Използване на човешка тоалетна от котка

• 1 214
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте любители на котки!
За първи път пиша в този раздел на форума, защото имам казус.

Нашето коте е на 7 години и от 6-месечно е тренирано да използва човешка тоалетна.
Отне ми около 9 месеца да затвърдим този процес.
Като цяло - няма изключение и котето си ползва WC-то, като хигиената в дома се подобри значително, след като вече не са необходими смесите за котешка тоалетна.

Стана проблем обаче, когато се преместихме в ново жилище.
Бях подготвена, че котето може да не намери веднага къде да върши "тези" дейности и върнах пластмасовата приставка с малко смес за котешка тоалетна.
И да, тя си намери тоалетната и отново я ползва, но когато се опитах след 3-4 седмици да махна приставката, започна да прави бели на необичайни места.

Въпросът ми е, има ли смисъл да настоявам или повече не бих могла да върна котето към старите му навици?
Дали просто не е сигнал, че ни трябва котешка тоалетна, защото вероятно на 7 години котето вече не подлежи на обучение?

# 1
Как го научихте да ходи в човешката тоалетна.

# 2
Привет, Marsie,

Не е лек процесът и иска доста търпение и препоръчително - 2-ра тоалетна, за да не се затруднява ползването на такава от живущите.

Трябва ти приставка като тази: https://karasto-pets.com/citikitty-cat-toilet-training-kit
Както се вижда на картинката, това е мека пластмаса, разграфена на улеи.
https://karasto-pets.com/image/cache/data/3/35/350113-01_3-1000x1000.jpg

Приставката се слага м-ду тоалетната чиния и пластмасовата седалка.
Така котето няма да я събори и разсипе, защото първоначално се слага тънък пласт от сместа за котешка тоалетна.

За около 4-5 дни се ползва от котето по този начин.
После се изрязва с макетен нож най-малкото, вътрешно кръгче.
Котето за първи път вижда, че има нещо отдолу, но продължава да си ползва приставката, защото в нея има смес и се задоволява нуждата му да рови преди и след като си свърши работата. Даже в пакета има малко котешка трева, която може и да помага, ако се разпръсне малко от нея в сместа.

Рязането на кръгчета продължава на по-големи интервали от време.
Когато се разкрие доста голяма част от тоалетната, котето може да забави темпото, ако евентуално водата под него го притесни по някакъв начин.

При последните два или един улей, започнах да намалявам все повече количеството поставена смес за тоалетна.
На последния улей задържах най-дълго време и когато бяхме затвърдили ползването на приставката без смес, махнах приставката за постоянно.

Ако котето е малко и не може да се качва лесно на тоалетната чиния, хубаво е да му се сложи пластмасово столче / стъпало, за да го улесните.

Ако имате други въпроси, с удоволствие ще отговоря, защото макар и да съм срещала негативно отношение, че съм се опитвала да изменя котешката природа, то съм доволна от постигнатото и смятам, че домашните котки далеч не са онези прародителки от дивата природа, които не трябва да опитваме да опитомяваме и обучаваме.

# 3
7 годишна котка е вече сениор. Ако започнат ставни проблеми, въобще няма да си помисли да си прави тоалета на тоалетната чиния, където ще ѝ е трудно да скача, така че според мен не я затруднявай от тук насетне...

# 4
Тази смес трябва да е сигурно от тия разграждащите се, сигурно и през най-малката дупка ще пада долу. 
Нашият котарак драска по-скоро по стените на котешката тоалетна.

# 5
На 7 години не е вече младо коте.
Според мен е по добре да си ходи на котешка тоалетна…
Както и друг вече каза, може да го болят ставите с времето и да не може да се качва …

# 6
7 годишна котка ако пишка на необичайни места по-скоро има бъбречни/уринарни проблеми, отколкото объркване на тоалетните навици.
Направете проверка на бъбреците! 

# 7
Тази смес трябва да е сигурно от тия разграждащите се, сигурно и през най-малката дупка ще пада долу. 
Нашият котарак драска по-скоро по стените на котешката тоалетна.

Да, Pepina_n3, задължително сместа за котешка тоалетна трябва да е разградима в човешката тоалетна Hands Plus1

# 8
Naixi89, котето все още търчи наоколо и се ежи по котешки Satisfied Игриво е за 7-те си години.
Качва се на тоалетната и рови, както преди. Само приставката, когато махна, тогава се случват инцидентите.

the Дорис, какви са другите симптоми за бъбречни / уринарни проблеми?

# 9
Нали въпросът беше дали да го свикваш отново нависоко или не?

# 10
Нали въпросът беше дали да го свикваш отново нависоко или не?
amy_nka, въпросът по-скоро е, дали на 7 години вече е твърде късно да я обучавам отново.
Дали като са по-млади, домашните котки възприемат по-бързо и по-добре.
И дали с по-възрастно животно вече нямам шанс и да не настоявам излишно.

Може би правя неволна връзка с възрастен човек, който е почти невъзможно да накараш да промени навиците си. Thinking

# 11
Ами, по-възрастните са по-мъдри. Ще има същият, дори по-голям капацитет да научи "хватката", но дали ще му се понрави е друг въпросът. А като нещо не му се понрави, може да предизвика стрес, а всеки стрес за възрастните може да предизвика и здравословен проблем - като идиопатичен цистит, например.

# 12
Благодаря за мнението, amy_nka!

Ще прочета повече за стреса и потенциалните здравословни проблеми при котките.
И ще реша дали да упорствам още за  връщане към ходенето на човешка тоалетна без пластмасовата приставка.

Общи условия

Активация на акаунт