АПРИЛСКИ бебета 2024 - тема 2

• 14 399
  • 439
  •   1
Отговори
# 150
Давам каши, но цяло заместено хранене нямаме.
С лъжица само чеши венците  😏 ще изчакам още месец и ще пробвам пак.
Ще се пробвам да видя дали ако го насочвам ще хапне повече. Сега като му писне да го храня Обръща глава на другата страна и ми бута ръката.

# 151
Майчета малки пъпчици по крачетата и гръбчето, не са зачервени но се виждат и усещат на допир. От какво може да е? Храна или друго?

# 152
Майчета малки пъпчици по крачетата и гръбчето, не са зачервени но се виждат и усещат на допир. От какво може да е? Храна или друго?

Претопляне , предполагам

# 153
В даден момент вече няма значение дали детето е на кърма или АМ. И към двете млека може да има пристрастени и да ги предпочитат. Всичко е в поетите калории през деня. Все пак децата ни вече са много по-близо до годинката отколкото до раждането си и разликите понамаляват значително, а и някои като са на навършени 8м, то захранването е от поне 3м. Злоядите са си злояди и ядат малко без значение други фактори.

Tufi, аз давам и лъжицата да пробва освен само с ръка. Днес към кюфтенцата сложих кисело мляко и ръмжеше докато не й връчих сама да се маже, после аз се включих да й движа ръката. И преди го е правила и като й помагам си хапва всичкото. Пробвай да видиш дали така няма да иска повече иначе им става скучно и ги домързява да довършат порцията, а не са напълно нахранени.

Много категорично изказване. 😄
Относно поетите калории ако се захранва и наред с това се кърми на поискване, поетите калории могат да бъдат значителни. За калоричността на млеката имаше наскоро и видео от Хедра, която обясни, че кърмата е доста по-калорична от адаптираното именно заради мазнините в нея, които варират всеки ден, за разлика от стандартизираното АМ, което винаги е с еднакъв състав. Освен това на всяка мама кърмата е уникална, за да посреща нуждите на конкретното бебче, защото всяко бебе е различно. Та, ако не е нахранено едно бебче винаги си показва. Понякога хапват повече, понякога по-малко. Ние също не ядем винаги еднакви порции. А и цял живот ще ядат обща храна, няма повод за притеснение ако детето се чувства добре, наддава и тн. Неслучайно до годинката основната храна си остава млякото.

# 154
  • София
Много благодаря на тези, които писаха, че кърмят и не са много напред със захранването. Успокоихте ме, момичета.
 Нашто бебе някои дни яде по пет лъжици и то от любимите си пюрета само. Най-голямото количество до тук й е 60 грама. Забелязвам, че не си отваря устата, а се опитва да ближе лъжицата, а каквото лапне го избутва навън с език. Освен да й казвам “Ам” и да й показвам как се яде, друго не се сещам 🙂

# 155
Много благодаря на тези, които писаха, че кърмят и не са много напред със захранването. Успокоихте ме, момичета.
 Нашто бебе някои дни яде по пет лъжици и то от любимите си пюрета само. Най-голямото количество до тук й е 60 грама. Забелязвам, че не си отваря устата, а се опитва да ближе лъжицата, а каквото лапне го избутва навън с език. Освен да й казвам “Ам” и да й показвам как се яде, друго не се сещам 🙂

Не се тревожи, много бебчета са така!

Иначе купуваш или правиш у дома? Защото ми направи впечатление моята госпожица най-харесва домашни, приготвени на пара имам babymoov, добавям и в някои по малко магданоз (зависи коя подправка си въвела), гхи, вече слагам масълце дори 5 гр. И става вкусно, много вкусно. Вчера въведох коприва, изяде я с удоволствие. Препоръката ми е да гледаш за желязото, защото само то с кърмата почти не се предава. Поради това каша от овесени ядки, овесено брашно (когато се въведе глутена) е препоръчително, много добре поддържа желязото. От опит. ☺️

# 156
  • София
Въведох зеленчуците с домашни пюрета, но като видях, че няма голям интерес, минах на готови. Сега ме замисляте да пробвам пак с домашни. Кофти е колко пюрета се чудя какво да правя или изхвърлям. Започнах да ги добавям в нашата храна 😆

# 157
  • София
Shturanka, не е категорично изказване, а чета достатъчно медицински изследвания и препоръки за хранене на деца и възрастни, защото темата ми е на преден план от години. Факт е, че децата хапват различно, но в един момент няма значение от къде идва млякото им, а има определени медицински препоръки. Казвам го, защото ти наблягаш конкретно, че има разлика дали е на кърма, или АМ (което е вярно, че има, но за бебета, а ние вече определено не сме в толкова бебешки период с малчуганите в темата). Но и в предния коментар писах - злоядите са злояди без значение източника на мляко и могат да са пристрастени както към кърма, така и към АМ, айрян по-нататък (синът ми в периода 1-2г беше така) и прочие. Сега например той иска постоянно прясно мляко. Не вода, не сок, не каквито и да е други течности. Заради това в момента страда количеството на храната. Това опитах да обясня, но ти малко рязко явно прие нещата и по някаква необяснима причина се засегна.

Elle_, а пробва ли да сменяш температура, консистенция, време на предлагане? Моята също имаше момент отказа домашните и призна само купешките. Оказа се, че ги харесваше само леко топли и с по-меки парчета. Кухнята пък я отказваше, че е гладка.

# 158
@JayRay от кога захранваш и по кой метод започна (с пюренца?) и на колко е бебчето. Аз следя уж редовно, ама съм изпуснала. Защото се чудя кога вече трявба да се предлагат и не пюрета и с какво се започва. В момента съм въвела зеленчуци, плодове, мазнини, каши безглутенови, глутеновите в момента продължавам въвеждането, жълтък и бели меса. Като въведа пшеницата ще започна с попари и мисля да въвеждам сирене, извара и риба.
Рибата колко пъти седмично се дава и на мястото на някое от месата ли се предлага?

# 159
  • София
Sedi, на 5 навършени започнах с пюрета. Като нова храна въвеждах на 2-3 дни макс. Реално ако имаше реакция щеше да се види веднага при прием (освен глутена - там е с насищане във времето). Тя направи веднъж реакция към кисело мляко, но беше към определена марка и то се видя още на 2-3 лъжица.

Препоръките са в периода 7-9м да започнат да минават на непасирана храна и да имат около 3 хранения към 8-9м. Моята е така - закуска, обяд, следобедна закуска и другото е мляко. Вечерята е още колкото да не стои да ни гледа на масата и да примлясква и й давам нещо дребно. Не съм привърженик на супата както много предпочитат тогава да дават. От 7м почнах да мачкам като първо малко по-гъста оставях, после все повече парчета и после вече почнах и храна за хващане да предлагам. Като тази за хващане беше вътре много мека, за да е безопасна и да не се задави. Сега вече е на навършени 8м и почна 9тия. Последния месец въведох само ципура като нова храна. Сега този месец тахани ще въведа. Даже онзи ден пристигна нова опаковка фъстъчено масло и с него ще започна. После бадемов и лешников тахан. Като да уточня, че аз не въвеждам абсолютно всички зеленчуци от схемите. Просто доста от тях въобще не са част от начина ни на хранене и да не ги пробва не виждам проблем към момента. Реално менюто й всеки ден съдържа всякакви хранителни групи (млечни, плодове, зеленчуци, глутен под някаква форма, месо). 2-3 пъти в седмицата по 1 яйце и веднъж риба (пъстърва или ципура, сьомга не давам).

# 160
@Jay
Не съм се засегнала, дори ми стана забавно, тъй като се включихте за пристрастените бебета, очевадно съдейки по опита си с двете си дечица, които не са кърмени, изхождайки по някакви други условности и ваши разбирания. Благодаря, но в този случай не е показател и ви обясних по-горе защо. Надявам се разбирате, че не сте единствената, която чете препоръки, интересува се от хранене и развитие. Някои дори имат допълнителни умения, квалификации и знания и работят с деца. Не омаловажавайте и другите съфорумци, имаме право да имаме мнение различно от вашето. Hands V
Незнайно защо засегне ли се темата с кърменето, винаги има някой, който да реагира по-остро и да омаловажи някои факти. Естествено, че има разлика и то огромна във всички бенефити от майчиното мляко, ако наистина се интересувахте и четяхте както твърдите щяхте да го знаете и да си спестите коментара. Моето питане не е било към вас, а към кърмещите майки, така че действайте си както вие си знаете и намирате за правилно, но да давате препоръки към кърмещите с такава категоричност е меко казано смешно и подвеждащо. Останете със здраве.

# 161
  • София
Не е критика към никого, но информацията е супер разнопосочна и объркваща, що се отнася до захранването. Една приятелка се води по препоръките на Д-р Владимирова и бързаше да замести обедно хранене до две седмици. Тук някой нагоре писа за три хранения на ден и само едно с мляко. Същевременно на все повече места чета, че до една годинка храната е за опитване и основното, което се яде е мляко/кърма. Тук гледам, че има бебенца на по 8(9?) месеца вече кажи-речи на обща храна и вече проходили Grinning (Не можах да се сдържа, да са ви живи и здрави Simple Smile ) Та някой може ли да разясни дали това са различни течения или препоръки на база на нещо друго?

# 162
Тук гледам, че има бебенца на по 8(9?) месеца вече кажи-речи на обща храна и вече проходили Grinning (Не можах да се сдържа, да са ви живи и здрави Simple Smile )
Да, да
Laughing Laughing
Не съм от кърмещите, но колкото разбирам тук по скоро става въпрос чисто на начин на изразяване. Едни коментират нещо с изказване все едно само това което те правят е правилния вариант, а други искат да чуят различни мнения относно конкретно вълнуващия ги въпрос. Заместили сме и ние 3 хранения, но при кърмещи и изцяло на АМ бебенца си има огромна разлика. То от начало като споменах, че ще захранвам на 4м имаше вълна от негативни коментари и противопоставящи се коментари, пък из веднъж захранените съвсем малко след това вече ядат "обща храна" едва ли не. Та, хубаво е всеки да изказва мнение, но не и да описва това което прави като едва ли не единствено правило. Нека всеки се вслушва в препоръките на педиатъра си и най вече следи индикациите на бебчето. Никой с никой не е еднакъв. Дори близнаците Blush
Ние днес ще окрасяваме елхата. Още съм в чуденка дали да не пробием тавана и да я окача да виси от горе Joy шегувам се рязбира се Nature Snowman
При тези с малкото пространство как стоят нещата с позиционирането на елхата?

# 163
:
Ние днес ще окрасяваме елхата. Още съм в чуденка дали да не пробием тавана и да я окача да виси от горе Joy шегувам се рязбира се Nature Snowman
При тези с малкото пространство как стоят нещата с позиционирането на елхата?

Ние утре ще украсяваме , или поне е се пробваме. Не знам колко ще оцелее 🤔
Малкият вече и чекмеджета отваря 😂
Днес или утре ще ходим до Икеа за закопчалките за шкафове ✌️

# 164
Ние вчера украсихме само с гирлянди, чорапчета и светлинки. Елхата я оставих настрани с идеята да видя как ще реагира с тези. И така като гледам май ще я пропуснем, а сигурно и догодина 🥲 Снощи не знам как стигна, та дръпна единия гирлянд и с ефекта на доминото падна почти всичката друга украса на шкафа, та си представям с елхата как ще е. Отпада. 🥲

Да си кажа и аз със захранването до къде сме 😂 до бутането на лъжицата и по същия начин, както някой беше писал по-горе само с езиче опитва и после се обръща на другата страна. И това на всички “солени” пюрета, които давах … плодовите си ги хапва с кеф 😂 Та, един ден бащата се намеси, започна да й дава с лъжичката той… и си изяде и соленото без проблем. Та, установихме, че ми върти номера 😂 Но иначе си имаме още доста за въвеждане 🥲

Общи условия

Активация на акаунт