Войната в Украйна 3

• 677 499
  • 15 424
  •   4
Отговори
# 15 315
Не знам дали е добра идея дипломати да агитират чужди граждани да се отказват от гражданството си.
Как ще се погледне, ако турския посланник съветва български момчета да се откажат от българското си гражданство?
Мисля, че всеки има глава на раменете и след 18-тата си година може да прецени чий гражданин да бъде. Ненапразно след тази възраст човек си вади документите сам и може да емигрира сам.
Сигурна съм, че българите в Украйна си знаят правата и задълженията, но не е лесно да се откажеш от родината си. Малко хора го правят. Познавам няколко човека, които се отказаха заради испанско гражданство, не е лесно решение.

Защо да агитират? Просто да предупредят тези, които имат и  българско гражданство, какво могат да предприемат, ако ги задържат военните и искат да ползват защита от българското външно. И при условие, че не искат да воюват. От там на сетне всеки си решава сам за гражданството.

Дори не знам дали отказа от украинско гражданство ще свърши работа, изхождам от думите на ББ към екипа на Карбовски като съвет какво първо да направи момчето когато се е ангажирал със случая.
Има изречение, че ББ е дал указания какво да предприеме семейството.
https://glasove.com/novini/borisov-za-otvlecheniya-lyubomir-goto … et-shte-mu-pratim

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 12:52 от flambe

# 15 316
Не знам как ги измисляте такива пък и повтаряте нашия илитерат без влагане на елементарна мисъл. Хората с двойно гражданство са наясно. Ако са искали, да са се отказали.

Някакви предложения за момчетата ни в окупираните територии?

# 15 317
Какво за момчетата от окупираните територии?
Там няма мобилизация, ако искат да напуснат могат да го направят с украинските си паспорти.
Ако има някакъв конкретен случай могат и други варианти да се мислят. Както изведоха моряците напр.
Какво за тях точно трябва да коментираме?

# 15 318
# 15 319
За мен основното притеснително нещо е че очевидно всички са знаели за инвалидността на този младеж, и служби и роднини, и че не е особено годен за война, и въпреки всичко е мобилизиран набързо ( не коментирам точно начина) и опасенията бяха че ще бъде хвърлен на предна линия ( не е сигурно дали е щял да бъде, но може родителите да са се притеснили ).
От една страна до такива ли опряха? в смисъл няма хора за фронта?
От друга е безцеремонното отношение. За руснаците е ясно, те така си действат, действаха и ще продължават, за тях няма две мнения.

# 15 320
Въпрос към Тръмп:

– Вярвате ли все още на Путин?

– Ще Ви отговоря след един месец.

# 15 321

Говорихме за мобилизация и помощ на държавата.
В линка става въпрос за русифициране на деца и в самата статия си пише, че:
"Българската държава трябва да гарантира правата и защита за българските деца: Чрез международни канали, дипломация и финансиране на онлайн образование, културни връзки и легални механизми и международен натиск върху Русия!"

Аз съм само за и също питам какво прави България за тези дечица и как може да помогнем след като е спряно бгфинансирането за неделни училища.

deaf, този път си целнала най-важното казано от Тръмп. Лично предположение - украинците ще засилят ударите към Русия и ще се пробват в близкия месец да предприемат някаква атака по фронта.

# 15 322
Там няма мобилизация, ако искат да напуснат могат да го направят с украинските си паспорти.
Ако има някакъв конкретен случай могат и други варианти да се мислят. Както изведоха моряците напр.
Глупости, мобилизират от окупираните територии, със сигурност. Абсолютна наивност.
https://www.hrw.org/news/2023/12/20/russia-forces-ukrainians-occ … ource=chatgpt.com

# 15 323
Русия ЗАТВОРИ неделните училища.

# 15 324
И чрез какви дипломатически канали  България да повлияе на Русия и да защитава бг деца в окупираните територии? Забравихме ли, че сме вражеска държава?
Как да им кажем, сакън, не русифицирайте българските дечица? И от Кремъл ще се почувстват виновни, ще козируват и незабавно ще спрат.

# 15 325
Глупости, мобилизират от окупираните територии, със сигурност. Абсолютна наивност.
https://www.hrw.org/news/2023/12/20/russia-forces-ukrainians-occ … ource=chatgpt.com

Глупости може да се нарича, ако първо се научи какво стои зад термина мобилизация и какво зад принуждение за присиединяване към армията, описани в доклада на HRW.
Напр. - по улиците ходят военни с бусове и придружени от полиция, които могата да те натоварят и изпратят във военна част. Това е мобилизация. Задържане и принуждаване е друга бира. Ако има случай, в който е задържано лице с бг гражданство и го принуждават да подпише договор с армията да го обсъждаме.

Spensa - не Русия е затворила неделните училища, а спирането на финансирането от БГ. Навсякъде го пишеше при тиражирането на новината.

Diorela, не знам. Аз не съм дипломат, нямам досег с тези среди и не мога да давам акъл.
Факт е, че има достатъчно канали. Моряците как ги изведоха от Мариупол през руснаците. Ще измислят нещо нестандартно - през разни фондация в Казахстан напр. ще тече някакво финансиране на българчетата.
Въпреки цялото противопоставяне има варианти. Нашите са решили да изчакат до края на войната, няма лошо, но тя си тече, а тези деца растат.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 13:31 от flambe

# 15 326
Интересно, Манджукова казва, че са закрити и забранени. Тя ако не знае...

https://offnews.bg/obshtestvo/rusia-zabrani-balgarskite-uchilish … rajna-791763.html

Даже за годината, в която са закрити са получили финансиране...

Мнозина от тях [училищата] са финансирани по програми на министерството на образованието, тази година са получили финансиране, за да работят тези училища. Веднага след като училищата подновят своята работа, контаките с тях ще бъдат възстановени в пълна степен, каза Райна Манджукова.

Тя уточни, че в свободна Украйна, там, където няма руска окупация, българският език се преподава в училищата, работят и българските неделни училища.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 13:36 от Iris04

# 15 327
Хайде, хайде. Дядовците ми никой не ги е принуждавал и задържал, за да се бият в балканските войни, пък са си били мобилизирани. Даже и с конете си са се явили.
Много добре знаем какво значи терминът мобилизация.

# 15 328
За мен основното притеснително нещо е че очевидно всички са знаели за инвалидността на този младеж, и служби и роднини, и че не е особено годен за война, и въпреки всичко е мобилизиран набързо ( не коментирам точно начина) и опасенията бяха че ще бъде хвърлен на предна линия ( не е сигурно дали е щял да бъде, но може родителите да са се притеснили ).
От една страна до такива ли опряха? в смисъл няма хора за фронта?
От друга е безцеремонното отношение. За руснаците е ясно, те така си действат, действаха и ще продължават, за тях няма две мнения.

Тая цялата история е манипулация. Той не е бил мобилизиран, бил е в болница, и са се възползвали от случая да уплашат бащата по точно подходящия начин - че е прибран, а не че му е паднала руска бомба на главата например.

# 15 329

Глупости може да се нарича, ако първо се научи какво стои зад термина мобилизация и какво зад принуждение за присиединяване към армията, описани в доклада на HRW.
Напр. - по улиците ходят военни с бусове и придружени от полиция, които могата да те натоварят и изпратят във военна част. Това е мобилизация. Задържане и принуждаване е друга бира. Ако има случай, в който е задържано лице с бг гражданство и го принуждават да подпише договор с армията да го обсъждаме
Е, какво стояло зад термините, има принудителна мобилизация в окупираните част, което също е.престъпление

Общи условия

Активация на акаунт