Болничен лист

• 516
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте!
Посетих УНГ на частен преглед, който установи, че съм с тежка инфекция. Изписа антибиотик за 5 дни. На 3-тия ден му писах за състоянието си,че има леко подобрение, но все още се чувствам зле. Попитах след тези 5 дни трябва ли да отида на контролен преглед и как ще продължи лечението (все пак говорим за тежка инфекция) и попитах за издаване на болничен лист. Единственият отговор, който получих беше "Не издавам болнични листове от кабинета, попитай GP-то" и абсолютно никакъв отговор относно лечението? Как да постъпя в този случай? Има ли право да ми откаже болничния (при положение, че той ме диагностицира) и нямам никакъв отговор как да продължа лечението си? (Писала съм му в работно време)

# 1
По принцип не може, но де факто лекарите в България си мислят, че са над закона. Най-добре отидете в понеделник до джипито да ви пусне болничен за минало време. А за лечението отидете при друг УНГ да ви каже как да продължите лечението.

# 2
Ако лекарят не работи със здравна каса, не издава болничен. Обърнете се към личния си лекар. Относно лечението, изпълнете си целия назначен курс и ако имате още оплаквания, запишете си пак час и отидете на преглед. Нормално е да не ви “прегледа” по телефона.

# 3
Ако лекарят не работи със здравна каса, не издава болничен. Обърнете се към личния си лекар. Относно лечението, изпълнете си целия назначен курс и ако имате още оплаквания, запишете си пак час и отидете на преглед. Нормално е да не ви “прегледа” по телефона.
Това че лекарят не работи с НЗОК, не означава че не може да издава болнични. Ето цитат от отговор на НЗОК:
Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар, т.е. може да се издаде както от общопрактикуващия/личния лекар, така и от лекар специалист, независимо дали той има сключен договор с НЗОК.

# 4
Разбира се, че може да издаде болничен лист - здравната каса тук няма отношение. Аз много добре знам какво трябва да направя - не съм изисквала преглед по телефон, а информация. Но когато като специалист  хвърляш недоказани сериозни диагнози, взимаш 100 лв. за преглед 15 Мин., изписваш антибиотик, може и да отговориш на елементарен въпрос, нали? Даже,ако си отговорен, си длъжен!

# 5
А защо не искате БЛ от ЛЛ? Нямате ли?
Не ми се е налагало, но знам, че специалист дава насока за нетрудоспособност, а самия болничен се издава от ЛЛ на базата на амбулаторен лист от прегледа.

# 6
В моя опит, лекари, които не работят с касата, не са ми издавали и болничен. Вие защо не поставихте тези въпроси по време на самия преглед? И не, не е длъжен да ви отговаря на съобщения. Платили сте си за времето на преглед, всичко извън това, няма как да бъде произхождащо задължение.
Вие отговаряте ли на клиенти в извънработно време на лични съобщения?
Болничен по принцип се взима от деня на прегледа или максимум на следващия, не няколко дни по-късно. За терапия, имате срок, след който ако няма подобрение, да отидете на нов преглед. Ако ви беше написал пийте още 10 дни АБ без преглед, по-професионално ли щеше да е?
За мен пък е странно да очаквате лекар да отговаря на съобщенията на всеки пациент, който е прегледал. Нормално да не го прави.

Общи условия

Активация на акаунт