Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 19

• 34 905
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Най-добре звънни за да ти кажат актуална цена, едва ли ще е под 1800 евро.

Вчера четох за нов закон който искат да вкарат, ако си физическо лице и искаш да продаваш апартамент в рамките на 5 години след като е вкарана сградата в експлоатация може НАП да те третира като данъчно задължено лице и да трябва да платиш ДДС. Имаше и други заигравки като например с учредяване право на строеж и.т.н.

# 601
Само, че си направи сметката да плащаш кредит след акт 14 без да ползваш апартамента поне година, аз бих си сложил и две години за по сигурни, като в тези две години слагам време за довършване на сградата, получаване на акт16, пускане на тока, обзавеждане и нанасяне. Строители и брокери без изключение цитират датата на завършване на обекта, а не дата на която се получава акт 16 или пускат тока. От една страна те не носят отговорност кога ще се актува сградата или кога от енергото ще благоволят да пуснат тока, но е редно да предупреждават хората за тези неща, въпреки че ако един от всички строители предупреждава той няма да продаде, а народа ще отиде при ония, които замазва с розови обещания.

На акт 14 ако му отпуснат кредита, то този кредит се плаща от банката на части, на всеки следващ етап и съответно неговото плащане към банката  също няма да е цяла вноска, докато не получи акт 16. След него плаща вече цялата вноска по ипотеката.
По същия начин бяхме и ние точно година след акт 14 (ноември 2023) се нанасяме. Макар, че трябваше акт 16 да го вземат до май, всъщност го взеха септември 2024 и от тогава вече се плаща пълна вносна по ипотека. Тази седмица се нанасяме.

# 602
  • Варна

Вчера четох за нов закон който искат да вкарат, ако си физическо лице и искаш да продаваш апартамент в рамките на 5 години след като е вкарана сградата в експлоатация може НАП да те третира като данъчно задължено лице и да трябва да платиш ДДС. Имаше и други заигравки като например с учредяване право на строеж и.т.н.

Последно като съм се интересувала, интервалът беше 3 години и се определяше от датата на покупката и датата на продажбата. Може ли линк къде си чел това?

# 603
  • Варна
Това за което говориш беше ДОД 10% с признати разходи 10% върху печалбата. И то е действително 3 години от дата на покупка или дата на въвеждане в експлоатация, което е по-скоро. И пак има ограничения за брой продажби на година и.т.н. Това за което говорим е 20% данък на цялата сума на продажба, което е тотално различно и срок от 5 години не от придобиване, а от въвеждане в експлоатация.

https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/165823

# 604
Само, че си направи сметката да плащаш кредит след акт 14 без да ползваш апартамента поне година, аз бих си сложил и две години за по сигурни, като в тези две години слагам време за довършване на сградата, получаване на акт16, пускане на тока, обзавеждане и нанасяне. Строители и брокери без изключение цитират датата на завършване на обекта, а не дата на която се получава акт 16 или пускат тока. От една страна те не носят отговорност кога ще се актува сградата или кога от енергото ще благоволят да пуснат тока, но е редно да предупреждават хората за тези неща, въпреки че ако един от всички строители предупреждава той няма да продаде, а народа ще отиде при ония, които замазва с розови обещания.
Тоест ме лъжат,че до половин година ще е по бдс и мога да вкарвам мои майстори?

# 605
  • Варна
Не, не те лъжат, възможно е от акт 14 до завършване на сградата по БДС да минат само шест месеца, което силно ме съмнява. Възможно е и да ти разрешат да вкараш майстори, когато сградата е завършена по БДС. Но, има разлика между това сградата да е завършена и да е получила разрешение за ползване.

# 606
Най-добре звънни за да ти кажат актуална цена, едва ли ще е под 1800 евро.

То и сега до 3 години от покупка на апартамент ако го продадеш плащаш данък. Това се води търговия.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 20:00 от Nohope

# 607
  • Варна
Ахам, добре че ме информира. Я вземи виж два поста над твоя какво пише най-добре.

# 608
  • Deutschland/HE
Ето статия за предложените промени за начисляване на ДДС при продажби на недвижими имоти:
Облагат с ДДС частни сделки с имоти

# 609
Аз бих предложила да се увеличи драстично данъкът за всяко следващо жилище. Много взе да ми идва тази глупост с цените, денонощното търсене и нерви. Едни хора да имат по 10 имота и заради тях други да не могат да купят. Ами хайде да се регулира това, да се напълни хазната и малко да се поспре всичко това.

# 610
Как ще се отрази на пазара ако разрешат изсветляването на сивия кеш с плащане на 10% и no question asked. Дали ще си играят хората да перат пари с имот?

# 611
  • Варна
Междудругото идеите на Калина не са лоши, да има драстични разлики в данъка за второ, трето и.т.н. жилище, а с парите да има данъчни облекчения за семейства с едно, две, три деца и.т.н които са до определена възраст, а родителите с минимум средно образование.

Що се отнася до амнистията за сивия кеш, никога няма да има такава защото първо трябва да се изсветли самото придобиване и в момента, пък после да се мисли за насъбраните суми. Аз обаче не виждам как ще стане. Те самите политици нямат мотивация да го направят, нали и те мажат от това.

# 612
  • Варна
И на колите да вдигнат така данъците, на всяка втора на семейство. Да се регулира и това.Ама едва ли…
Иначе, да питам. Ще ходя да гледам един проект на зелено, за гараж. Какво трябва да внимавам? Как върви горе - долу кв.метър в момента, колко да е голяма разликата на зелено и след акт?

# 613
Може и да не реши проблема вдигането на данъците. Живея на място с 10 % данък при покупка, а годишният е процент от данъчната оценка, която периодично се актуализира (или в пъти по-високи са данъците от БГ, при почти същите заплати). Пак се вдигат цените доста, но и не се строи много. Положителното е, че се чисти редовно и инфраструктурата е много добра. Само купуването с цел препродаване не е актуално, понеже 10 % данък при покупка върху реалната цена, после данък при препродажбата върху разликата и няма смисъл.

# 614
Споко, за данъците не се тревожете, това ще е следващото след осигуровките.. Пазят го за 2026г, после 2027 вече ще искаме да взимаме заеми и ще товарим следващите поколения

Общи условия

Активация на акаунт