Има ли прераждане и кое ни кара да вярваме/не вярваме в него?!!

• 49 688
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 1 290
Даже наскоро се появи във форума една тема отностно въвеждане на религията в училищата и аз съм за. Бих искала моите деца да се запознаят с християнството, а не просто да се водят християни, защото живеят в християнска държава.

Това с религията в училищата ще е голяма грешка. Тази идея активно се насажда от Атака - а те определено не са хората, които би трябвало да преподават религия. Както и не бих искала тази дисциплина да бъде преподавана от ограничени фанатички и фанатици - тези хора само вредят. Това е много деликатна материя, а добри преподаватели категорично няма!

# 1 291
Дори само за да си потвърдиш твоята теория, трябва да прочетеш и нещо друго, за да можеш тогава, с ръка на сърцето, да кажеш - да, Библията е единственото вярно нещо за мен.  Peace
Аз и това уважавам, важното е човек да намери истината и вярата някъде. Но първо трябва наистина да я потърси навсякъде.

Абсолютно вярно.  Peace

# 1 292
Ориген (ок.182, Александрия — ок. 253, Кесария или Тир), римски християнски теолог, един от най-изявените отци на Църквата.

# 1 293
Даже наскоро се появи във форума една тема отностно въвеждане на религията в училищата и аз съм за. Бих искала моите деца да се запознаят с християнството, а не просто да се водят християни, защото живеят в християнска държава.

Това с религията в училищата ще е голяма грешка. Тази идея активно се насажда от Атака - а те определено не са хората, които би трябвало да преподават религия. Както и не бих искала тази дисциплина да бъде преподавана от ограничени фанатички и фанатици - тези хора само вредят. Това е много деликатна материя, а добри преподаватели категорично няма!

Е, аз съм далеч разни фанатици да промиват мозъците на децата, но аз като дете ходех в църквата и беседвах с един поп, който беше невероятно благ човек и много научих от него...

# 1 294
Това направо ме  #2gunfire    doh моля ви вземете  речник и потърсете значението на думите. ooooh!

По кого стрелям бе Розе?

А със или без Блаватска света се развива. И ако малко повече се потрудиш да прочетеш, ще намериш описание, точно за развитието на света в Библията, която е написана преди векове, но много точно /дори аз се изненадах/ е описано нашето време.

Мама Нана...ни6то ли4но,но понякога казава6 не6та самата..после се опита6 да ги опровергава6,след това прехвърля6 вината на други   Mr. Green

Покажи. Кого съм обвинила и в какво?
Мен обвини 4е о4аквам не6то....пък аз ни6то не о4акам.Та се 4удя откъде то дойде тази гениална идея.Спирам ве4е се дърля за глпупости.По добре да си пи6ем  за темата и да си разнебяме информация....вместо да се стреляме..

А за труденето да 4ета пове4е...нямам проблеми...това правя по  цели дни и но6ти когато не съм на работа.Не спирам да 4ета....слабост ми е  Mr. Green

И ти не е зле да се потруди6 да по4ете6  малко пове4ко преди да лепне6 не6то без смисъл...от сорта " , какво са променили в целия свят за последните 100 години /починала е 1891год./ ....."

И след това да се опровергава6 4е всъ6тност "света с Блаватска и без нея СЕ РАЗВИВА.".Е  А ДЕ...И ние за това говорим... за туй иде ре4, 4е се развива...за разлика от тебе дето  си милси6 4е последните 100 години няма промени. Противоре4и6 си в изказванията... newsm78

# 1 295
Ланфеар, аз не принуждавам никой да се ограничава в рамки, просто, нека черпим истината от извора! Пак ви казвам, за Исус, тя е написана в Библията. Не може да се отричат очевидните истини от Библията и да се вярва на съмнителни особи, които я били "тълкували". Разбираш ли ме?

Най-великият тълковател на Библията е Ориген - той систематизира Светото Писание и Символа на Вярата. При все това човекът е вярвал в прераждането. Какви ги дрънкате и вие, не знам. Като четете Библията, четете и нещо извън нея. Поне Ориген го има във всяка История на Християнството. Аман от такива като вас - само отвращение към религията насаждате!

Може ли да представите с няколко думи в какво се състои теорията за прераждането на Ориген?

Мога. И вие сами можете - през гугъл.

# 1 296
Вече ровя в Гугъл, но удрям на камък, само общи неща като това http://palitra2003.hit.bg/6k.htm

# 1 297
Ланфеар, аз не принуждавам никой да се ограничава в рамки, просто, нека черпим истината от извора! Пак ви казвам, за Исус, тя е написана в Библията. Не може да се отричат очевидните истини от Библията и да се вярва на съмнителни особи, които я били "тълкували". Разбираш ли ме?

Най-великият тълковател на Библията е Ориген - той систематизира Светото Писание и Символа на Вярата. При все това човекът е вярвал в прераждането. Какви ги дрънкате и вие, не знам. Като четете Библията, четете и нещо извън нея. Поне Ориген го има във всяка История на Християнството. Аман от такива като вас - само отвращение към религията насаждате!

Да нистина Ориген абсолютно безпогре6но  е тълкувал библията Peace

# 1 298
Вече ровя в Гугъл, но удрям на камък, само общи неща като това http://palitra2003.hit.bg/6k.htm

Има много в руския нет. Ако езикът е проблем, ще ви преведа към средата на седмицата, по-рано ще е трудничко.

# 1 299
няма проблем, ще си намеря на английски

# 1 300
В Индия, Тибет, Китай, съществуването на тайнствено и могъщо Хималайско Братство на Учителите се счита за неоспорим факт. Те напътстват еволюцията на човечеството, като при това не се месят в неговата карма. Основавайки на нашата планета Ядрото на Космическото съзнание (Шамбала), Великите Учители (Махатмите) го направиха Източник на всички знания. Тези знания се предават на човечеството чрез Посланници - Вестоносци.
В първата четвърт на 19 век в Тибет (тогава все още не заразен както сега от европейските пороци, като пиянство, подкупи, магьосничество) в Ламаитския манастир Галаринг Шо, близо до Шигацзе, намиращ се на границата между Тибет и Китай, Учителите обсъждат въпроса, дали е необходимо да се изпрати Посланник на хората от Запада. Нито един, по-рано предприет опит да се развие у европейците способността да възприемат Древното Съкровено Учение - учение за невидимата страна на природата, за истинското зараждане и развитие на Космоса, Земята и човечеството, не е бил успешен. Гордостта, скептицизмът, инатът, егоизмът и грубите наслади не са позволили на съзнанията, сковани от нисшата природа да се разширят и да приемат света от гледната точка на висшите надличностни стремежи, в единството на видимата и невидима за човешкото око природа, в единството на всичко съществуващо. Почти единодушно Мъдреците на Шамбала стигат до решението: няма за какво Вече да се изпраща Вестоносец в Запада.
И само два гласа са били против. Това са Учителите Мория – сегашния Владика на Шамбала (той някога е строил Града на Златните Порти в Атлантида, носил е имената на Кришна, Моисей, Соломон, Ориген, Акбар Велики, Св.Сергей Радонежки, Орфей…) и Учителят Куг Хуми (чиято теорема за правоъгълния триъгълник знае всеки ученик). Те поели върху себе си цялата отговорност за Вестоносеца, когото фактически изпращали на разкъсване.
Научно-литературното наследство на Елена Блаватска се състои от 90 тома, главните които са "Тайната Доктрина" - основата - фундамент на идващото хилядолетие. "Разбулената Изида" започва с посочването на една "древна книга". Тази книга е първоизточникът, по който са съставени много от томовете на Киути... Тя е написана на Сензар - таен свещен език. Божествените Същества са я диктували на Синовете на светлината в Централна Азия в самото начало на нашата пета раса. Било е време, когато Сензар са знаели всички посветени и когато предците на толтеките са го разбирали също толкова добре, както изчезналите жители на Атлантида (четвъртата коренна раса), които на свой ред са го получили от мъдреците на третата раса - Манушите, наследили го от Девите на втората и първата раса. .............

# 1 301
Именно. Трудовете, в които стават достъпни тайни пазени векове, какво са допринесли за последните 100 години? Самите неща написани от Блаватска как, по какъв начин променят света? Ако не беше ги писала сега нямаше да ни има ли?
Ти ме убеждаваш, през цялото време, че тази жена ми показва начин как да спасим земята и човеците. Аз ти отговарям, че това не е начин за спасяването на човеците. На човеците са дедени алтернативи много преди Блаватска.
Не проумявам какво неясно има.

# 1 302
Мама нана...

Тези книги не отричат нито най-новите постижения на науката, нито едно древно духовно Учение на човечеството, а представляват техен синтез. Но съдържат знания, които се дават на човечеството за първи път и ще станат зародиш за науката на бъдещето. Тези книги са за психичната енергия.
Учението на Етиката на Новата Епоха – не е за избрани, както това се предвижда от всички висши йоги (освен низшата – хатха). Тази мъдрост е за всеки човек. Въпросите, осветявани тук, от позицията на психичната енергия – варират от битовите до космогоничните. Всеки един от нас, в зависимост от нивото на развитието си, степента на интелект и съзнание, може да вземе от тези книги толкова знание, колкото е в състояние да поемат неговите съзнание и ум. Никой не може да вземе повече от своята мяра. И затова тези книги са безопасни. Това е философия.

Последна редакция: нд, 22 апр 2007, 17:52 от roza66

# 1 303
Мога. И вие сами можете - през гугъл.

Не мога, затова питам.

# 1 304
ЕВРЕИТЕ И ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ СЪЩО ВРВАЛИ В ПРЕРАЖДАНЕТО
Изглежда, че в него вярвала както тайнствената секта на есеите, към която принадлежал родът на Исус, така и цялата еврейска езотерична традиция.
По този начин в своята “Война на юдеите” книга 3 гл. 8 историкът Флавий Йосиф се обръща към сънародниците си – “Нима не знаете, че онези, които напускат живота...като са изплатили дълга си пред Бога, спечелват вечна слава...и че душата им просъществува в чистотата и в послушанието, след като им е било отредено място на небето, откъдето след време тя може да се всели в някое неопетнено тяло?”
Вярата в прераждането е била съхранена и в някои кабалистични среди, които твърдели, че Адам се бил превъплътил в Давид и че щял да се прероди още в бъдещия Месия – или според някои други версии – в Сет, Ной, Аврам, Моисей...По времето на Исуса вярата в близкото завръщане на великите пророци на Израел е била изключително разпространена. Тази традиция просъществува и през Средновековието – в “Зохар” се споменава за превъплъщениетона душите. Двама от най-бележитите еврейски кабалистични теолози като Раби Исак Лурия през 16-ти век и Раби Манасех бен Израел рез 18 век проповядвали не само прераждането на душите но и способността на душите да се слеят в едно и също тяло – “Ибур”.

През първитепет века на своето съществуване християнството не намирало, че вярата в прераждането би могла да навлезе в противоречие с вярата на Исуса.

Някои от стиховете в евангелията стават разбираеми едва след като ги погледнем през призмата на прераждането. Вярно, че не се среща самата дума “прераждане”, а е идеята за него! Ето какво според Матей гл-17 ст.11-15 отговаря Исус на въпроса на своите ученици за  Илия, коготоочаквалида се завърне:”Илия първо ще дойде и ще уреди всичко, но казвам ви, че Илия вече дойде, ине го познаха- Тогава споредтекста “Учениците разбраха, че Той им говори за Йоана Кръстителя”. И ако искате да приемете, че той е Илия, който има да дойде”.

Колко трудни се оказват за превеждане тези текстове! Ето и още един пример:

Исус казва на Никодим:”Истина, истина ти казвам, ако някой се не роди свише – или изново – не може да види царството Божие – Евангелие на Йоана, 3 гл., 3 ст. Никодим се удивил:”Как може човек бидейки стар да се роди?Нима може втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди?” Последвалото обяснение, дадено от Исус изглежда е останало напълно неразбрано от преводачите на Библията – различните версии се опитват да отклонят текста, за да го накарат да казва “нормални” истини! Оттук идва и голямото разминаване на различните преводи.

Обаче ако приемем истината за прераждането, думите на Христа стават съвсем ясни. Ще приведа и един последен пример, почерпен от Евангелието на Матеря – гл. 26, ст.51 – “И ето, един от тия, дето бяха с Исуса простре ръка, извади ножа си и като удари слугата на първосвещеника, отряза му ухото. Тогава Исус му казва – върниножа си на мястото му, защото всички, които се залавят за нож от нож ще погинат.” Но за да се потвърди истинността на Христовите думи е необходимо да мине известно време, след което подобен на бумеранг законът на кармата се връща и определя следващия живот.

Почти всички от отците на Църквата, повечето от които са били прилежно канонизирани за светци вярвали в прераждането.

Свети Йероним /331-420/ потвърждавал необходимостта от съществуването на поредица от животи. Свети Августин е писал – “Нима не съм съществувал в друго тяло, преди да вляза в майчината утроба?” А Климент Александрийски провъзгласил, че прераждането – или превъплътяването – е прието като истина от църковната традиция и благословено от св. Павел. Свети Григорий Нисийски – 331-394, казвал че “безсмъртната душа се нуждае от пречистване и лекуване и ако това не е било сторено по време на земния й живот, тя ще бъде излекувана в някой от следващите”. Св. Юстин - +166 не само че споделял възгледа, че “има души които живеят повече от веднъж в човешкото тяло”, но и проповядвал, че “тези, които са се показали недостойни поради действиятаси по време на земните си прераждания, да се представят пред Божиялик, ще приемат телата на низшите животни!” – Както вече видяхме далеч не всички споделят това мнение. Ориген /185-254/, от когото тъй силно се възхищавал св. Йероним, бил най-известният защитник на вярата в прераждането измежду християните. Той написал многобройни трактати по въпроса и оказал силно влияние върху възгледите на своите съвременници. Разгледал изчерпателно проблема за неравенството между хората, за неравномерното разпределение на дарбите и морала, което според него се обяснявало с предишните животи. Освен това той направил анализ и на библейската история за близнаците Исак и Яков. И действително, защо ли още в майчината утроба на Ребека единият близнак е представен като добър и обичан, а другия като лош? Ако това бе първото им раждане на земята, то отношението към тях би било повече от несправедливо. Според Ориген, далеч преди да се преродят с помощта на Ребека, двамата имали вече минало – за първия – то било изпълнено с добри дела, а за брат му – с престъпления. Ориген стигнал до заключението, че Чистилището се намирало долу на Земята, а пречистването се осъществявало посредством последователните съществувания и че безкрайният в добрината си Бог дал достатъчно време на хората да станат по-добри. /Той не вярвал в прераждането в животни/. И понеже все още го разделяло съвсем малко време от времето на Първите Апостоли, написал – “Нима не е близко до Разума, че всяка душа по някакви странни причини – според мнението на Питагор, Платон и Емпедокъл – получава тяло според своите заслуги и минали действия?Нима не е логично душите използували своето тяло да вършат добрини, да получат по-съвършено от предишното?”

А в една друга книга – “DE PRINCIPIS” той пише:”Всяка душа – идав на този свят укрепнала от победите или отслабена от пораженията на предишните животи.” Какво по-ясно от това!

Един друг светия – св. Григорий Просветителят – 257-332, също потвърждава, че “извънредно необходимо е душата да бъде излекувана и пречистена и ако това не се извърши по време напрестоя й на земята, ще бъде постигнато в нейните бъдещи съществувания”.

На днешната католическа църква не ще й бъде никак лесно да обвини в ерес всички тези мъдри отци, пред които се прекланят вярващите. /Освен това аз изброих само най-важните измежду тях...Мнозина други като св.Илер Поатийски, Лактанс, Синезиус и т.н. са споделяли същото мнение/.

http://lancelote.dir.bg/_wm/library/item.php?did=10868&df=97 … 3be2e00cf6e9e9f6d

Общи условия

Активация на акаунт