Получих няколко имота чрез дарение от моята 84 годишна баба .
Имотът за които ще стане на въпрос е със статут на овощна градина, малко над 3 декара .
Аз притежавам една идеална част от моята баба ,а другата е на нейните роднини двам братя .Единият е починал преди няколко години ,бил е много интелигентен и награждаван ученик ,но е развил шизофрения ,другият до миналата година все още бе жив ,сега не зная ,той по думи на моята баба е бил добър човек ,но със забавено развитие или дебилен ,при въпроса как така ,отговорът от 84 годишна е ,ами така ,ако му кажеш да копае трябва да му кажеш кога да спре ,той приживе е оженен по сметка от неговата майка ,за да има ,кой да му сложи парче хляб на масата, когато те си заминат по думи на моята баба е женен в далечно село .Заръката на майката на моята баба е когато дойде големият брата с шизофрения винаги да го нахрани и подслони на топло ,такива са и бледите ми спомени от малък ,тъмен силует на мъж който стой до прозореца и ме гледа как си играя цял ден ,този кадър съм го запомнил ,защото не бе скрито нищо ,когато питах ,кой е този господин и баба ми разказваше за неговата тъжна история ,и слушайки ,как разказваше вечер на татко ,кой е бил на гости ,той няма брак и деца ,докато другият ,който е женен няма деца ,но неговата жена има сестра с 2ма или 3ма наследника .
След като станах собственик на имота ,отидох и го видях колко е обрасъл и запустял ,в миналото моят дядо е предоставил имотът ,безвъзмездно или поне ,никой не знае да е подписван някакъв договор на училище за деца с увреждания и сираци ,които да го стопанисват ,засъден е с дръвчета и е ограден с оградна мрежа и ползван за двор на училището дълги години ,докато функционира самото то .
Имах малка събрана сума пари и поисках заем от моят баща ,за да закупя товарен автомобил с който да си помагам ,тъй като исках да почистя имота и да го направя отново овощна градина с няколко кошера .
Точно когато вече бях закупил автомобила и решил ,как да започна облагородяването на парцела ,отидох да разкажа на баба ,но бях списание от нейният разказ за изминалия ден .
Някакви хора се свързали с моят чичо ,че желаели да закупят имот от моята баба ,като казали името на местността ,при което тя споделила ,че освен дареният имот на мен имала там наблизо някакъв имот ,които не е потърсили във времето когато се връщали земите от 0,500 .И така тъй като ,тя е много трудно подвижна с помощта на моят чичо отишли на уговорена среща ,която се състояла при нотариус. Тя чакала в колата, тъй като няма как да качва стъпала и по нейни думи дошла жена ,която се представила за работник в агенция за изкупуване на земеделски земи и само трябва да подпише един документ за имота и щяла да вземе 4 хиляди лева ,при което баба е възрастна ,но с всичкия си и задала ,няколко въпроса ,за кой имот става на въпрос ,къде е този имат ,аз не съм виждала имота ,докато моят чичо бил при нотариуса с други колеги на въпросната жена ,слязал и казал, хайде да си ходим този имот е на племенника, той не го е вписал в кадастър, че е негов .
И така разбрах че вече собственици не е братовчеда или роднините на баба а крупен земеделски бизнесмен ,които е взел имота чрез дарение .
Потърсих ,за да открия братовчеда на баба ,намерих една от наследниците ,които ми разказа ,че той е в дом за стари хора далече в друг град ,защото почнал да прави бели да пали огън и запалил или щял да запали нещо . Въпросните нови собственици се свързали без да се познават и и предложили 3 хиляди лева ,като поемат разноските по прехвърлянето и го отбелязват като дарение . Това бяха нейните думи .
Последва една среща у дома ,при която ме потърси въпросната жена карала баба да продаде имота ,разказвайки какви велики земеделци са какъв добър и великолепен шеф има и колко пари смятам да продам моята част . Отговорих ясно и категорично че нямам намерение да продавам и желая да създам ,малко кътче за отдих, последва шантаж ,че не може да се раздели местото ,че тя работила в миналото в поземлената комисия или нещо от сорта ,че имали планове за мястото и да го садят(били изкупени всичко наоколо ) ,на въпроса ,какво ще садят последва мълчание и зачудване след което се засмях и я изпратих да си ходи ,а тя си тръгна огорчена .
Последва втори опит за връзка с мен ,този път от нейният племенник с които бегло се познаваме , да ме пита ,без да взема страна искам ли да продавам няколко месеца по късно ,без предложение за цена ,казвайки отново колко е велик собственика на мястото и испускайки се ,че иска да направи почивна станция .
Силно се смутих и забравих и за овощна градина и за почистване на мястото и се притесних ,че мястото не може да се дели и че ще отиде на публична продан .
След около година се обади същият нейният племенник ,като вече се предсрави ,че е опълномощен от собственика да се разпорежда и ми каза ,че имали готов план и иска да вземе горната част на имота който е под денивелация и ,че ще започнат работа ,като ми предложи 20,000,при което записах разговора обяснявайки му ,че имота не е разделен и не може да избира и да се настанява където и да е .Нека отбележа ,че имота е на много атрактивно място струва няколко десетки пъти по скъпо и аз не желая да го продавам или подарявам .
След което навързах всичко ,училището е учождено и продадено( разбрах от комшиите в близост ) по късно откупено от този велможа ,който купува и едната идеалната част от моето място .Отидох днес да видя мястото ,което вече е почистено ,новата растителност е покарала буйно ,единствените живи дървета са под училището и незная дали са в същият имот ,отрязаните дървата са струпани и подредени до училището . Вратата е затворена с два катинара и синджир .Какво бихте ме посъветвали,какво да направя ,Моля