Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Имат ли право?

 • 7 520
 • 15
 •   1
Отговори
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 209
Ходим с Даниел на процедури в клиника ДЦП "Света София" - днес рехабилитаторката му заяви, че следващата седмица - ако ходим - ако не ни дадат почивка - той ще е сам с нея!

Аз и без това ми е кофти и като съм вътре а камоли да стоя отвън и да не знам какво става!

Мисля че имам право да изискам при толкова малко бебе да присъствам..... но ме е страх да не се обиди ..... .

Та не знам какво да правя.... Вие от опит какво ще кажете и какво ще мве посъветвате?

Последна редакция: вт, 29 апр 2008, 04:25 от iskrica_nadejda

# 1
 • Мнения: 811
Вероятно ти се притесняваш. Да ама и бебо може да чувства, че се притесняваш и да реагира по-бурно.
Ако имаш доверие на рехабилитаторката - остави ги. Може би така ще си върши по-добре работата.

# 2
 • Мнения: 1 710
Изобщо не се притеснявай за бебчо - ние сме присъствали на много малка част от процедурите и на двете ни деца. Аз имам доверие на рехабилитаторите в болницата - всички си вършат добре работата и няма да направи нищо не бебчо. С нашите деца установихме - вече на по-късен етап разбира се, когато става по-ясно защо плачат, че се чувстват далеч по-спокойни когато са сами с рехабилитатора. Когато и ние сме вътре те се опитват да ни накарат да им съчувстваме и плачат по-силно. И Гого и Ния са по-спокойни когато са сами.
Така че не се притеснявай да го оставите сам с нея.
Всичко ще бъде наред.

# 3
 • Мнения: 4 402
подкрепям Мая. дори психоложката в клиниката казва, че е най-добре родителите да не правят рехабилитация, а само професионалистите, за да си знаят децата, че мама и тати са си за гушкане и за игра...за съжаление, това е невъзможно...
има и още нещо...в една стая правят рехабилитация на няколко деца...представи си какво ще стане, ако всяко дете има родител за придружител...
не се притеснявай - всички си вършат съвестно работата.

# 4
 • Мнения: 288
Цитат на: Maia Stoitseva
...се чувстват далеч по-спокойни когато са сами с рехабилитатора. Когато и ние сме вътре те се опитват да ни накарат да им съчувстваме и плачат по-силно....


Така е, същото ми каза и една рехабилитаторка от клиниката ДЦП "Света София".
Макар че синът ми не е с ДЦП, рехабилитаторката идваше вкъщи да му прави упражнения. Той направо се дереше по време на процедурите. Аз не издържах и излизах от стаята. За мое учудване писъците бяха доста по-слаби, когато не бях в стаята.

# 5
 • The new Earth
 • Мнения: 1 942
Моето мнение е малко по-различно. Rolling Eyes
Аз отидох с огромни надежди в тази клиника,но си тръгнах,като попарена и бях много разочарована от Чавдаров.Просто нашия случай е наистина тежък и той изчитайки епикризите,явно не се почувства достатъчно компетентен и ни наговори куп глупости относно бебо,дори без да го прегледа Shocked Не съм оставала на процедури и за рехабилитаторите нищо не мога да кажа,сигурна съм,че има професионалисти.Но изобщо не разбирам тази практика майките да не присъстват на рехабилитацията.Аз викам рехабилитатор в къщи всеки ден и присъствам неотлъчно,помагам за гимнастиката и бебо е много спокоен с мен.И макар че познава вече рехабилитаторката,ако излезна за малко от стаята,става неспокоен,проплаква и ме търси.Там ли съм не плаче,дори и на най-трудните упражнения.Нашата рехабилитаторка има дългогодишна  практика и е преподавател в университета.Казвала ми е ,че при тях са идвали майки,които са си водили децата в клиниката на Чавдаров и всички се оплакват,че децата много плачат и не се пускат майките вътре.Тя също не може да си обясни защо е това,при положение,че едно малко бебе се чувства най-сигурно с мама,а за един добър масаж е нужно да се отпусне и да е спокойно.
Аз не бих се съгласила да оставя детето си само и то не защото се съмнявам в компетентността на хората,работещи там.Но пък това си е мое лично мнение и не ангажирам никого с него,само споделям.Ти си абсолютно в правото си да присъстваш,щом го желаеш.

Снимки

# 6
 • Мнения: 1 710
Цитат на: iskrica_nadejda
Казвала ми е ,че при тях са идвали майки,които са си водили децата в клиниката на Чавдаров и всички се оплакват,че децата много плачат и не се пускат майките вътре.Тя също не може да си обясни защо е това,при положение,че едно малко бебе се чувства най-сигурно с мама,а за един добър масаж е нужно да се отпусне и да е спокойно.

Не искам да защитавам болницата по ДЦП"Св. София", а може би малко да обясня.
Масажът, който правят на децата там - ако може да се нарече масаж, е доста по-различен от това на което сме свикнали да викаме масаж. Децата плачат, защото са поставени в една позиция по-дълго време - това им е неприятно, а не болезнено. Присъствието на родителя не е необходимо защото с нищо неможе да помогне на детето си, нито на рехабилитатора.  Присъствието ни обикновено кара децата да се чувстват още по-беззащитни, защото смятат, че сме ги оставили в ръцете на някой и не им се притичаме на помощ.
Когато започнахме процедурите на Гого и аз се чувствах така - късаше ми се сърцето, когато виждах детето ми да плаче толкова - е, нищо не му стана, колкото и безсърдечно да ви звучи - напротив, когато дойдоха първите резултати вече бях убедена, че сме на правия път и нито един негов рев не можа да ме разколебае. Въпросният мъсъж в началото му го правехме по 4 пъти - 3 пъти рехабилитатор, 1 път ние самите. С нас плачеше далеч повече. Благодарение на този масаж, убедена съм в това, Гого сега ходи. Ния - също.
Може би не при всички е така - не знам - просто споделям преживяното. И не се страхувам, че съм ги оставяла и двамата в ръцете на рехабилитаторите.

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 209
да но понякога детето съвсем "блокира" и престане и малкото което може да парви - да го прави
а като съм там поне мога да виждам с какво се справя и с какво не малчо....
просто не знам - и двата варианта имат и плюс и минус....

може би бих избрала все пак да съм до него - но не знам дали това няма да обиди рехабилитаторката.... а и това, че реда изисква да оставяме децата е стряскащо

# 8
 • Мнения: 4 402
Наде, ако не ти харесва рехабилитаторката можете да искате да я смените...
но мисля, че в правилата на болницата пише, че родителите присъстват само докато трае обучението...трябва да са ти дали един лист с правилника...погледни/нашия съм го затрила някъде/, за да не създаваш излишно напрежение м/у вас с рехабилитаторката
м/у другото, ние по едно време искахме таткото да присъства, защото мен ме болеше ръката и се наложи той да и прави масажите - рехабилитаторката се съгласи с готовност...но това е друго, де...само споделям..

# 9
 • The new Earth
 • Мнения: 1 942
Мая,аз не съм казала,че трябва да се страхува от това какво ще направят рехабилитаторите Simple Smile Напротив,предположих,че сигурно са професионалисти.И съм сигурна,че сте взели правилното решение и искате да направите най-доброто за децата си.Аз изразих моето мнение и лично за себе си казах,че не бих могла да го оставя сам.И разбира се,че масажът е масаж,макар и различен Simple SmileПолзват се методите на Войта и Бобат.И това се прави не само в тази клиника,а навсякъде се работи така с децата с ДЦП,и то от повече от 20години.Ние също правим точно това(правила съм сравнение с майка,която си водеше детето в клиниката),което и там.
А сега се сетих и за нещо...във връзка с това,че не бих оставила бебчо без мен на масажа.Преди години,когато аз още учих в медицинското училище,се появи някаква  докторка-била светило в областта на физиотерапията и искала да вкара нов метод за стимулиране на децата.Помня,че отиваше при децата на процедури и ги бодеше с игла #Crazy  и то не съвсем леко,за да ги стимулира.Добре,че бързо изчезна.
Много се радвам,че сте успяли да проходите.Как стана това,пълзеше ли първо,кога седна сам без подкрепа,кога проходи.А относно проговарянето би ли споделила също.В момента най-много ме терзаят тези въпроси-дали и моя малчо ще ходи и говори.Водиш ли детенце на логопед?


Снимки

# 10
 • Мнения: 1 710
Споделих всичко това, защото знам, че в болницата на Чавдаров това е основният страх на майките - че децата им са сами и че много плачат. Просто иска да успокоя Надя, разбира се че тя сама ще реши, ама не съм сигурна, че ще те пуснат - просто това са правилата.
Гого проходи на 2 години и 3 месеца - всъщност тогава започна да пази равновесие без да се държи никъде. След това мина малко време и някак постепенно станаха нещата. Лятото, когато Чавдаров го прегледа - м.юли каза, че вече няма нужда от Войта и сега е само на поддържаща гимнастика - за пазене на равновесие, качване на стълби. Много време мина между лазенето и изправянето - почти година. А също и докато пролази беше голям тормоз. Но важното е, че стана.
Психически също вървеше назад - още от самото начало. И всъщност от 11 месечен с него работи и психолог и логопед. И продължаваме така вече 2 години. Трябва да кажа, че много навакса - като се има предвид, че на 11 месеца изобщо не ни разпознаваше кои сме - имам предвид мама и тати. Сега вече разбирането му е далеч напред - та даже ме изумява на моменти. В говора още сме назад - преди месец започна да казва "мамо" - то това беше много чакано мамо - та мама бая си поплака. И оттогава доста се успокои, като че ли заради контакта, който сам установява с нас. И взе да вади разни думи - по бебешки, ама се пробва, повтаря..
Питай още, ако мога да помогна. Не знам дали ти казах това, което ти трябваше. Ама нали затова сме тук - да обменяме информация и опит

# 11
6 месеца ходихме там на рехабилитация и видях много и малко. Аз съм доволна от Ели, нашата рехабилитаторка и от вниманието на Минева. Калева е малко разсеяна , но иначе изглежда професионалист. Но парите много помагат и не само там, нали и вие сте на това мнение? Моят син направи температурен гърч на Нова година и когато дойде линейката от Бърза помощ, направо си поискаха пари, за да ни съдействат да закарат детето вболница. И когато им дадохме, направо им пораснаха крила. Но специално за клиниката на Чавдаров, аз лично снего не съм контактувала. Но отношението там го няма в повечето болници. И обстановката е добра, и рехабилитаторките са що годе учтиви. И( аз не бях на гимнатиката, но незнам дали е за добро. Знам само, че днес моят син тича и прави много бели като другите деца. И дори там да не са му помогнали много, са му помогнали малко и това за мен е повод  съм им благодарна .

# 12
 • Мнения: 384
Цитат на: iskrica_nadejda
Моето мнение е малко по-различно. Rolling Eyes
Аз отидох с огромни надежди в тази клиника,но си тръгнах,като попарена и бях много разочарована от Чавдаров.Просто нашия случай е наистина тежък и той изчитайки епикризите,явно не се почувства достатъчно компетентен и ни наговори куп глупости относно бебо,дори без да го прегледа Shocked Не съм оставала на процедури и за рехабилитаторите нищо не мога да кажа,сигурна съм,че има професионалисти.Но изобщо не разбирам тази практика майките да не присъстват на рехабилитацията.Аз викам рехабилитатор в къщи всеки ден и присъствам неотлъчно,помагам за гимнастиката и бебо е много спокоен с мен.И макар че познава вече рехабилитаторката,ако излезна за малко от стаята,става неспокоен,проплаква и ме търси.Там ли съм не плаче,дори и на най-трудните упражнения.Нашата рехабилитаторка има дългогодишна  практика и е преподавател в университета.Казвала ми е ,че при тях са идвали майки,които са си водили децата в клиниката на Чавдаров и всички се оплакват,че децата много плачат и не се пускат майките вътре.Тя също не може да си обясни защо е това,при положение,че едно малко бебе се чувства най-сигурно с мама,а за един добър масаж е нужно да се отпусне и да е спокойно.
Аз не бих се съгласила да оставя детето си само и то не защото се съмнявам в компетентността на хората,работещи там.Но пък това си е мое лично мнение и не ангажирам никого с него,само споделям.Ти си абсолютно в правото си да присъстваш,щом го желаеш.


Сега, да взема и аз да кажа, въпреки че това е информация за тази клиника отпреди 12 години,когато водех синът ми и когато Чавдаров не беше още професор и така нататък. Значи това което казва Искрица Надежда при нас се повтори едно към едно, изобщо не съм доволна от отношението там към децата а и към родителите им. Водих синът ми на масажи там може би два месеца и това е, приключих. В последтвие обаче попаднах на Чавдаров старши, тоест бащата на туй прословуто величие от тази клиника, който помогна на синът ми за епилепсията. Говорила съм си с него по повод клиниката на синът му и думите му бяха "Аз имам спорове със синът ми по повод лечението и не мисля че има полза от това" И последно, заради което спрях да ходя там, не знам сега как е, но по онуй време влезнох в кабинета на една от докторките и по стените бяха налепени плакати от някаква секта, в която членува, е мерси. Може сега нещата да са се променили, но тогава беше отврат.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 412
Аз винаги влизам на процедурите и смятам да влизам и в бъдеще. Моята рехабилитаторка не ме предупреди като теб, а  на следващата серия ходене ми взе бебето и каза - "ти сега си почини..." Аз изпитах същите чувства като теб и се озовах в "небрано лозе". Обаче веднага се оплаках на д-р Бенова, на д-р Калева и на всеки, който срещнах през този половин час. Смятах да отида при д-р Чавдаров и в Здравната каса или да си взема бебето и в къщи и да търся други начини. Казах нещо не много адекватно, че "са ми взели бебето и не знам къде е..." И д-р Бенова каза да влизам и аз. Имам приятелка, която преди 1 година също е влизала на процедурите. Ние сме на 3-тия етаж и там децата са сами в стая с рехабилитаторката, не са по две. Вече имам доверие на рехабилитаторката, ,но мисля, че е полезно да съм там, защото: виждам по-ясно кои упражнения прави бебето и какво му е състоянието, детето е по-спокойно (като изляза за малко и настава рев, може би е както свикнат, но съм сигурна, че на дъщеря ми и е по-спокоино като съм вътре, като ме вижда и като й говоря. Аз като "асистент рехаболитатор" давам чай, биберон и други по време на гимнастиката и ревем малко.  Също акаме по време на гимнастиката и си сменяме памперса. Постиламе си наша къпа, защото там карат всички деца на една кърпа и не знам дали поне веднъж в седмицата я сменят. Накрая аз я обличам, това отнема 7-8 мин., виждала съм деца да ги изкарват по памперси в това време, няма кой да ги облече.
Абе не знам дали са дребни работи, но ти препоръчвам с малко бебе да си влизаш. Казваш, че искаш да влизаш, да учиш упражненията, нещо измисли мисля, че ще ти разрешат.

# 14
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 209
мерси ви на всички!

за сега ни дават 2 седмици почивка - рехабилитаторката е на курс - казва се Ели - и има грип....

д-р Калева каза, че имаме напредък   #Milti  и когато се видим на 24 този месец ще се реши какво да правим - но сигурно ще походим още малко  Confused  дано е малко де..... че аз от нерви ли що ли съм със страхотно разбит стомах и гадене цяла седмица ....

Възхищавам се на мамите тук които се борят за децата си - някои с много по-тежки проблеми от нас...

Как го правите? Как издържате психически и физически?

аз от такъв малък проблем поради психическите си притеснения съм разбита физически - то е повръщане и т.н. и т.н.  #Puppy dog

Общи условия

Активация на акаунт