Аз мисля, че войната няма да приключи през 2025 година и затова се връщаме към главното: има руска емиграция, която трябва да реши проблемите на милиони руснаци, които са достатъчно активни, част от тях са останали в Русия, не могат да заминат, защото международните паспорти не се удължават.
Аз бих предпочел да говорим за една от тези исторически задачи, които стоят пред нас. Една от тях е да разберем как да създадем условия за деня, в който режимът ще рухне – как да направим така, че Русия да излезе от порочния кръг, в който попадна през 1991 година и непрекъснато се връщаме в кръвта, мръсотията и престъпленията.
...
Една от ключовите задачи, според нас, е да бъде фиксиран и признат този факт, че бъдещето на Русия е невъзможно в някаква имперска конфигурация. Затова неслучайно едно от нещата, които обсъждаме е отказ от имперската символика.
Не само бяло-синьо-бялото знаме, което, според нас, трябва да бъде знамето на нова Русия, на което не трябва повече да има цвета на кръвта, но и герба, и химна. На мнозина това може и да изглежда отвлечено, но самият факт, че Русия изпусна историческия шанс, който имаше през 90-те години и в резултат се превърна във фашистка диктатура, водеща най-кръвопролитната война в историята на човечеството след 1945 година, е свързан именно с това, че имперският механизъм, имперските традиции, имперското съзнание, се оказаха твърде силни и жизнени.
...
И тъй като значителна част от руснаците участват във войната, при това, много от тях – съвсем съзнателно – а това не е игра на войничета, това е трагедия, в която убиват. Затова ние трябва прекрасно да разбираме, че да апелираме към гражданите на Русия, живеещи в путинска Русия (нещо повече, мнозинството от тези наши сънародници са свързани с войната или пряко или косвено) – това е обективно невъзможна задача.
Ние сме длъжни да говорим за това, че Русия няма да има никакво бъдеще, ако не загуби тази война.
Ние имаме ясно политическо убеждение какво трябва да бъде това бъдеще: Русия трябва да престане да бъде империя, Русия трябва да се оттегли от Украйна, Русия е длъжна да и върне териториите, да плати репарации и да предаде военнопрестъпниците.