Туморни маркери

• 1 615
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте. Майка ми си прави профилактични кръвни изследвания и има повишен туморен маркер СА 19-9 45.9 при норми 0- 37
Какво означава това?
В интернет прочетох страшни диагнози..

# 1
Повишените нива на CA 19-9 може да показват рак на панкреаса, рак на дебелото черво, стомаха или жлъчните пътища , но също така са свързани с неракови състояния, включително камъни в жлъчката, панкреатит, цироза на черния дроб и холецистит.
За да се открие дали е: рак на панкреаса - се прави скенер, на дебелото черво - колоноскопия,  на стомаха - гастроскопия. Най-добре първо отидете при ендокринолог за панкреаса.

# 2
Туморните маркери се вдигат също неспецифично при възпаление или дори прием на лекарства, така че не бързайте с диагнозите. Лекарите ще препоръчат допълнително диагностични изследвания.
Една близка беше изследвала един от маркерите скоро и имаше точно такова повишаване и се беше стреснала много. Оказа се, че няма абсолютно нищо след като направи допълнителни. Така че браво, че ги следи, но те не са диагноза, а означават, че може би някъде има възпаление и трябва да го открият. За сравнение, виждала съм стойности 3000+, където вече говорим за диагноза и протичаща терапия.

# 3
Какви допълнителни изследвания и назначиха ?

# 4
Защо майка ви си пусна този маркер?

Вижте няма да стане тук да ви изброим какво да изследвате и да ходите да си пускате изследвания. Въобще не е толкова просто. Няма сега да пусне ХХХ и то да покаже, че маркера си е просто повишен. Лекар трябва да ги огледа и прецени не само какви изследвания да направите ами и прегледи /изброени са по-горе някой/. Бих добавила, че вероятно ще имате и ЯМР или/и скенер, видеозони, скопии и ако е наожи биопсия.
Успех! 

# 5
Профилактични изследвания от работното и място.

# 6
Като начало повторете маркера в лаборатория по ваш избор, като си платите. Ако отново е повишен - личния лекар и гастроентеролог /попрегледайте в нета за добри отзиви/. Ако този път е нисък - ще трябва да пусе 3-ти път.
Тъй като фирмите плащат пакети изследвания и се договарят по-ниски цени и самите изследвания може да не са съвсем пълни и коректни.

# 7
Здравейте, знам, че темата е стара, но дали се установи каква е причината за повишените стойности при вас? При профилактични изследвания и на баща ми са установени повишени стойности на същия туморен маркер.

Общи условия

Активация на акаунт