Съдебна призовка по е-майл от Чужбина

• 1 411
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте, продавам в Ebay от доста време, днес получих е-майл за един от плакатите ми, fanart на Dune поредицатa. Доколкото разбирам е съдбена призовка "Service of Process", изпратено е на мен и още около 200 онлайн магазини в AliExpress и Ebay главно.

Доста съм притеснен, не знам какво да правя. Такива неща не се ли дават лично? Е-майлът е от Америка, пише, че съм нарушил закон за правата в Илинойс. Извинявам се, ако това не е мястото да питам. Предполагам, че ще ми трябва адвокат, едва ли мога да го игнорирам. Благодаря предварително.

# 1
Внимавай да не е измама.
НАй-добре адвокат и се свържи директно с изпращача.
Телефон най-добре. Но не от емаила от гоогле
Питаш кой е теленоа на еди кой си депарамент и звъниш.
Много измами има!!!!

# 2
  • Далечният изток
Измама е.
Фишинг най-вероятно.

# 3
  • Пловдив
Не знам дали е измама, но виж добре адреса на подателя и прочети какво нарушение се твърди да си извършил, т.е. какво си направил според тях.
Може да е истинско, а може и да е като това, което аз получих наскоро:
Скрит текст:

# 4
Да, я напиши от кой имейл е дошла тази призовка.

# 5
Пълна измама. Не отговаряйте. Емайлът е от Чили на Магдена. Сигурно и Вашият ще е някакъв измидлен

# 6
Е-майлът е: attorney@scip.law

Не изглежда на измама. За copyright infringement е причината, но не разбирам как смятат да осъдяд 330 магазина едновременно, да не говорим, че буквално може би 1 път е продадено това постерче.

Доста странно като цяло, питах и в международни сайтове, казват, че никой щат в Америка няма да изпрати съдебна призовка по е-майл.

# 7
Верно е и тука не ти пращат по емаила.
Само с препоръчано писмо

# 8
Ако имате възможност се консултирайте с български адвокат за интелектуална собственост.  Много е вероятно да ви предлагат settlement по нататък.
Категорично спрете с продажбите на fan art на каквото и да е.

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 01:37 от Dimana12

# 9
  • Пловдив
На адрес scip.law е сайт на някаква адвокатска кантора или поне прилича на такъв. Не е призовка, но би могло да е писмо от адвокат, упълномощен от някого - някой с претенции срещу теб.
Консултирай се с български специалист по авторски права, и аз така мисля.

# 10
Разрешено е и по мейл да се пращат призовки в някои случаи. Най-вероятно не е измама и по-добре се консултирайте с адвокат, за да не стане някоя беля накрая. Или просто отговорете на мейла и поискайте повече подробности и документи.

# 11
Имат мейл contact@scip.law , аз бих писала там да питам.

# 12
Здравейте, продавам в Ebay от доста време, днес получих е-майл за един от плакатите ми, fanart на Dune поредицатa. Доколкото разбирам е съдбена призовка "Service of Process", изпратено е на мен и още около 200 онлайн магазини в AliExpress и Ebay главно.

Доста съм притеснен, не знам какво да правя. Такива неща не се ли дават лично? Е-майлът е от Америка, пише, че съм нарушил закон за правата в Илинойс. Извинявам се, ако това не е мястото да питам. Предполагам, че ще ми трябва адвокат, едва ли мога да го игнорирам. Благодаря предварително.

Това че виждаш в майла си адрес XYZ.law  не значи, че е пратено от там- виж в реплай  опциите дали не идва от нещо друго. Лошата новина е, че  тази адвокатска кантора се хвали на уеб страницата си, че системно  атакува много малки търговци едноверменно за нарушение на авторското право. Не ми се вижда добра идея да си общуваш с тях по твоя инициатива, за да не се окажеш в положението на *Който кон хванат на хармана той вършее*.

По граждански дела Illinois разрешава електронно препращане на призовки, уведомения и т.н. вкл. използване на  социалните мрежи. Ако  е-майлът  се окаже редовен и не говориш прекрасно legal английски намери някой, които да ти обясни какво точно се иска от теб преди га правиш кавото и да е.   С  малко късмет,  може да се окаже, че очакват от теб  моментално да спреш да продаваш брандирана стока, произведена без лиценз.   АКо си 100% изряден няма страшно.

# 13
Търсих цял ден информация онлайн и намерих два подобни случая, Smiley lawsuit и Teepublic lawsuit. По същия начин, пак в същия щат даже и адвокатите бяха същите в една дискусия.

Изглежда, че правят така да видят кой ще клъвне и да им даде пари и след няколко дена го дисмисват case-а. Мисля да изчакам малко.

# 14
На мен ми направи впечатление, че имат два сайта, като всеки сайт си върви с имейл.
Може би наистина е добра идея да изчакаш.

Общи условия

Активация на акаунт