СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 3 - Седмокласник входните изкара, мама кашон с вино си докара...

• 27 868
  • 778
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Как правят преразказ за домашно? Скриват си текста, пишат половин, един час?
При нас в училище миналата година текстът беше пред детето и просто преписваше, кеф.

# 691
Да,текстът е пред тях. Това е.

# 692
Вкъщи като са, просто им вземате текста и да пишат.

# 693
А моята като прави преразказ, го играем по правилата на НВО. Т.е. аз чета, давам й го да се запознае с текста за 15 мин. и го вземам. За 60 мин. трябва да го напише. После се проверява от частната учителка. Всяка седмица прави по един преразказ.
Куца й четенето с разбиране и търсенето на грешки - не може да ги докара до 14.

# 694
И на нас ни дадоха такъв съвет, да прочита родител текста, после дава на детето текста за 15 мин да го прочете, но без да си води записки. След което започват да текат 60те мин, в които пише първо подробен план и после на базата на направения план си пише вече преразказа. Накрая си оставя време за проверка, по възможност 5 мин. Като машинки

# 695
  • София
Така трябва.
При моята проблем са детайлите, описанието. Иначе като цяло разбира и запомня сюжета. Чудя се как да упражняваме описания, да й дам някакво кратко описание, да обърне внимание на детайлите? Не знам. YouTube, shorts, това гледа, набързо кратко, няма време за детайли

# 696
Така трябва.
При моята проблем са детайлите, описанието. Иначе като цяло разбира и запомня сюжета. Чудя се как да упражняваме описания, да й дам някакво кратко описание, да обърне внимание на детайлите? Не знам. YouTube, shorts, това гледа, набързо кратко, няма време за детайли
Май това се оказва най-трудното, в текст, които им се струва незначителен да запомнят/извадят ключов елемент. Иначе с правилата за времената и т.н добре, ама не случайно се казва, че дяволът е в детайла Wink
Като всяко нещо явно ще става с много упражнения

# 697
  • София
Последният преразказ, който прави наборът, беше от името на малко момче. И моят ме питаше дали трябвало да споменава детайлните описания на едно куче, понеже малко дете нямало да ги забележи. Не го знам какво написа в крайна сметка, още не ги е проверила госпожата да каже трябвало ли е, не е ли Grinning
Но и у нас ги правим по правилата - аз чета, после има 15 минути да е пред него, после взимам текста (или си го прибира сам). Поне осъзнава защо не трябва да си води бележки и да гледа, докато пише, и съответно се старае. Най-трудно е да разкара брат си от стаята за час и половина.

# 698
  • София
Хитро обяснение- момчето нямало да забележи деталите, имаше майтап, по БЕЛ задание:
Преразказ на Една българка от името на бебето 😀

# 699
И моята принцеска написа един кратък преразказ и ми обясни, че е толкова кратък, защото е от името на еди коя си героиня, която не присъствала там и край. Ама рецензията не звучеше, като да е било правилно

# 700
Хитро обяснение- момчето нямало да забележи деталите, имаше майтап, по БЕЛ задание:

Бързо щеше да стане....

# 701
  • София

Бързо щеше да стане....
Може, но има и вариант Като пораснах, баба ми разказа, че ...

# 702
М не.....трябва да е лично преживяното само от самия текст. 

Ако в разказа се говори как някой разказва какво е станало като е бил дете, тогава може да го преразкаже така.

# 703
  • София
В нашата школа още правят преразказа с лист пред себе си. Сега фокусът е в глаголните времена, пунктуация, правопис...втория срок вече ще карат по правилата на МОН. В потрес съм, наборът и сега прави по 20-тина точки, включително заради недостатъчно детайли, а за после...не ми се мисли!
Днес второ контролно на тъждества, свито ми е под лъжичката, защото от частните уроци си идва с 50% грешни домашни.

# 704
  • София
Шантава Калинка, току що завърших чететеното на същия разказ.
Точно тоя рязказ съм го чела и с големия преди. Толкова много повторения има на името на детето и кученцето, че се ядосах. Значи ние като преразказваме да търсим синоними, а авторът изобщо не му дреме.

Общи условия

Активация на акаунт