Лотария "Зелена карта" 2026

• 26 655
  • 393
  •   2
Отговори
# 330
Надявам се да е от полза за някой, но аз миналата година си извадих имунизационен сертификат от РЗИ, който съдържаше цялата информация за всички поставени ваксини в техните им регистри, не съм се занимавал с личен лекар, но пък исках от областното РЗИ в родното ми място също да ми издадат такъв сертификат, защото там бях израснал до 13 г. и основните ваксини са до тази възраст.

п.п. Важно е да се отбележи, че съм 2002 г. и може би зависи кога са почнали да си водят регистри РЗИ-та и може не за всеки набор да пазят информация.

Регистрите в РЗИ са след 2000г. Миналата седмица бях в РЗИ Велико Търново и една любезна жена това ми обясни. Ако си преди 2000г. с картона от личния лекар и срещу 10 лв от РЗИ то издават ваксинационен календар.

# 331
Да, при набори след 2000 г. става работата. Ние и двамата сме раждани преди 2000г. и при нас не се получи с РЗИ.
Човек трябва да опита каквото е възможно, пък ако не стане, в крайна сметка не са чак толкова страшни тия ваксини. Успех!

# 332
В screenshot-а са публикувани броя на изтеглените за Европа за DV2025.

# 333
Здравейте, ние имаме кейс за фамилна зелена карта (не с лотария) - по втора линия роднина. Кейса ни е изпълнен документално през 10.2024 и все още чакаме за дата за интервю - към 10 месеца вече. Имате ли представа дали фамилните зелени карти са в една и съща опашка с лотарийните за насрочване на интерю? Последно четох тук, че хора са чакали с лотарийна около 1 г. и 2 м. Да очакваме ли, че и ние с фамилната зелена карта също ще чакаме над година?

# 334
Здравейте, ние имаме кейс за фамилна зелена карта (не с лотария) - по втора линия роднина. Кейса ни е изпълнен документално през 10.2024 и все още чакаме за дата за интервю - към 10 месеца вече. Имате ли представа дали фамилните зелени карти са в една и съща опашка с лотарийните за насрочване на интерю? Последно четох тук, че хора са чакали с лотарийна около 1 г. и 2 м. Да очакваме ли, че и ние с фамилната зелена карта също ще чакаме над година?
За първи път чувам за FGC, и ми беше интересно да прочета за какво става на въпрос.
“Family-based green card processing times vary significantly based on the relationship type and whether the applicant is inside or outside the U.S. For immediate relatives of U.S. citizens (spouses, parents, and children under 21), processing times are generally shorter, often within 10-14 months, especially when applying for adjustment of status within the U.S. Other family preference categories, like unmarried adult children of U.S. citizens or siblings, can take several years.

# 335
Всички интервюта се провеждат в едно посолство. При лотарийните е малко по различно защото чакат КСС да обработи ДС260, но посолството в София може да даде яснота ако има забавяне.
От октомври миналата година не сте обадили нито веднъж да питате как вървяът нещата?

# 336
Не мисля, че има нужда да се обаждаме - има си сайт, в който следим кейса и ще ни известят по мейл като са насрочили интервюто. В момента на всеки два месеца получавам мейл, който казва че документално всичко е наред, трябва да чакаме да насрочат интервю и да не разпродаваме все още вещи, коли, къщи (явно много хора го правят и те се погрижили да ни информират, хаха) и че следващия мейл, който ще получа или ще е с дата на интервю или същия като този.
За незнаещите:  Има 4 вида зелени карти - 1.лотария, 2.фамилна (първа и втора линия), 3.за инвестиция 1 мил. долара, 4.за заслуги в науката и спорта.
Моята е от petitioner sibling - чакахме я 13 г да излезе, не са просто "several years". През това време не сме кандидатствали за лотарията, понеже все си мислихме, че ще стане "скоро".
Веднъж щом сте Resident (GC) - можете да подадете петиция за фамилна зелена карта за първа линия (майка, баща - дори доведени, които не са ви родни; съпруг/а - дори бивши с които сте разведени; деца - дори доведени деца) и втора линия - братя, сестри - също дори доведени се включват, също и такива, които са ви бивши доведени, т.е. майка ви примерно вече е разведена с техния баща. Сроковете са различни - за първа линия до година-две, втора линия до около 15 г. се чака да излезе решението на кейса.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 16:41 от zk_avram

# 337
За незнаещите:  Има 4 вида зелени карти - 1.лотария, 2.фамилна (първа и втора линия), 3.за инвестиция 1 мил. долара, 4.за заслуги в науката и спорта.

Това би ми било много странно хора, планиращи емиграция, да не го знаят. Simple Smile

# 338
Не са само тези, има и зелени карти по друг ред, но тук се кометира конкретно лотарията.

Лично аз докато чаках дата за интервю няколко пъти съм звъняла до посолството.  Това им е работата, да дават информация при нужда.

# 339
Може ли да препоръчате школа за Английски за заминаващи за САЩ - по възможност онлайн или за София? Мъжа ми е с начално ниво на езика и трябва да го научи преди да заминем. Може и частни уроци да препоръчате ако сте ползвали?

# 340
Може ли да препоръчате школа за Английски за заминаващи за САЩ - по възможност онлайн или за София? Мъжа ми е с начално ниво на езика и трябва да го научи преди да заминем. Може и частни уроци да препоръчате ако сте ползвали?
Да бъда честен, “на сила хубост не става”. Нямам представ колко време имате до заминаването, но ще е мъка!
Ние дойдохме доста отдавна и си мислехме че сме добре с Английският, Но така си мислехме.

# 341
Е, някои хора са наясно какво им е реалното ниво, все пак. Не всеки е като вас.

Стига сте плашили хората - английският език е мега лесен, но и мега важен, дори да не живееш в чужбина. Трудно ми е да повярвам, че някой не би си направил труда да го научи. Пък камо ли, ако ще заминаваш за САЩ...

# 342
Ако отиват в Чикаго при роднини, няма драма. Ще му намерят работа при българи, ще научи полека, лека човека. Освен това в щатите има и безплатни уроци за новодошли към цървки и т.н.

# 343
Ако отиват в Чикаго при роднини, няма драма. Ще му намерят работа при българи, ще научи полека, лека човека. Освен това в щатите има и безплатни уроци за новодошли към цървки и т.н.

Точно като почне работа с Българи ще научи Английски, ама не днеска особено в общност предимно с нашенци. Ти нали си представящ, как няколко българи работещи някъде разговарят на Английски, защото Брачеда е дошъл от България, и трябва да учи език, защото едно време е имал 5 или 6 в училище, ама го е забравил!  При мен работат жени, които са тук от 15-20 години и знаят само Good morning, Housekeeping и Service, нищо друго, но те са сред свои Испано-говорящи.

# 344

Ще дам няколко различни варианта от житейски и академичен опит (учила съм френска филология), комбинация от които може би ще свърши най-ефективно работата.
1. Школа - имам опит с Интелект (немски) и Британика (правих тест за ниво на английски, имам познати, които са работили там) - високо ниво на обучението, има домашни, упражнения и лично внимание. https://www.intellect.bg/kursove/kursove-za-vazrastni/angliyski-ezik-za-vazrastni https://www.britanica-edu.org/adults (има онлайн обучение)
2. ИЧС към СУ (бях на състезание за преводи там, преподавателите ми са разказвали) - същото като в школата, но предполагам на по-достъпни цени. Има възможност за интензивен курс всеки делничен ден. Почва на 2.07 (после има един на 11.08) - ако имате гъвкавост с работно време, да взима късни смени и да посещава плътно един месец - обучението е също на много високо ниво. https://deo.uni-sofia.bg/курсове/
3. Самостоятелно обучение :
   3.1 https://www.duolingo.com
   3.2 Да чете книги на английски - четене на глас и търсене на превод и значение на думите. Може да започне с някоя класика, която е чел, за да разпознава схемата на контекста.Може и с някоя книга, която го интересува сега. Аз съм учила английски от втори клас, но докато в 9ти не започнах да чета активно фенфикшъни онлайн не мога да кажа, че съм имала кой знае какви знания - всъщност заради това активно четене на английски и то написан от други тийнеджъри (понякога некадърно) го научих и разбрах как трябва да изглежда и звучи правилно.
   3.3 ChatGPT - или някой друг AI tool - с повишено внимание, да не разчита само на него и с проверка за достоверност, най-добре в речник - като използва текст - примерно статия - да иска AI да му задава въпроси по текста - като частен учител в упражнение за четене с разбиране. Да поиска да му изготви план за Х срок от време с дневни активности и да ги спазва. (малко инфо за използването тук https://www.reddit.com/r/EnglishLearning/comments/1c642va/using_ … to_learn_english/ - препоръчвам да потърси и други подходящи prompts, които да му вършат работа)
   3.4 Апликация за произношение - от известно време ми излиза реклама на Elsa AI - не знам дали е платено или безплатно, доколко е добро, има и други на пазара, видях, че го рекламират и в редит поста, за който дадох линк по-горе, но пък да говори директно с ChatGPT не знам доколко е удачно.
   3.5 Reddit - да намери теми, които го интересуват - за коли, мястото, където ще пристигнете, в контекста на работата му - там ще чете живия език, може би няма да е много грамотно, но ще научи повече за маниерите и живота на хората там, където отива.
   3.6 Youtube - да гледа клипчета, по интереси, с включени субтитри - качеството невинаги е най-доброто, но ще чува живия език, подобно на информацията в Reddit, но в различен, по-систематизиран формат.

Съветът ми е да има нагласата, че не трябва да се отказва, ами да си спазва часовете на уроците, да отделя време да си пише домашните и да прави упражненията. Да знае, че отделя точно определеното време и да не си позволява да се разсейва с други неща.

Иначе тук без език наистина е трудно - моят смея да кажа е отличен, мъжът ми е справя повече от добре, но съм ходила по институциите и съм наблюдавала как се опитват хората без да знаят език да обяснят какво им трябва - ами с жестове е трудно, с преводач на телефона също не е гарантиран успеха, и всички тези затруднения могат да разклатят и най-здравомислещите. Да не говорим, като започне работа.

Любимият ми пример, за нуждата от знание на езика е, когато баща ми е ходил 90те да работи в Германия, как като чистач в Макдоналдс не знаел думата за кофа и парцал, въпреки, че е учил немски и в гимназията и в колежа. Успех!

ПП. Зачетох се за вашия тип виза, и гледам бюлетина. Ако разбирам добре, вие спадате към F4 категория, където в момента се обработват кейсове, заявени преди 1 януари 2008. Щом сте чакали 13 години да ви излезе реда за подаване на документите за тази виза, значи е заявена около 2011. Звъннете в посолството да питате, може и да си почакате още време.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 06:51 от olofern

Общи условия

Активация на акаунт