💫 Ханде Ерчел и Керем Бюрсин 💫 след "Друг човек" и "Ако обичаш силно" /Тема 40/

• 32 417
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
От Туитър:
"М.С. има папагал Жако.."

Явно ще познаете, че новата жена в сърцето на Керем е Мелиса Сабанджъ

# 376
Тина, след Мехтап мисля всички ще си отдъхнат, ако е Мелиса. Жената си изглежда здраво стъпила на земята, а и е симпатична. Особено съвместната им снимка, която въртим тук… Усмихва ме, отиват си!

Стори от горд Керем:

Heart

# 377
Коко, те някои хора ще си отдъхнат дори и маймуна да е, само да не Х.Е. 😉😎

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 21:20 от tina-latina

# 378
Е, мисля вече на всички отдавна ни е ясно, че Х.Е. И К.Б. няма да ги бъде никога повече…

https://x.com/kidrauhil_/status/1847920117868355645?s=46
Керем: “Обичам да разсмивам хората/моя партньор, като правя нещо глупаво, особено ако съм нервен, но Деврим е твърде сериозна понякога, когато направя нещо, тя се ядосва и отива някъде другаде, а аз казвам, “По дяволите!“ 😂

# 379
Bell Звездите ни водят към миналото…
Затвори очи… Детска въртележка, усмивки и любов…
Не отваряй очи…Недей… Следва път, които ще извървиш с болка…
Пределната граница – минало, настояще и бъдеще… Къде е? Някъде там, някой се опитва да си върне  живота…
Дали плаках – да… В онзи момент, в който искаш да прегърнеш настоящето /съпруга и дете/, но никой не те вижда. Душата ти копнее за тях, но трябва да поемеш по пътя на безкрая и вечността…
Синята пещера - толкова много блещукащи звезди в нея, една врата, а зад нея среща с миналото… Всичко останало вече е изгубено в сините води, осветени от звезди…/дори за сбогом няма време/.
И нека не забравяме, че винаги има надежда – едно дете ще слуша с любов за баща си и ще гледа звездите така, както ние често поглеждаме към тях и протягаме ръце, за да ги стигнем…
Bell Благодаря, че след повече от една година този филм ме провокира отново да пиша тук.
Bell Поздравления за Керем Бюрсин и целия екип. Всяка една награда ще бъде напълно заслужена.
Bell С благодарност към Алекс за превода. /започнах да гледам на турски, преминах на руски, но изгледах с удоволствие на български/

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 00:15 от st_ina

# 380
Flowers Herb Алекс, благодаря!

Да, да ... това е амплоато на Керем. Филма е наистина фонтан от емоции...
Скрит текст:
Карл Юнг е швейцарски психолог и създател на концепцията за колективното несъзнавано, която впоследствие прераства в направление в психологията, известно като “аналитична психология”.
Макар и основана на психоанализата на Фройд, аналитичната психология на Карл Юнг е нещо по-различно. Нейни ключови идеи са идеята за човешката психика като съвкупност от съзнавано и несъзнавано, идеята за т.нар. “колективното несъзнавано” във формата на архетипи и идеята за осемте психически типа. Юнг използва цял комплекс от понятия от различни области на човешкото познание, освен от психологията – от философията, астрологията, археологията, митологията, теологията, литературата. Той въвежда нови понятия и техники за психотерапия, а неговото творчество оказва силно влияние върху развитието на психологията, културологията, антропологията, сравнението на различни религии и дори върху литератуата и филмовото изкуство.
Защо болката ни води към мистиката и окултното?... това за мен е нишката на филма

Многолик, прекрасен КЕРЕМ!

# 381
Flowers Hibiscus Добро утро, прекрасни момичета! Flowers Hibiscus

Желая ви успешен ден, изпълнен с много усмивки и положителни емоции Wink

Gift Heart

Sparkling Heart

# 382
  • София
Здравейте! Flowers Hibiscus

Освен за Mavi Mağara/Синята пещера, днес е ден и за 15 епизод на Sen-Cal-Kapimi излъчен на 21.10.2020

"Тогава един ден всичко свърши….беше толкова просто, свърши толкова внезапно, че не успях да разбера неизмеримостта/необхватността/необятността на случилото се… " /Сабахатин Али, "Мадона с кожено палто"/

Кратко съдържание:
След раздялата със Серкан Еда решава да да завърши образованието си в Италия, но се отказва, когато разбира, че италианската стипендията е от нейната баба, по молба на леля й.  И взема решение да не позволява на никого да се меси в живота й.
Ефе научава, че Еда няма да идва повече на работа, предлага й да работи като негов сътрудник, няма да има нищо общо със Серкан Болат. Еда приема.
Серкан с изненада вижда Еда отново в офиса, но не може да направи нищо, тя вече е служител на Ефе.

Хаштагът за серията: #ruhikizim - сродна душа /с Гугъл/

Сродна душа Nature Sparkles
Скрит текст:
Сродна душа според Айше Кутлу, сценарист на сериала:

"Предназначението на "сродна душа" е да те разтърси, да поразкъса малко твоето его, да ти покаже препятствията и лошите наклонности, да разбие сърцето ти и да го отвори, за да може вътре да влезе нова светлина, дотолкова да те отчае и извади от равновесие, че да трябва да промениш живота си."

По публикации в мрежата:

"Сродната душа е някой, когото носиш със себе си завинаги. Това е единственият човек, който те познаваше, приема те и е повярвал в теб преди някой друг да го направи или когато никой друг не би го направил."

Sen Çal Kapımı 15. Bölüm 1. Fragmanı

Sen Çal Kapımı 15. Bölüm 2. Fragmanı

Еда разстроена, тъжна, разплакана и объркана, вика спешно момичетата

Еда: Ало, Фифи. Можете ли да дойдете при мен? Много ми е зле.

Серкан в дома си, взира се в нищото. Идва Енгин.

Енгин: Как си?
Серкан: Беше трудно решение. Но направих това, което трябваше.
Енгин: Каза ли й?
Серкан: Тц. Не. И така преживяното от нея е тежко. Не искам всеки ден при вида ми да се сеща за родителите си.

Енгин: А какво й каза?
Серкан: Казах й, че ми пречи в работата. Казах й, че искам да се разделим.
Енгин: Серкан, това е било малко тежичко, братко.
Серкан: По-добре да ме ненавижда, отколкото да знае истината.

Фифи: Какво значи “Работата е моето всичко“?
Джерен: Всички работим, всички си имаме делови живот. Що за глупава причина за раздяла?

Еда: Била съм права, като съм му казвала, че е робот. Наистина е робот.
Серкан: Убедих я, че съм безчувствен робот.

Фифи: Тогава ще отида и ще му покажа на него.
Еда: Момиче, това не е негова грешка. Грешката е в мен.
Серкан: Грешката е в мен. Грешката е в това, че мислех, че заслужавам ангел като нея.

Еда: Не е бил такъв, какъвто изглежда. Мислех, че е моя сродна душа.
Серкан: Моя сродна душа. Това е тя, Еда.

Еда: Въобще не ме е обичал. Въобще не ме е обичал.
Серкан: Само да знаеше, че повече от всички и от всичко...
Еда: Мисли само за себе си.

Серкан: Но бях принуден да мисля за нея. По-добре да ме ненавижда, отколкото да знае истината.
Еда: Серкан Болат, стана това, което искаше. Ненавиждам те.
Серкан: Това няма да завърши с добро.

Еда: Никога няма да се предам. Видях какво причини на Селин. Вие ме предупреждавахте, дори г-жа Айдан ме предупреждаваше. Дори майка му ме предупреждаваше. Но аз... Аз съм глупава. Вярвам, че хората се променят. Но Серкан винаги е такъв. Беше такъв от първия ден. Аз не го забелязах.
Джерен: Ти нямаш вина, Еда. Просто се оказа, че е  неуравновесен.

Еда: Скъпа, виж. Той ме доведе до такова състояние, и дума не можех да кажа. Не можех да кажа нищо, за което мислех. Така застинах.
Фифи: Де да беше казала. Де да беше научил, що за човек е. Да го беше поставила на място.
Еда: Наистина. Защо не го поставя на мястото му? Отивам. Отивам, ще говоря.

Джерен: Не, Еда. Не, единствена, не ходи!
Фифи: Не, Джерен, нека да отиде.
Джерен: Фифи, какво направи?
Фифи: А какво да прави? Да го остави в себе си ли?
Джерен: И какво ще стане сега?

Серкан гледа с телескопа звездите...  Сбогом, Еда Йълдъз.

Еда: Серкан Болат. За какъв се мислиш? Кой си ти? Няма да ти позволя да съсипеш живота ми за втори път.
Серкан: Еда...

Еда: Какво „Еда“? Ще ме изслушаш. Погледни ме. Погледни ме! До вчера едва ли не беше влюбен. Признания в любов, романтични вечери, покупка на звезда. Колко си неуравновесен! Да ти кажа ли какъв човек си? Ти си груб, противоречив страхливец. Жалко за времето, което прекарах с теб. Съборих всичките си стени, за да тръгна към теб. Позволих ти да ми причиниш болка. Но сега гледай кой на кого ще причини болка. Ще видиш.

Серкан: Еда....
Еда: Мълчи и ме слушай. Имало ме е и преди теб, и след теб ще ме има, Серкан. И знай това – нямаш нищо, което да може да ме замени в живота ти.
Серкан: Знам.

Еда си тръгва, но я спира Айдан .
Скрит текст:

Еда: Искам да си отида.
Айдан: Добре. Ще си отидеш.
Еда: Защо дойдохте? Защо сте тук? Аз казах, каквото исках.
Айдан: Каквото и да ми кажеш, права си. Но повярвай ми, много съжалявам. Много. За това, че той така силно те разстрои и обиди.
Еда: Изтръгна ми душата и я взе. Изтръгна душата ми. Взе я. Защо го направи? Как позволих това да се случи?

Айдан: Виж, Еда. Толкова млада, толкова силна, така красива си. Сега изглежда като невъзможно, но ще го преживееш. Един ден ще погледнеш как си се върнала към живота. Какво ново щастие ще почука на вратата ти.
Еда: Кога ще настъпят тези дни? Защото нека да настъпят по-скоро.

Айдан: Ще отмине. Обещавам ти, ще отмине.
Еда: Ще мине. Ще мине, ще се взема в ръце. Разбира се, че ще мине. Но вие как сте отгледали такъв безчувствен и никого не обичащ син. Първо си задайте този въпрос.

Алптекин идва при Серкан. Де да не беше ставало това, всичко е заради този проклет нещастен случай. Серкан не иска да го слуша, всичко е заради него, но не го признава, заради гордостта си. Серкан не иска да го вижда, и без това скоро ще се премести от тази къща. Моли Сейфи да събере нещата на Еда.

Айфер иска да говори с Еда, Джерен не я пуска в къщата. Момичето току-що излезе от кризата, ако влезе, това ще стане причина за нова. Не може. Айфер иска поне да я прегърне, Джерен не я пуска – Фифи е при нея. Тя я утешава. Фифи? Не можаха ли да намерят по-позитивен човек. Мело. Къде е Мело?

Сейфи е готов, наистина ли Серкан ще се мести? Събрал нещата на г-жа Еда отделно, в различни кутии, да ги отнесе ли?

Сутринта Еда аранжира букети, идва Айфер, иска ли да поговорят? Не, иска да работи, добре й се отразява.
Все пак казва на леля си, че е отишла и говорила със Серкан, казала е всичко, което душата й е искала. Викала, крещяла, олекнало й. Изчистила е всички сметки между тях, а последните месеци ги сложила в тъмно ъгълче, няма да се обръща и да гледа миналото. А и ще отиде в Италия, какво да чака? Айфер е доволна от чутото.
Търсейки в телефона на леля си адресите, на които трябва да се доставят букетите, Еда вижда кореспонденцията с баба й по повод степендията за Италия.

Еда: Намерих. Намерих, лельо. Намерих съобщенията с баба.
Айфер: Еда...Слушай...
Еда: Колко съм наивна! Наистина колко съм наивна! Как повярвах? Как можах изобщо да не заподозра? Да не попитам?! Получавам стипендия в такова време, сякаш е паднала от небето! Как можах да повярвам в тази стипендия?
Айфер: Любима, моля те, може ли да поговорим? Моля те.
Еда: Как можа да го направиш? Как?!
Айфер: Еда, да поговорим...
Еда: За какво ще говорим? Няма за какво да говорим! Тръгвам си! Моят живот е това! Моят живот! Разбираш ли?! Защо се опитвате да контролирате моя живот?
Айфер: Любима...

Еда: Нямаш право да управляваш живота ми.
Айфер:  Еда, моля те. Любима, моля те, изслушай ме.
Еда: Тръгвам си! Кажи на майка си, че не ми е нужна нейната добрина, нито помощ, нито съжаление! Нищо не ми е нужно от нея! Нищо не искам!

В офиса. Лейля я няма, Серкан възлага на Ердем да съобщи на Лейля да изпрати всички вещи на Еда в дома й. Как така? Защо? Интересно... Защо да й изпращат нещата, напуснала ли е? Или са се разделили? Личен живот, Ердем, личен. На него ли ще се отчита?! Да прави каквото му е казано.
Питат Ердем какво става, добре ли е?

Ердем: Робот Болат се върна. При това в по-лошо състояние от предишното. Добрите дни свършиха.
Селин и Пъръл: Какво става тук?
Ердем: Г-н Серкан... Каза да предам нещо на Лейля... Каза, да събере нещата на Еда. Каза, да ги изпрати в дома й. Разделили са се.

Селин: Сигурен ли си? Кога?
Ердем: Преживяват страстна любов в края на краищата. Нормално е, че се разделят, а после се сдобряват. И аз... като с Фифи...винаги съм го казвал.

Еда тича по крайбрежната, обажда й се Ефе. Отива към офиса, иска да погледнат чертежите, има чудесна идея. Разбира се, ако няма друга работа.
Вече няма никаква работа, разделили са се със Серкан, вече не работи в „Арт лайф“архитектура. Ефе предлага да се видят. Може, но Еда не иска да говорят за Серкан.

Селин: Каква е причината, Енгин. Нали беше много влюбен, краката му се отлепяха от земята.
Енгин: Ами разделилил са се Селин. Не познаваме ли и двамата Серкан? В любовните е работи е безнадежден. Безчувствен човек. Нали така?
Селин: Мен по-добре не ме питай.

Енгин: По-добре известно време никой да не пита за нищо. Ние, като негови приятели, трябва да му създадем комфорт, да поеме въздух, това е достатъчно.
Селин:  Вярно е.
Пъръл: Не го мисли толкова. Изглежда добре. Потопил се е в работа. Ами...

Енгин отива при Серкан, когато е свободен, да се отбие при него в кабинета му, да поговорят за някои неща.

В къщата на Айфер.
Ефе не може да схване връзката, любовта свърши и работата ли приключи? Всички усилия на боклука ли ще отидат? И без това са се разделили, връзката им е свършила, на всичко отгоре ще му позволи да я лиши от работата ли?! Каквото и да е било между тях, не го интересува. Има нещо, което го интересува, това е, че е много талантлива. И не иска да губи този талант! Затова има предложение за нея, да работи с него. Ако името й е споменато в неговата фирма, много врати ще се отворят за нея. Еда се колебае...Да работи в една сграда със Серкан? Защо трябва да го избягва? Той...Но защо бяга от него? Нека той бяга от нея. Точно така. Защо трябва да изпуска такъв шанс, защо трябва да губи? Нека той да му мисли как ще стои далеч от нея. Ефе има само едно условие – Еда да завърши университета. Еда приема да работи с Ефе.

Серкан: Да ,Енгин. За какво искаш да говорим, какво ще покажеш?
Скрит текст:
Енгин: Нищо няма да показвам, братле. Става дума за теб. Нужна ти е почивка. Защо не си вземеш хубава почивка?
Серкан: По това време?
Енгин: Какво му е на времето, братле? Не мисли за дълга почивка. Избягай някъде за ден-два.
Серкан: Няма нужда. Добре съм. Фокусиран съм върху работата си, Енгин. Няма проблем.
Енгин: Малко повече си концентриран върху работа си. Искам да отделиш малко време на сърцето и разума си. Разбра ли? Работата ще продължи. Какво ще стане? Ние сме тук.
Серкан: На сърцето? Няма нужда. Еда излезе от моя живот, скоро ще излезе и от ума ми. Затова те моля да говорим, за каквото трябваше да говорим.  

Енгин: Значи казваш:“Далеч от очите, далеч от сърцето“?
Серкан: Може. Нещо такова. Хайде.
Енгин: Да. И как ще стане тази работа?

Ефе съобщава, че Еда вече ще работи с него в неговата фирма, по неговите проекти.
Серкан: Еда ,може ли да поговорим?
Еда: Разбира се, можем да поговорим. Но нямам нищо лично с теб, за което да говорим. Ако искаш нещо да кажеш, го кажи тук.

Серкан: Добре. Предполагам, че това е работа за 2 месеца. Защото после отиваш в Италия.
Еда: Не. Няма да замина. Ще бъда тук.
Серкан: Няма да заминеш? Значи се отказа от Италия? Защо?
Еда: Нямаш правото да ме питаш „Защо“.

Серкан: Значи сега играем игра, така ли?
Еда: Нима съм в състояние да играя игрички? Моят шеф е Ефе. Тоест... Ако той е тук, аз също ще съм. Където отиде, отивам и аз. Не го приемай лично.
Серкан: Според мен недей да го правиш.
Еда: Направих го.
Серкан: И изхода няма да е добър.
Еда: Какво по-лошо може да бъде?

Време е за съвещание, но Серкан иска да говори с Ефе. Какво се опитва да направи? Иска да работи с Еда, ако няма проблем. Знае ли Серкан колко разстроена е била , защото е загубила работата си? Или и това ще й отнеме? Да оставят Еда да вземе това решение.
На съвещанието Серкан съобщава, че иска да направи отново проекта за пристанището, има нови идеи. Ако и Ефе даде съгласието си...За Ефе няма проблем, ще работи алтернативно. С Еда.
Енгин се намесва, правилно ли е разбрал? За една и съща работа, ще направят два различни проекта, и после клиентите ще изберат един? Така ли е? Точно така!
Ферит призовава за спокойствие, Селин му отговаря. Защо се напрягате, подхвърля Еда, нека най-добрият спечели!

Алптекин споделя с Айдан, синът му не иска да го вижда. Според нея всичко това ще отмине, ще се видят, ще поговорят, ще решат всичко. Да помисли малко как могат да върнат сина си.

Скрит текст:
Селин: Разделихте се с Еда...
Серкан: Не.
Селин: Пръстенът е още на ръката ти. Какво стана? Как стигнахте до това състояние?
Серкан: Това е животът. Всичко може да се промени за миг.
Селин: Може да се промени, разбира се. Дори в последния миг може да се промени. Мен ме изоставиха на сватбата. На мен ли го казваш?
Серкан: Не говорех за това. Нищо. Може ли да се концентрираме върху връщането на холдинга.?
Селин: Ще кажа нещо. Серкан, наистина нямаш равен на себе си в разбиването на женски сърца. И Ферит не може да се сравни с теб. Как успявате да сте толкова хладнокръвни? Не разбирам, наистина. Ще продължим после.

Фифи и Джерен идва при Еда в офиса, как е? Добре е, защо да изглежда зле? Занимава се с работа, има проект за пристанище, другите да му мислят. Всичко е наред!

Серкан: Фифи също ли започна работа тук?

Ердем: Готов съм да дам своето кутре, ако има такава вероятност.

Серкан: Еда се направи , че не ме вижда ли? Прекрасно.

Серкан: Пръстенът?!

Еда: Хм. Кой от всичките? А, този ли? Исках да го върна на твоята майка, но ми каза: „Серкан ще се сеща за теб, когато го види“. Затова го сложих. Всеки път като го погледна, да си спомня какъв човек си. И ти също видя какъв мъж си. Добре стана.

Серкан: Да
Еда: И на твоят пръст все още има пръстен.

Серкан: Да. За да не се случи отново жена да ми пречи на работата. Хем предупреждава други жени да стоят надалеч от мен.

Еда: Вътре е написано моето име. Ако има полза от мен за другите жени, ще е хубаво.
Серкан: Да. Ще те попитам нещо. Защо работиш с Ефе? За да ме дразниш ли?

Еда: Колко жалко, че светът не се върти около теб, Серкан Болат. Макар и да си го мислите. Ако мислех за теб, мен нямаше да ме има тук. Бих била далеч от теб.
Серкан: Тоест, е заради Ефе.

Еда: Не, заради себе си. Защото Ефе е един от най-важните архитекти, с които може да се работи. Тук съм заради себе си.
Серкан: Разбрах. Тоест, избрала си най-логичното решение.
Еда: Защото вече не вземам решения въз основа на чувствата си. Ако нямаш повече въпроси...

Скрит текст:
Алптекин отива при Айфер в цветарския магазин, иска да се извини, Серкан е разбил сърцето на Еда, единствената му вина, че е техен син.
Г-н Алптекин, опитвате се да кажете нещо?
Като начало, иска да се извини за всичко, което им се е случило.  станало, стана е грешка...
Опитва се да каже за инцидента , но се отказва.

Ферит и Серкан обсъждат бюджета на проекта, Серкан го пита какво мисли за Ефе Акман. Според Ферит той е открит човек, много работи и твори, няма да навреди на холдинга. Доверявайки се на честността му, Серкан пита дали Ефе е искал да купи акциите му.
Да, предложил е.
Значи...не е такъв, за какъвто се представя, Серкан съветва Ферит да внимава. Ако иска да продаде акциите си, да ги продаде на Селин. Длъжник й е.

Айдан научава от Пъръл, Еда се е върнала, но работи с Ефе, Серкан е добре, потопил се е в работа. Айдан е доволна, сега, като са в един офис, Серкан няма да мисли за Еда, работейки заедно ще се карат, ще охладнеят един към друг.

Всички работят усилено, Серкан и Еда непрекъснато следят какво прави другият, Ефе предлага на Еда да отидат да работят другаде, ще се почувства по-добре. Тя отначало отказва, после отиват в цветарския магазин. Ефе и Еда са доволни от работата, той я кара в къщи,  среща ги Айфер и го кани да пият чай. От разговорът става ясно, че Ефе също е от Мардин, дори семейството му живее там, ходи няколко пъти в годината. Пита те от кое семейство са. След колебание... от Йълдъз...но не ги познава. Да му донесе още чай?

Еда звъни на Серкан, чертежите на пристанището са качени, може ли да ги види?
Качени са. Ако няма друго...Няма. Много добре.

Серкан: Ефе. Как върви работата ти?
Ефе: Много добре. Да работя с теб, да се състезавам с теб, наистина е предизвикателство. Но за щастие Еда е наблизо, тя ми помага много. Ако имаш време... /Кани го да играят билярд/
Серкан: Не. Значи обичаш конкуренцията?
Ефе: Има ли някой, който работи това и не обича конкуренцията?
Серкан: Добре, а готов ли си да загубиш?

Скрит текст:
Ефе: Серкан, мислиш, че ще загубя ли?
Серкан: Няма да кажа нищо за проекта, но нашето партньорство няма да продължи дълго.
Ефе: Сериозно? Не смятах, че мислиш така. Тоест, мислех, че ще свикнеш с мен.
Серкан: Не свиквам с никого. По-лесно е да го изтриеш от живота си.
Ефе: Знам това, видях го от много близко. Еда.
Серкан: Не мисля, че ти трябва да говориш за Еда.
Ефе: Добре
Серкан: Хубаво. Лека работа.

Айдан: Добре ли си?
Серкан: Да. Но честно казано започна да ми писва от този въпрос.

Айдан: Питаме, защото те обичам. И давамата с баща ти.
Серкан: Не ми говори за него.
Айдан: Серкан. Знам, че си ядосан. Знам, че сърцето ти е разбито. Но имам молба към теб. Моля те, говори с баща си.

Серкан: Не.
Айдан: Но баща ти е много разстроен, много депресиран.

Серкан: Не. Не искам да говоря с него. Защото няма за какво да говоря с  него. Искам да забравя всичко, което е направил. Но някак си, не мога да забравя. Не мога да простя. Като мисля за действията му и полудявам. Не искам да го виждам повече. Затаоа, мамо,не е редно да оставам повече тук. Трябва да се преместя.
Айдан:  Какво?
Серкан: Не знаеш ли? Не съм изненадан. Мамо, съжалявам, но не мога да остана. Както и да е, ще говорим по-късно. Става ли?

Еда: Надявам се един ден да съжаляваш като луд! Ще ме виждаш, накъдето и да погледнеш Серкан Болат!

Еда и момичетата се упражняват на дартс, мишената е снимката на Серкан Болат. Фифи е изненадана от поведението на Ердем, как е посмял да не дойде на срещата?! На Джерен вече не й се стреля, изправена срещу снимката на Серкан. Все едно се взира в нея...Питат Еда как е работата, тя е много доволна от заплатата, иска й се да имаше възможност да си плаща таксата за университета на вноски... Решават Еда да предложи такава система, Джерен ще отиде с нея в университета като неин адвокат, мисли, че ще се получи. Еда благодари, но ще се опита да реши проблема сама, ще говори с ректора. Казва се Еда, който не я харесва, проблемът е негов! Точно!

Believe in Me Edmund Jolliffe

„ За кратко, само кратко, тази жена ме спаси от обичайното, ужасно състояние. Тя ми напомни, какъв мъж съм или по-скоро човек, че също имам качества, които могат да оживеят. Учеше, че животът може да не е толкова безсмислен, колкото изглеждаше.“

"Веднага щом се отърва от оковите й, отново се връщах в предишното си състояние. Просто осъзнах колко много ми е нужна сега.“ /Сабахатин Али  „Мадоната с коженото палто" /

Еда се връща в университета, разказала е всичко, казала, че работи с Ефе Акман. Това ще бъде урок за леля й, не й трябва някой, за да учи. Дори баба й. Сама ще печели и ще учи.

Не му е сега времето, но...Бизнесът в цветарският магазин не върви добре, натрупали са се дългове. Фифи й казва, Айфер е помолила за помощ, питала е Джерен за ипотеката на къщата.

Какво? Дългове? Каква ипотека? Какво означава това?
Ами...не искаше Еда да се отказва от университета, искаше да ипотекира къщата, затова се е обадила на баба й. Колко много мисли за нея и я обича, щом като се е решила на това.
Еда е разстроена, ще говори с леля си, несправедливо я нарани.

В офиса. Идва Еда, съобщава, че се връща в университета.

Скрит текст:
Еда: Връщам се в университета, ще ходя вечер
Ефе: Много се радвам, мила Еда. Поздравления. Само завърши университета и ще разбиваш та пух и прах. Казах ти вече.
Еда: Да , убедих ги, но...Казах, че работя с теб. Не е проблем за теб, нали?
Ефе: Разбира се, че не. Ако искаш, мога да отида в университета и да говоря.
Серкан: Поздравления, Еда. Колко хубаво, че се връщаш в университета. Мисля, че си взела най-доброто решение. Тоест, заслужаваш най-доброто.
Еда: Най-добрите пожелания. Благодаря.

Еда: А, Сейфи? Какво правиш тук?
Сейфи: Донесох ти дрехите и личните ти вещи. А подаръците, които си купила на г-н Серкан са в нашия склад.
Еда: Серкан поиска това, нали? Не иска да остане и следа от мен. Дай ми го!

Ще има на презентация на проектите в чифлика

Серкан: Ефе. Еда има работа. Затова ще се забави. Ако искаш върви, аз ще я взема.
Ефе: Става, добре

Еда: Ефе?
Серкан: Ефе тръгна. Но Серкан е тук.
Еда: Ще взема такси.
Серкан: По това време, по време на трафика? Ще бъде трудно да си хванеш такси. Но както знаеш, ако закъсняваш за среща с клиент, ще създадеш лошо впечатление за себе си. Ти си знаеш.
Еда: Всъщност, ти си знаеш.

И Еда тръгва със Серкан. В колата Еда преглежда презентацията си, Серкан се опитва да дава съвети, следва разпалена размяна на гневни реплики.

В чифлика се провежда презентацията на проектите за пристанището на двата екипа:

Скрит текст:

Клиент: Наистина ви поздравявам Това е проект, с който много ще се гордеем. Само че на нас ни хрумна нещо. Не знам дали ще се справите обаче...Искам да взечмем вашите сгради и пейзажа от проекта на г-ца Еда и да ги съчетаем
Енгин: Планирал си всичко това, нали Серкан? Гледай. Сега ще се престори на изненадан. Видя ли?
Пъръл: Невероятно.

Серкан: За нас няма проблем. Но трябва да попитаме г-н Ефе и г-ца Еда.
Ефе: Еда? Бихме се гордели. Съгласни сме. Нека да съчетаем проектите и отново ще се свържем с вас.
Клиент: Разбрахме се. Да ни е честито.

Енгин: Ах, ти какъв си...Всичко си планирал, нали?
Пъръл: Не е за вярване.
Серкан: Да. Поздравявам те, Еда Йълдъз.
Еда: И аз вас.

Ефе предлага да отбележат успеха, да направят нещо. Според Енгин, за да отпразнуват, може да отидат някъде навън, или нещо такова...Ефе има предложение, така и така ще работят заедно, защо да не си организират пътуване с цел мотивация? Например в Шиле?
Серкан няма нужда от мотивация, който има нужда, да отиде и да се мотивира.
Нека го направят, предлага Енгин, отиват като два екипа. Освен Серкан, разбира се.
Който не иска, да не идва.

Еда и Айфер са сами, в последно време обстановката в къщи е особена, подхвърля Айфер. Момичетата са й казали за университета, поздравления....Говорят за казано и премълчано, и от дума на дума Еда и леля й се сдобряват.

Пъръл: Да ви питам, Серкан наистина ли няма да дойде?
Еда: Нали само каза, че неговата мотивация е работата. Нямал нужда от друго
Ефе: Голям инат е, братле.
Енгин: А, дойде
Серкан: Дойдох само защото вие сте тук. Не заради тази глупава идея.

Жребият определя да се състезават с коли, два екипа - Ефе заедно със Селин и Серкан заедно с Еда.

Еда: Не става. Не. Не става.
Серкан: Защо?
Еда: Защото така
Серкан: Еда, не преувличавай. Сякаш преди не си се качвала в колата.
Еда: Може да съм искала да е за последно.
Серкан: Еда, хани, не искаше ли да дойда тук?
Еда: Аз ли да съм искала? Казах, че ние ще дойдем.

Серкан: Намекна. Каза го с намек
Еда: Да не беше идвал
Серкан: Да не би да не ти стиска?
Еда: Съгласна съм, но при едно условие.
Серкан: Не, няма да стане. Последния път, когато шофира колата ми, едва не ни уби.
Еда: Да не би да те е страх, че ще те убия, Серкан Болат?
Серкан: Не ме е страх.

Серкан: Еда. Къде отиваш?
Еда: Ще те изслушам.
Серкан: Излязохме от трасето.
Еда: Ще те изслушам. Нали каза, че съм длъжна да те изслушам?

Серкан: Добре, но къде отиваш? Това е грешната посока!
Еда: Дължиш ми извинение, Серкан.
Серкан: Сега за това ли ще говорим?
Еда: Дължиш ми извинение за всичко, което ми причини.

Серкан: Наистина си невероятен човек. Отиваме към морето, нали го осъзнаваш? Има само скали от тук нататък.
Еда: Според теб дали не го знам?
Серкан: Еда, спри, какво правиш? Еда, какво правиш? Еда! Еда, в морето ли ще влезем? Добре, съжалявам, спри!

Серкан: Еда! Еда, добре, права си. Извинявам се. Доволна ли си. Извинявай. Съжалявам, че съсипах живота ти, че те излъгах, съжалявам.

Еда: Освен ако не умираш, няма да кажеш, че съжаляваш.
Серкан: Какво общо има това? Какво общо има. Ами ако на теб ти се беше случило нещо?
Еда: Има ли значение?

Но...пристигат Селин и Ефе.. Можем само да гадаем какво можеше да се случи, ако Серкан и Еда бяха останали още малко сами. Може би под въздействието на рисковани и отчаяните действия на Еда, Серкан щеше да й каже истината? Може би.
Селин: Серкан! Еда, добре ли си? Серкан?
Еда: Добре съм.

Правят разбор на случилото се, след инцидента прекратяват по-рано събитието.

Серкан: Да питам нещо...Къде е Еда?
Джерен: Къде е ? И аз не знам къде е.
Ефе: Тя беше с мен. Бяхме заедно в колата, после тя реши да се поразходи. Каза, че познава местността.
Джерен: В гората ли остана?

Серкан: Еда! Еда, Еда. Погледни ме. Хайде, погледни ме! Еда, хайде, събуди се! Добре ли си, Еда?

И още: Sunglasses

Сабахатин Али и „Мадоната с коженото палто“
Скрит текст:

Сабахатин Али (1907-1948 г.) завършва учителски колеж, учи философия в Германия, след което дълги години е учител в Анадола и Истанбул. Известен е с романите „Мадоната с коженото палто“, „Юсуф от Куюджак“ и „Дяволът в душите ни“, както и със своите разкази и стихове.

Романът „Мадоната с коженото палто“ е публикуван през 1943 г. в Турция и е преведен на 20 езика. По негови мотиви е написана театрална пиеса, очаква се и филмова екранизация.
„Мадоната с коженото палто“ е прекрасно написана любовна история, завладяваща класика за любовта и загубата, емоционално силна и трогателно дълбока.
Кратко резюме:
В периода между двете световни войни младеж на име Раиф е изпратен от баща си в Берлин, за да научи производството на сапун. Там, по оживените улици на града, елегантните музеи, дискусиите за политика и прословутите кабарета, случайна среща с красива художничка, полуеврейка, го преобразява завинаги. Животът на Раиф се променя в един миг, когато се влюбва в Мария Пудер. Заради копнежа да принадлежи на жената, която обича, главният герой се противопоставя на социалните норми и семейните традиции. Бори се да задържи новия живот, който е намерил.

Марги, Hug

Толкова от мен за този епизод, до следващият! Smiley

st_ina, , Flowers Hibiscus s...v Flowers Hibiscus

Лек ден ви желая!

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 09:23 от Dilemi

# 383
Привет, момичета Simple Smile
Записвам се заради филма на Керем "Синята пещера". Благодарности за превода на Алекс Flowers Rose
Прочетох и няколко поста за филма и реших да напиша и моята интерпретация за идеята на Керем. Впрочем, той е дал и ключ за разбирането му в интервюто си - митологията, символите (особено преходите през водата) и представянето на спомените не както са подредени в паметта на човека(там всичко е свързано като: минало-настояще-бъдеще, т.е. история), а фрагментарно. В интервюто журналистът свързва филма с мита за Одисей, Керем казва, че много обича този мит, но не потвърждава, че именно този мит е в основата на идеята му.
За мен в основата на филма стои друг мит - за пещерата и сенките, който Сократ разказва в Платоновата "Държава". Подсказва го името на филма, както и структурата на действието, което започва пред синята пещера и завършва там. А и през цялото време има стремеж у ГГ към тази пещера.
Пещерата в различните култури символизира: спасението на човечеството чрез любов (раждането на Христос в Християнството); мястото на прозрението за истината на живота (на Мохамед в Исляма). Най-богат обаче на символика е "Митът за пещерата и сенките" на Платон. В него Сократ разкрива драмата на човешката душа, окована от тялото с нейните сетивни желания и страсти, но и трудния и опасен (до ослепяване) път в търсенето на истината за доброто и красивото. Основните символи в този мит са огънят в пещерната тъмнина, който ни дава лъжливо знание за човека и живота, защото виждаме отражения, а не истинските неща; окования човек, който върви по един и същи път в света; слънцето, което привлича извън пещерата, но не всеки може да издържи на драматичното проглеждане за истинските идеи за света и живота. Същите символи се откриват и във филма на Керем.
Няма обрат и история в разказа, има: начало (изплуване във водата) - пътуване на една душа в спомените (картините са в притъмнени тонове) - завръщане, освободено от страстите и постигнало Истината - доброто и красивото се срещат в безкрайната любов, символ на която е чудото на детето (Алара в прегръдка с детето си на фона на земна светлина и ярки цветове). По пътя си тя среща: любовта, ангелите на вярата, силата на тотемите, насилието, подлостта, ревността и срамът, дилемите на живота, страха от смъртта (което обобщено преминава в съзнанието на Джем накрая) - живот - сянка на истинния. Джем (Модерен, Темпераментен, Променлив но и Творчески) е намерил своето прераждане в прегръдката на вечната любов в последната сцена.

# 384
Здравейте, 🌞

Филмът е страхотен. Играта на Керем и Деврим е невероятна. Толкова много си пасват, че трябва да снимат отново заедно.

Двойката Джем и Алара като химия я слагам на 2-ро място след Серкан и Еда.

Всеки детайл във филма е изпипан до съвършенство.

Керем трябва да спре с комедиите, драмата е неговото поприще. Феноменален е.

Дилеми, ⚘

# 385
Интервюто на Керем с Асли Шафак започва тази вечер в 20.00 часа турско време
https://x.com/thebursinguncel/status/1848283886054166857

# 386
  • Кърджали
В интервюто при моето момче Керем може да се каже, че дава обяснение в последните години играе в романтични комедии, а не драми. Да, може да се каже, че има право - драмите при комшиите обикновено са съсредоточени върху това да унижават жената, да я представят като някаква вещ, стока. Но макар и рядко, се намират и свестни примери. Дано следващия сезон например получи предложение за някаква хубава драма, която да отговаря на принципите и философията му и да се върне на екран с нещо, в което да разгърне потенциала си. Защото той потенциал много има, но романтичните комедии не са мястото, където да го покаже. Или, окей, нека да е романтична комедия, но е със смислен сценарий, нещо интересно, нещо качествено. Защото това с Хафсанур /при все че и двамата са много талантливи/ си беше чиста боза.
Дано да не забравя довечера да си пусна да го слушам това интервю. Изглежда ще е интересно и стойностно. Такива интервюта обичам аз, където може да се опознае философията и характера на човека, а не такива дето папараците ги дебнат и се опитват за 1 минута да изкопчат нещо и накрая да няма нищо.

# 387
Първият (и май единствен) сериал с Керем Бюрсин, който съм гледал е Гюнешѝ беклеркен, отпреди 10 години. "В очакване на слънцето" или понеже има игра на думи (с името) "В очакване на Гюнеш". Младежки, колежански сериал, много ми харесват такива. В случая Керем играеше bad boy, синче на собственика на частния колеж, мамин глезльо, на когото му е позволено всичко. И естествено, девойката, която играеше главната героиня, хем беше тормозена от него в началото, хем се влюбиха...
Знам, че сме на друга вълна, но намерих работа за Алекс щом свърши със субтитрите на "Синята пещера". Grinning Периодично си проверявам за превод на Ефлятун и той взел , че се появил преди седмица. С турско аудио и испански субтитри. Отлично качество на картината. Оставям линк за тези от вас, които имат интерес.
https://www.dailymotion.com/video/x9741n4
Довечера или утре ще гледам "Eflatun", ако ми остане време, благодаря за линка.
Ханде Ерчел и нейният приятел Хакан Сабанджи...
Само да знаеш, че е Хакан Сабанджъ.
Интервюто на Керем с Асли Шафак започва тази вечер
Аслъ Шафак се казва жената.

Не, че е нещо фатално. Ама ние си имаме "Ъ" и на български. В повечето езици го няма. Ако сте гледали турски  сериал с македонски или испански дублаж, няма по-смешно нещо. Едно име не казват като хората.

# 388
  • Кърджали
На Керем аз много харесвам Bu şehir arkandan gelecek ("Този град ще дойде след теб" или както по българската телевизия го бяха превели "Сърцето на града"). Керем пък изобщо няма приятни спомени от този сериал, многократно е намеквал, че направо съжалява, но това е свързвано с обстановката зад кадър, жълтини не са ме интересували, не съм ровила, не ме засяга. Но за мен си ми е слабост. И Şeref meselesi (Въпрос на чест) също ми хареса, макар че през повечето време исках да взема една дрянова тояга и по героя му, та да се ориентира малко.  Güneşi beklerken нещо така и не го изгледах, на откъси в ютуб доста гледах, но нещо не успях да седна и да изгледам целите серии, но да кажем, че си имам представа за цялостното действие. Първият сезон на Sen çal kapımı (Почукай на вратата ми) го гледах с удоволствие, макар че някъде към края започна да ми дотяга леко, но все пак ми беше любопитно. Вторият сезон все още се чудя за какво го направиха, последните серии така и не ги догледах. За това със Хафсанур, както казах, предпочитам да забравя, че и двамата са играли в онова "чудо"...

# 389
Да, от "Сърцето на града" гледах 5-6 епизода, но нещо не ме впечатли сюжетът и го зарязах.

Общи условия

Активация на акаунт