Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 19

• 35 401
  • 752
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
Гого имай предвид, че в един момент има и геометрична прогресия, защото като се раждат по-малко деца, те ще имат и по-малко деца на свой ред. До 90-та година населението е било горе-долу едно и също, Родените до 90-та, 2010-та са влезли в детеродна възраст, а към 2030-та започва всичко да приключва там, всички следващи набори са все по-малко. Аз не казвам, че ще се обезлюдят градовете, но може и да има промяна в динамиката и пазара на имоти.

# 451
Минавам само да се похваля, за това, че 2 месеца след акт 16 пуснаха и ток. Признавам, че съм изненадана от Енерго Про, нямах надежда, че ще успеят до Коледа.
  Е, хайде -честито. Коледата за Вас подрани. Давате ми надежда, че и ние около Нова година може да очакваме...

Стискам палци до Нова година и при вас да има светлина 🍀

# 452
Аз не си представям как след 10-15г населението във Варна ще стане на половина. Но то е достатъчно да се смали с 10% в комбинация с увеличение на жилищния фонд с 10% и се получава стабилна дупка. Аз и към момента смятам, че едно 50% от българите имат по поне 2 жилища. Лично аз имам 3 като ще наследя още 1-2 и жена ми още 1-2. Моя набор е доста напред от към жилища.

# 453
  • Варна
Трудно е да си го представи човек докато не се случи. Може да погледнеш теориите на Малкълм Гладуел за "tipping point" или преломния момент мисля може да се преведе. Само може да се теоретизира как ще се отрази това, но не мисля че много добре. В интервюто, за което споменах по-рано тоя човек разказваше как младите хора масово бягат от панелките заради порядките там и общото безхаберие. Според мен ще има един такъв момент...

# 454
Няма лошо, проблемът е че и 2 и 3 жилища не ти дават кой знае какво, по-качествен живот примерно. Реално имаш много и почти нищо, ако се погледне от друга гледна точка.

# 455
  • Варна
И е така и не е така. Ако има 2 двустайни жилища, които отдава под наем при среден наем 800лв значи има свободата да не работи, да 1600лв е не е нищо кой знае какво, но може цял живот да е свободен. Същевременно може да избере пък да продаде едното или и двете и да обикаля света или да си купи някъде малко стопанство и.т.н. Да, разбирам, че реално имаш нещо което е примерно половин милион лева, а ти вземаш месечно 1600лв, което е нищо, но както казах ако това пък ти дава свободата да правиш какво искаш с времето си значи е безценно. Може да твориш, да го използваш да правиш бизнес или да се разхождаш, да се грижиш за здравето си и отделно имаш едно спокойствие.

# 456
Защо да се притесняват за обезпечаване с имоти, нали се топим и 2050 ще е обезлюдено.  По тази логика жилищата тогава ще са по две за лев.

Тенденцията спад на раждаемоста е европейска не сме ние исмислили топлата вода. Просто хората не искат да си развалят комфорта. Децата са ангажимент за цял живот.

Други нации пък се множат скорострелно, вижте Азия.

# 457
Смятам, че НС след 10-20г ще е в същото състояние като днешните панелки. Просто защото манталитета и отношението на новите обитатели е същото, че и по-зле. С течение на времето ще се осере. То и в момента се вижда в блокове от 2000-2010 как всичко се разпада.
Парите от наем за мен са малка сума, заради която не си заслужава да се занимавам с отдаване под наем, ремонти и нерви с наематели.

Ако станем като някои западни крайно либерални държави, може арабите а оплождат наред без да питат и без да осигуряват апартамент. Но шанса не е голям, понеже арабите няма искат да дойдат в България, но и ако това се случи българката ще е чукнала 45+.

# 458
Единствения начин да съществува голям град с пустош около себе си е гражданите и системите в самият град да създават огромна добавена стойност - Дубай например. Защото иначе кой ще го изхранва тоя град и защо? Но, ние не се славим точно с това, така че...ще поживеем ако имаме късмет и ще видим.
Ние, вече почти нищо не произвеждаме с малки изключения. Всичко вече е внос. Чакат се парите от ЕС, разпределят се и така. От селскостопанската продукция се произвежда, това което се субсидира. Сега е житото.

# 459
Оня ден слушах интервю на човек който се занимава с купуване, ремонт и препродаване, доста адекватен и грамотен и доста опит. Той каза, че всички апартаменти, които статистически са "тъмни прозорци" са отдадени под наем, но просто недекларирани, съответно за статистиката са празни….

Е, аз и без да се занимавам с това и без да имам професионален опит, го повтарям това от както пиша във форума. Не е много трудно да се сетиш, че е така.

Всъщност не се броят тъмни прозорци.
Броят се жилища, в които има партиди, но сметките за ток и вода са 0.

# 460
  • Варна
Добро включване, дай линк към документи със статистика и методиката за нея. Да го решим тоя въпрос веднъж за винаги.

# 461
Всъщност България произвежда доста неща. По износ заема 56 място в света. Може да е много по-добре, разбира се. Какво се произвежда и къде има информация бол.
Това с тъмните прозорци и на мен ми е интересно как се смята.

# 462
Добро включване, дай линк към документи със статистика и методиката за нея. Да го решим тоя въпрос веднъж за винаги.
Смяташ, че ВиК и енегото пускат публично и безплатно информация за клиентите и оборотите в публичното пространство ли?
По принцип не, но ето един възстар линк от 2018 г. с информация от ВиК Русе: https://akcent.bg/?i=38597

# 463
  • Deutschland/HE
Моят апартамент е празен 11м от годината, но всеки месец има сметка за ток (работи един фризер), за вода няма. Тъмен прозорец ли е или не?

# 464
  • Варна
Ами значи не е, щом има потребление на ток. И сега какво излиза. Имаме предположения, нямаме точна методика, имаме мъглава и недоказана информация. Излиза, че шефа на Енергото е най-наясно с пазара на имоти с една справка на активни и пасивни абонати Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт