК, оттам в Николаев, после Виницка област, някаква част, дето ги наричат "смертники".
Ако ще и десет украински гражданства да има, това не е начинът един мъж да бъде мобилизиран.
Консулът ни в Одеса е ходил да пита за него, само дето не са го набили, по думите на майката.
Пък вие намирайте оправдания за такива незаконни действия.
Действията не са незаконни, нито според украинските, нито според българските закони, още по-малко според международните. 

Инвалид с тежка травма, поради която не може да иде на фронта, но може да помага на болната си баба. Значи не е съвсем инвалидизиран, а и в армията много от работата не е физическа и не е на фронта. Заминал бил да гледа баба си, но майка му си била там. Като български гражданин е могъл да прибере и баба си, и майка си в БГ и да ги гледа там.

На българския консул Украйна не дължи информация по случая и ако я даде, е като жест на добра воля.

Бащата нещо ни мята на върбата, ама карай. Може и да не знае законите. Идиотски са постъпили като са допуснали да иде в Украйна след като е украински гражданин.
Не говорите по същество.

Не е, но има война. Ако бе е имал редовни военни документи са го арестували. На моя позната така арестуваха сина в Русия. Повече не го видя, нито има вест или кост от него.

Пиши на Путин да спира този ужас!

# 15 276
Отвлечения има всеки ден  телефонна връзка с баща си.

# 15 277
  • София
Имам познати в смесен брак (българин и рускиня) и две момчета в донаборна възраст.
Не смеят да помиришат Русия, а ходеха при роднини всяка година за лятната ваканция.

Защо ли?

# 15 278
Имам познати в смесен брак (българин и рускиня) и две момчета в донаборна възраст.
Не смеят да помиришат Русия, а ходеха при роднини всяка година за лятната ваканция.

Защо ли?
Те ако отидат,после не могат да се върнат...

# 15 279
За гражданството - по рождение може двена някои места, нищо, че не допускат по принцип.
И според мен бащата ни пързаля. Бил някакъв русофил също така. Нищо чудно синът да се е спасил от него.

# 15 280
Не мога да проумея какви са тези родители, които ще изпратят детето си да е болногледач в страна във война.
Че аз по корем ще се влача, но няма да го направя.
Майката толкова ли не може да гледа бабата сама или да платят на някого да я докара до България и да я гледат тук?
Да, битува мнението, че държавата трябва да се грижи за децата ни, но истината е, че на първо място сме отговорни ние.
Това не са първите дни на войната, когато никой не знаеше какво става. Майката е видяла и бомбите, и мобилизацията лично, и въпреки това е извикала сина си да и помага. А бащата се е съгласил, вместо като мъж да измисли друг вариант.
Сега седи и реве пред камерата.
До Одеса се стига за два дена, тоя баща защо не е вече там.
Поредните безмозъчни родители, но разбира се, украинската държава и българския консул са им виновни.
Това мисля аз по същество.
Иначе според закона момчето е украинец в този момент. Не знам тази петиция как ще промени това.
Има достатъчно хора във форума, чийто деца са с двойно, че и тройно гражданство, всички знаем какви са предимствата и рисковете.

# 15 281
  • София
Зеленски се отправя към срещата с Тръмп, желая му…. здрави нерви!

# 15 282
Само като го заболи главата да не пие парацетамол... че освен наркоман, ще стане и аутист. Joy

# 15 283
Новини от Русия:

"...на булевард "Андропов" в Москва отвори врати севернокорейски ресторант "Пхенян". Вътре цари атмосфера на чучхе,излъчват се севернокорейски телевизионни програми и звучи поп музика. На входа има фейсконтрол – влизането е ограничено до паспорти и въпрос дали гостите са били в Южна Корея..."

# 15 284
Бащата обяснява, че са живели с майката около 7 години, когато се разделят и момчето отива да живее с майката в Украйна. Там му е изваден украински паспорт и гражданство, за да може да ходи на училище. ( Не зная дали в Украйна чужденци не са могли да ходят на училище, малко се съмнявам в това обяснение).
След завършването си, бащата не уточнява кога, момчето идва при него в България. Бащата има второ семейство и още деца. Момчето било работило в България, но се връща в Украйна, в Одеса, като болногледач на баба си, която е получила инсулт. Бащата пак не уточнава кога се е върнало в Украйна.
Излиза, че момчето е живяло повече време в Украйна, отколкото в България. То си е израснало в Украйна.
Били чакали момент, в който да се вдигне забраната мъже между 20 и 60 год. да напускат страната. Някой бил предлагал на бащата нелегално да изведе сина му от Украйна, но той не посмял.

Не рабирам този баща, не се ли е притеснявал да не падне някой дрон върху жилището? В Одеса имаше доста руски удари върху жилища.

ПС В момента момчето било в болница, с двустранна бронхопневмония. Всички бг институции са задействани, депутати, МВнР, президент, посолство.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 20:50 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт