Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 22 855
  • 449
  •   1
Отговори
# 405
..... за майка ми е било лежерно и е било 8-ми клас. За по-чувствителни хора направо е изпитание.

Извинявай, ако не е тайна, на колко години е майка ти? За ЕГ се кандидатстваше след 7 клас, за техникумите след 8. За другите ученици имаше ЕСПУ.
Майка ми е на 70 години. В комунизма училищата са били близки по ниво. Живеела е в малък град, но на изпити след 8. клас по химия в елитна софийска  гимназия е била приета с отличен. Не е записала. За брат ми, той прави 50 тази година, тъкмо в Пловдив езиковата гимназия е станала достъпна за всички, до тогава само за избрани деца на комунисти на високи постове. След седми клас той влиза без уроци. Аз кандидатствах 97-ма, вече с частни уроци по математика.
И не е само в София, в Пловдив хубавите училища са 5-6 и не достигат за всички.
А средното образование отдавна не е това, което беше.

# 406
В големите градове се струпаха много хора, а добрите гимназии са си все толкова. Отделно все повече хора са заинтересовани децата им да попаднат точно в тъй наречените "елитни" училища. От трета страна тук пишат точно заинтересовани родители и за тях естествено това е стрес. И сега може да няма стрес, колкото точки получи детето и където го приемат. В ЕГ имаше и деца на хора, които не бяха членове на БКП.

# 407
  • София
Динчо, то не че има значение за темата, ама членове на БКП бяха почти всички. В моето квартално основно у-ще членове на ОФ бяха само моите родители в класа - при клас от 40 деца. Знам го, щото пишехме тогава едни супер тъпи и гадни автобиографии - майка ми е..., баща ми е .. и пр. супер простотии.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 18:28 от Magenta2022

# 408
Защо мислиш, че пиша без да знам? Завършила съм ЕГ в София и родителите ми и братята и сестрите им не са били никога членове на БКП. Същото е и със семейството на съпруга ми, а той е завършил елитен техникум. Просто не обичам изкривяването на истината, при това има разлика между комунисти на високи постове и редови членове. Не отричам, че тези без родители членове на БКП, минавахме доста ситна цедка и затова аз съм ходила и на частни уроци през 80- те години на 20- ти век и съм си взела моя стрес от изпити. По скромното ми мнение сегашното положение е по-добро и справедливо.

# 409
В големите градове се струпаха много хора, а добрите гимназии са си все толкова. Отделно все повече хора са заинтересовани децата им да попаднат точно в тъй наречените "елитни" училища. От трета страна тук пишат точно заинтересовани родители и за тях естествено това е стрес. И сега може да няма стрес, колкото точки получи детето и където го приемат. В ЕГ имаше и деца на хора, които не бяха членове на БКП.
В София дори през комунизма е имало повече от една езикова и на повече от едно място се е изучавало интензивно немски език например. Дори в моите ученически години в София имаше испанска гимназия, а в Пловдив - не. И сега за много от нещата в Пловдив става с връзки, в София - с умения и възможности. Живяла съм и в двата града, имам близки роднини в София и моят поглед също не е изопачена истина.

# 410
Сега е по-справедливо, понеже всички деца кандидатстват. Но не е ок откъм трудност на НВОто. Хем искаме да покажем колко много знаят децата, хем да ги разпределим добре. И се оказва, че една запетайка по БЕЛ или един минус по мат са решаващи.....

# 411
  • София
+1. И моите родители не бяха членове на партията, дори редови, какво остава за високи постове. Пък завърших ЕГ. Ходех на уроци по БЕЛ само, по  математика беше предостатъчно даденото ни от  преподавателката в  квартално ОУ.

Динчо, и съм съгласна с теб, и не съвсем. Като замисъл сегашното положение може и да е по-справедливо, но като изпълнение определено  не е. Да, човек може да се остави на течението и според точките си, без абсолютно  никакъв стрес, да се окаже в  училището, за което му стига балът. И на практика много хора го правят. Стресът обаче е за тези, които се целят в  така наречените "елитни" (друга тема е колко елитни са те наистина, ама нали зорът е уж да  си в еднородна среда с  мотивирани деца). НВО-то  с всяка година става по-лесно,  борбата е за половин точка понякога, разслояването при тази "сложност" е трудна работа  и хората често се презастраховат с школи или /и уроци за детето,  с ходенето на множество пробни, с натягане и вкъщи, с "изяждане " на ваканциите на детето  за още ударно учене - само и само да е на върха на пирамидата.. Някога, дори и с  уроци,  дори и с  апетити за ЕГ/МГ, не беше така.  Ходеше се на уроци, да, но стресът въобще не беше същият. Дори и  само 15 години назад, а не  по наше време през миналия век,  за децата с първото НВО през 2010 не беше чак такъв.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 18:56 от Просто русалка

# 412
Идеята си е добра. Изпортиха я политиците, които под натиска на масата родители не искат да допуснат да излезе наяве истината за нивото на учениците като цяло. И на масата родители, които нямат трезва оценка за нивото на децата си и натискат, наливат пари, стресират и т.н.

# 413
Русалка, това е защото има много повече деца в София, а "елитните" гимназии са си от наше време, дори доста "елитни" техникуми от наше време вече са нарицателно за лошо училище.

# 414
  • София
Идеята си е добра. Изпортиха я политиците, които под натиска на масата родители не искат да допуснат да излезе наяве истината за нивото на учениците като цяло. И на масата родители, които нямат трезва оценка за нивото на децата си и натискат, наливат пари, стресират и т.н.

Точно в десятката!

Амоняк,  някога ЕГ с немски в София имаше само една.  Английските бяха две, испанската  беше заедно с френската, отдели се в даден момент. Имаше паралелки с разширено изучаване на езици в центарлни училища като 7-мо, 22-ро и други. Но то и сега има в изобилие такива паралелки - немският, даден от теб като пример, може да се учи в 91 НЕГ, в 73 СУ, в 35-то, в  Бастилията, в  18-то,  в 12-то, сигурно и в  още...За тези се сещам аз просто. Тоест не е много по-различно от някога като налични училища/паралелки.

# 415
Русалка, коя е била втората английска по наше време в София?

# 416
София е била 1 млн., сега е над 2 мнл, отделно Перник, Елин Пелин, селата пътуват до София, за да учат в хубави гимназии. Не знам от 30 години насам да е построено ново училище, освен частните такива.

# 417
  • София
Русалка, коя е била втората английска по наше време в София?
Е , не бъди буквалистка с това "нашето" - имам предвид  кандидатстването през  последните 10-15 години на миналия век. Втора английска съществува горе-долу от времето, когато аз завърших гимназия, тоест някъде от 92-ра, 93-та.. Това си е "наше" време, става дума за хора с  около 4-5  години по-малки от нас.

# 418
  • София
Абе, малко е цялата работа с кандидатстването сега "много шум за нищо". Няма нужда от такава истерия. Да видим аз дали ще удържа догодина.

# 419
Прадядо ми е имал малка фабрика, експроприирана след 9.9.1944, а пък другият ми дядо, макар и бръснар, е имал собствен бръснарски дюкян, също конфискуван. Естествено никой от родата ми никога не бил член на БКП. Те дори и да са искали, е било невъзможно, а естествено не са искали.
Но в интерес на истината никога никой не ми е пречил през комунизма да вляза никъде. Никой не ме е прецакал. В разгара на "развития" соц 1981 г. си влязох в математическа гимназия, изкарах си 5,88 на изпита, никой не ми е рязал оценката, приеха ме. 1985 влязох в МЕИ, 6,00 на изпита, никакви проблеми не съм имал. И в казармата бях в елитно поделение, не ме пратиха на гадно място, имах лека служба и даже и ефрейтор ме направиха.
Та позволете ми да определя твърденията, че в АЕГ в Пловдив или където и да било, учели само деца на БКП-функционери като пълни глупости. Нито в гимназията, нито в университета е било така. Който си можеше, си влизаше, а на който не може, и тогава, и сега, са му виновни международното положение, сушата, кишата и Гришата.

Общи условия

Активация на акаунт