Данък по давност

• 1 574
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, имам стара фирма за която бях забравил.( бях по прецакан с нея)  И ми дойде съдя изпълнител сигурно за дължимите осигуровки. Данъците са в размер 3-4 Хил. Просто не ми е по силите да го погася. От 2011 - 2015. Има ли възможност да ги премахна по давност и как да стане ? Какво може да ми се случи ако не ги платя ?

Две справки в НАП , едната показва по-малко пари другата повече, тази която показва повече мога да разглеждам по години до 2013 , другата е всичко която показва + глоби и фишове тя показва по-малко дължимо на фирмата, и на моите  задължения към НАП

# 1
# 2
  • Далечният изток
Молба до НАП за погасяване по давност.
Странно защо не са погасени най-старите служебно.
Съдебен изпълнител в какъв смисъл ви дойде? Честно много не можах да разбера от поста... Данъци, осигуровки, две справки, съдия изпълнител... Каша.

# 3
Молба до НАП за погасяване по давност.
Странно защо не са погасени най-старите служебно.
Съдебен изпълнител в какъв смисъл ви дойде? Честно много не можах да разбера от поста... Данъци, осигуровки, две справки, съдия изпълнител... Каша.

Не знам дали са погасени служебно. Едната справка мога да избирам до 2013 година назад и там мога да видя всички задължения на фирмата, и на мое име.
 Другата справка която пак е на сайта на НАП и имам възможността да я виждам какво дължа на НАП на мое име и на фирмата, дължимите суми са значително по-малко на фирмата и мога обаче на тази справка да виждам и други глоби/ актове. Това ме обърква.

А бележка имах на вратата от ЧСИ и името на фирмата, тази фирма от 10години няма никой и никаква дейност, не съм подавал и декларации и съм със спряни осигуровки.

# 4
  • Далечният изток
Не знам къде ги виждате тези справки точно. Влезте в справката за задължения с възможност за плащане. Там най-прегледно се виждат. Освен това има и таблица на погасени по давност, пак там.

# 5
Задълженията за осигуровки са ви дадени на съдия изпълнител. С този акт се прекъсва давността .  Със сигурност имате и неплатени здравни осигуровки, които задължително ще ви търсят. Няма шега с тия неща, отидете да си проверите нещата.

# 6
  • Далечният изток
Няма как да са дадени баш задължения за осигуровки на "съдия" изпълнител (впрочем такива съдии не съществуват може би от 20 години, има съдебни изпълнители). Това са публични задължения, които се събират от НАП, а не от ЧСИ.
ЧСИ събира някакво друго задължение и е присъединил държавата / НАП, което по закон е длъжен да направи.

# 7
Точно това щях да напиша. ЧСИ е присъединил държавата. Задължително е. Публичен изпълнител събира държавните вземания, а не частен.
Много внимателно с давността. Може да е прекъсната.

# 8
  • Далечният изток
За публичните задължения, независимо от спирането и прекъсването на давността, има абсолютна давност 10 години. Отписват ги служебно, затова се учудвам, че не са отписани тези най-старите от 2011, 2012 и 2013. А е възможно и да са отписани, не знам авторът къде проверява. Добре е все пак да се консултира с адвокат, и то такъв, който работи по ДОПК, защото са специфични нещата. Да види погасени, дължими, отписани, за погасяване и т. н. Ако трябва да се пусне молба, после да се занесе нова справка на ЧСИ, за да не ги търси и той погасените.

Общи условия

Активация на акаунт