Отговори
# 120
# 121
Здравейте може ли помощ за задача 3 и 4.

Мексито, кой е първи курс и учи ЛААГ? Тези уравнения трябва да се решат по метода на Гаус. Това се иска от първокурсника.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 18:12 от Dincho

# 122
Динчо, може ли да покажеш този метод? Помня, че ние решавахме такива уравнения в 8 клас, сега се учат системи уравнения в девети клас.

# 123
Здравейте може ли помощ за задача 3 и 4.

Мексито, кой е първи курс и учи ЛААГ? Тези уравнения трябва да се решат по метода на Гаус. Това се иска от първокурсника.
Мъжа ми е първи курс в техническия университет и имат курс по елементарна математика.

# 124
Ето едно упражнение за метод на Гаус на ФМИ на СУ - https://debian.fmi.uni-sofia.bg/study/materials/la/exercises/2.pdf. На стр. 5 и 6 има решени два примера.
Това пък е на Пловдивския - http://web.uni-plovdiv.bg/marta/tema-12.pdf. На стр. 7 има решен пример, макар и с параметър. Следващият пример е точно за първокурсника.
Като цяло идеята на метода я прилагаме негласно и в училищната математика за решаване на системи линейни уравнения - чрез елементарни преобразувания - умножение, деление, изваждане, събиране да елиминираме едно по едно неизвестните. В университета просто коефициентите пред неизвестните и свободният член се записват в "матрица" и чрез умножение/деление с подходящо число и изваждане илисъбиране се опитваме да докараме нули под главния диагонал.

Дано са полезни на първокурсника Simple Smile

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 19:50 от merilen

# 125
Мама Ру, трудно ще ми е да го обясня. Потърси в интернет системи линейни уравнения метод на Гаус. Има предполагам много видео уроци. Твоето решение си е съвсем ок за гимназиален курс.

Мексито, не ми се вярва да е елементарна математика в ТУ, ЛААГ ще да е.
Ето това са двете разширени матрици
1  -8 / -9
9  -13 / 6

И
1  2  3 / 10
2  -1  1 / 3
3  1  -2 / 5

Трябва да се преобразуват. Успех на първокурсника!

# 126
Ето един лесен пример само с изваждане без умножаване по число.
Скрит текст:

Ако трябва да сме съвсем по метода на Гаус, трябва да дорешим задачата така

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 20:45 от merilen

# 127
Мама Ру, трудно ще ми е да го обясня. Потърси в интернет системи линейни уравнения метод на Гаус. Има предполагам много видео уроци. Твоето решение си е съвсем ок за гимназиален курс.

Мексито, не ми се вярва да е елементарна математика в ТУ, ЛААГ ще да е.
Ето това са двете разширени матрици
1  -8 / -9
9  -13 / 6

И
1  2  3 / 10
2  -1  1 / 3
3  1  -2 / 5

Трябва да се преобразуват. Успех на първокурсника!
Благодаря имат елементарна математика и висша математика 1 , първото е за тези който са влезли без изпит .

# 128
  • Най-красивата страна
Привет момичета,моля за помощ за зад.22 и зад. 23.

# 129
първо х е о, после y
за 22   y=2x-6
първо y=0  0=2x-6 x=3 точката е (3,0) пресича абцисната ос
после x=0  y=0-6   y=-6 точката е (0,-6) пресича ординатната ос

# 130
Здравейте! Дъщеря ми прави поправка на контролна работа за вектори. Къде е грешката в чертежа, как трябва да бъде ?

# 131
Моля за помощ. Как се рещават тези типове задачи?

.....ако може обяснение като за лаици.

# 132
  • София
Няма грешка... Супер си е представило детето  новия вектор като сбор на вектора 3b и противоположния на с.Но алгебрично.

Soul, какво се иска по условие - да се разложи ли?
Aко да, на първата веднага се "вижда", че ако рaздробиш средния едночлен на сбор от два  (x^2  и  5x^2), ще можеш след групиране на първите три и на вторите три да извадиш пред скоба еднакъв множител.

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 14:38 от Просто русалка

# 133
Да, на множители.

С другите типове се справихме горе-долу, но тези нещо не са ясни.

# 134
  • София
Горе написах  за задача 1, след малко ще погледна и 2.
 Доста тегава е втората, приведох първо в нормален вид, който е доста стряскащ с коефициентите пред третата, втората и първата степен. Не ми хрумна друго и на прима виста го разложих с метод на неопределените коефициенти. Ама това не става за 7 клас, дори и в МГ. Довечера, ако някой не  е пуснал междувременно по-лек вариант, ще помисля пак.
Иначе финалното разлагане  на полинома е:
(x^2+5x+1)(x^3+11x^2+30x+15)

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 14:29 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт