НАБОР 2004 - студенти - четвърта тема

• 57 224
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Bibi, вашето гадже не беше ли нашенче?
И за мен ще е интересно да споделите  различията с чужденците.
Вече имаме видово разнообразие, ама то с 3 щерки … ( изкупих парфюмите в дюти фрийто в Румъния 🤪)

# 91
  • В реалния живот
Привет, и аз да се запиша, защото някак ми залипсвахте. Ето децата станаха на 20, а още имам нужда от темата. Моята студентка се чувства все повече в свои води в СУ, леко се подготвя за сесията. Кандидатства за стипендия, не знам дали ще я одобрят, но в ученическите години беше много щастлива като взе стипендия, ще ми се да видя пак радостна.

Аз всъщност влязох в мама-та да потърся инфо по един въпрос, но първо ми стана мило  да се запиша тук. Но я да споделя въпроса си, може да е полезен за други, а и да ми дадете съвет като родители.
Племеницата ми /на брат ми детето, на 23 години/ живее в наше жилище  спорадично - ту си ходи на 100 км. от София, ту остава у нас. Това жилище и ние го ползваме, държим си там разни работи - аз някакви стари проекти и си ходя да си правя справки. Племеницата ми пребивава без пари у нас, идва ни на гости. И днес отивам и виждам вратата на апартамента облепена от горе до долу в едни лепенки на фирма за кредити. Дори ни бяха залепили ключалката и шпионката. Всичко изглеждаше много зловещо. Най-отгоре имаше нейното име и да се обади на фирмата за кредити.
Разпитахме я и каза, че е взела 400 лв. преди време, нещо била връщала... Ние с мъжа ми проверихме и виждаме, по ЕГН на сайта на фирмата, че дължи 1500 лв. Обмисляме с мъжа ми да ги платим, а тя да ни ги връща на нас,  поне без зверски лихви, но съм много замислена какво да правя, защото:
- тя никъде не е казвала, че това ѝ е адрес - има си постоянен и настоящ друг адрес, т.е те са я проследили
- увредили са ни вратата, ние каква вина имаме с мъжа ми, че сме посрещнали племеницата, тази врата сме си я изработили като младоженци!
- от сайта пише само една сума - дължите..., няма разбивки по лихва, главница
- ако платим какъв документ трябва да поискаме, за да не цъфнат пак на прага ни
В понеделник съм извикала брат ми, за да ходим тримата във фирмата за кредити, в която твърди, че е подписала договор.
Еми това е, деца и фирми Simple Smile

# 92
Виж сега, на 23 г изобщо не е дете.Най-малкото тя трябва да е с вас,защото погасявате нещо за ваша сметка от нейно име. И за урок.
    Юристите в темата могат да са по-конкретно,евентуално.
Успех!Иначе е прекрасно,че й подавате ръка.Все пак е млада, допускат се грешки.Хубаво е да знае,че има хора,които ще в подкрепят,до някаква степен.

# 93
  • София
Първо ще искате подписания от нея договор, да видите условията, после разбивка на дълга и да проверите как сумата е станала от 400 на 1500. Накрая задължително трябва да се подпише споразумение между вас, нея и фирмата /управителя или изрично упълномощено от него лице, да ви предоставят пълномощното за сверка и да ви дадат копие от него, за да можете в случай на нужда да докажете, че сте договаряли с лице с представителна власт/, в което ясно и точно да се казва, че след заплащане на сумата от вас, целият дълг на племенницата се счита изцяло и напълно погасен и фирмата няма никакви други претенции към нея. И й набийте в главата, че от фирмите за бързи кредити трябва да се стои надалеч.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 18:14 от sanaka

# 94
  • В реалния живот
sanaka, много ти благодаря за отговора! Понеже съм пуснала питане и в раздел Кредити ми хареса съвета да не плащаме ние, защото после може да започнат да ни търсят, ако за в бъдеще племеницата има проблеми. По скоро мисля да си направим договор ние с нея, а тя да им плати. Но доколкото разбрах, те не й дават никакви документи какво дължи - някаква справка. Ще прегледам договора и в понеделник ще ходим с брат ми, да видим какво ще дадат като данни/справка. За сега е само това от сайта им - въвеждаш ЕГН и виждаш сума. Даже ще изследвам няколко дни да видя как ще нараства сумата. Както си мислим ние, ако длъжника ни е жив и здрав, ще ни върне парите. Simple Smile
Обаче мен сериозно ме притеснява начина, по който я сплашват - качвам и тук две снимки. Не мога да разбера от тази фирма ли са наели някакъв нестабилен психически, така ли си работят. Но ако тя живееше под наем и хазайна види вратата, най-вероятно ще я изгони. Т.е тази фирма ѝ отправя много сериозни заплахи, тормоз и унижение. Отделно злепоставя и трето лице, което няма нищо общо с длъжника им. Също семейството си мислехм как са я проследили - предполагахме по сигнала на телефона, но после се замислихме, че той не дава точно апартамента. Притеснявам се за нейната сигурност. Все пак тя винаги ще бъде дете на брат ми и моя племеница, а може и друг млад човек да поподне в такава ситуация.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 23:52 от TanyaMG

# 95
  • София
Същото важи и ако ще плаща тя. Просто споразумението ще е между нея и фирмата. Иначе неустойката, която са й начислили, твърде вероятно е въз основа на нищожна клауза, но това е конкретика, за която трябва да се гледат документи.

# 96
  • столицата
Вие защо не пуснете един сигнал до полицията като собственици на имота за увреда на имуществото? Пък после и да вземат да ги питат как стигнаха до вашата врата.

# 97
  • В реалния живот
sanaka и galimar, благодаря за съветите. Пуснах днес електронен сигнал до МВР, сега чета договора, утре ще ходим при фирмата от лепенките - СитиКеш, CITYCASH.

# 98
  • столицата
Сетих се, че при това огромно нарастване на дълга, бихте могли и да сигнализирате Комисията за защита на потребителите за неравноправни клаузи и като цяло за поведението на фирмата за бързи кредити.

# 99
  • София
Както казах по-горе, твърде вероятно тези клаузи са нищожни като неравноправни и/или противоречащи на добрите нрави и съответно ще паднат в съда, но това вече е конкретика, която няма как да се изясни във форума.

# 100
  • В реалния живот
Sanaka, много ти благодаря за съветите. Опитвам си да си ставя план по твоя - видях договора, има план за погасяване. Договорът се оказа за 800, не за 400 лв. Дължимата сума по сайт е 1504 лв. В договора има тази клауза, която на мен първо ми се видя странна, а после разбрах, че често се счита за неравноправна. Каузата е, че до 3-тия ден трябва да представи един поръчител, който да има заплата 7 пъти минималната, това по данни от края на 2023  е около 5600 лв. заплата - кой 23-годишен може да намери такъв поръчител...каузата по този член има и допълнителни условия, но видях две съдебни решения, че се счита за недобросъветсна . Начислили са ѝ неустойка в размер на 461 лв. по тази кауза.

Ще бъда благодарна на теб, или на другите, ако се изкажете за моя план:
- правим опит да видим задълженията в най-близкия офис, ако не ни дадат справка - правим доверен скрииншот от сайта с изписаната сума. Падежът е в петък, така че до тогава сумата очаквам да е все същата.
- длъжникът внася на каса в банка, по посочената в договора банкова сметка сумата.
- на следващия ден отиваме да изискваме споразумение, че вече не дължи нищо. Къде е най-добре да го търсим - офисът, в който е сключен договора ми се вижда много непредставителен - може ли да отидем/пишем някъде на по-централен.

Да, ще подаваме жалба и в КЗП.  И ще се интересувам, защо са ми облепили вратата.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 22:43 от TanyaMG

# 101
  • София
След като платите, никакво споразучение няма да ви дадат. Принципно такова не е необходимо, когато насреща си имаш добросъвестен контрагент, но случаят не ми изглежда такъв.

# 102
  • София
Привет лейдис и ico;). При нас нищо ново. Наборът учи, та пушек се вдига. Започнаха първите колоквиуми. За сега се справя прилично. Вчера се прибра доста развеселен след едно упражнение и като ми разказа случката,  видях, че всъщност добре се забавляват в скучното и досадно за мен Право. Аз още си се смея сама като си представя ситуацията. Ще я скрия по-долу и няма да цитирам името на преподавателя. Другите ще ги пиша със съкращения, а вие ще се досетите.
Скрит текст:
Асистентът (преподава конституционно учение), който се изживява като голям капацитет и чест гост по разни телевизии, казва на студентите, че единствен той сред колегите си е на мнение и го е обяснил в интервю защо т.нар. “санитарен кордон” е противоконституционен. След което пуска запис от това предаване и ги кара да слушат внимателно, за да не се повтаря. Един студент се обажда в тишината: “А Вие чели ли сте коментарите под интервюто?” Преподавателят отговаря: Не, не знаех, че има такива. Я, прочети няколко да видим какво мислят хората!”.  И студентът започва дословно с:
1. “Този плужек 100% е човек на ДП”.
2. “Я кажи колко пари ти дадоха от Г..Б за това интервю”.
Студентът спира и се оглежда да види реакцията на асистента и студентите. В този момент всички избухват в смях до сълзи, без спирачка. Дебеличкият преподавател първо гледа ококорено и бързо решава, че най-добре ще е и той да започне да се смее в тази конфузна ситуация”😂
Какъв е изводът за мен. Обработка и brainwash тече по всички възможни нива.
Имаме страхотни будни и умни млади хора, които, надявам се ще променят нещата към добро един ден и няма да попаднат в капана на зависимите. Само трябва да повярват, че ТЕ са силата.🙂

# 103
  • столицата
Прави ми впечатление, че в ЮФ на СУ  се  налагат от страна на преподаватели много едностранчиви мнения, стигащи до крайност и дори до ощетяване на студенти при оценяването.
Нещо, което не забелязвах, когато аз някога в бурните 90-те бях студентка там.

# 104
  • Варна
Бих казала Браво на децата за това, че са дали гласност и на друга гледна точка!
А в един идеален свят преподавателите щяха да си вършат работата без да налагат личните си пристрастия и мнения. Уви, не живеем в него.

Общи условия

Активация на акаунт