Има ли прераждане и кое ни кара да вярваме/не вярваме в него?!!

• 51 143
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 45
Мисля че се бях извинила за това че не съм подкрепила статията с автор...А пък и няма да се избиваме сега де.Който вярва си вярва...който не,  да каже мнение...ама да не пуска жлъчни коментари.Да не споменавам нечие име...Освен това органически  не понасям "всезнайки" дето си мислят че знаят всичко....па  на това отгоре и критикуват другите.С какво ли право? Сигурно  си мислят че Бог ги е упълномощил за това! Joy
Не  е по християнски ,сещаш ли се? newsm78
Една християнка истинска не би била толкова груба и нападателна,все пак си мисля. Thinking

Наричането на нещата с точните им имена дали е "грубост", "нападателност", "жлъчен коментар", "избиване" и т.н ? И за жалост не съм всезнайка, дори напротив.
Там, където бях груба и нападателна (преди да редактирам първия си постинг) вече ти се извиних.
bobi_bgd не става6е въпрос за теб а за една друга съфорумка която имах впредвид....затова и писах да не споменавам имена.С тази ли4ност си имаме  "леки" разногласия отпреди от друга тема...

Последна редакция: ср, 07 мар 2007, 22:54 от roza66

# 46
Какво ни кара да вярваме ли?- Това, че сме жалки и смешни смешни същества, мечтаещи за вечността и за безсмъртие. Чувстваме се значими, а сме просто кофти стечение на обстоятелствата. Природна грешка.
Раждаме се и умираме веднъж. Спомените ни умират с мозъка, емоциите- с жлезите, отделящи хормони... Не се връщаме на Земята, а още по-малко има някаква избирателност кой ще го бъде и кой- не. Земята, на която живеем също е преходна като нашия живот. И Слънцето ще угасне. И Слънчевата система, и Галактиката ни... всичко ще изчезне.All we are is dust in the wind.
Who wants to live forever?
... Много истина там.
А може би не трябваше да пиша тая вечер... Чувствам се направо смазана.

Ох Рени дано не си права за това горе в 4ервенкото....много тъжно ми зву4и  Sad
Благодаря ти 4е сподели како мисли6....оценям го   bouquet

# 47
Цитат на: bobi_bgd link=topic=170137.msg3375499#msg3375499 date=1173271139
[/quote
Все пак ти, roza66, даде повод...............

В  е една друга тема тук много хора/съфорумки/ се биеха в гърдите че са християни,цитираха  ли цитираха библията за да  докажат на нас останалите колко сме грешни ние,а колко са праведни те.Знаеш ли ,с такива жалки опити  никога не биха ме убедили че са прави....а и не успяха да убедят и невярва6тите     Naughty
А значи ли това че те, които спят с библият под възглавницата си и я цитират са праведни и истински вярващи?

А какво да кажем  за останалите хора по света? Те какво....изроди ли са,лоши ли са? Няма да възскръснат и ще горят в ада ли? Само християните ли са наи-вярващите?Такова мислене  на за мен е много ограничено....понеже религиите са саздадени от хората за да ги разделят.
Ти как мисли6 ?

# 48

В  е една друга тема тук много хора/съфорумки/ се биеха в гърдите че са християни,цитираха  ли цитираха библията за да  докажат на нас останалите колко сме грешни ние,а колко са праведни те.Знаеш ли ,с такива жалки опити  никога не биха ме убедили че са прави....а и не успяха да убедят и невярва6тите     Naughty
А значи ли това че те, които спят с библият под възглавницата си и я цитират са праведни и истински вярващи?
ooooh! в една друга тема едни съфорумки се опитваха да те накарат да не смесваш християнството със всички други неща, които си чела и които са в абсолютно противоречие с него! Единствено това се опитваха да ти покажат! Но, ти явно отказваш да се замислиш върху думите на другите, а търсиш само конфликт!
Никой от християните в "другата тема" не е имал намерението да убеждава или да си е поставил за цел невярващите да повярват! Защото знаем, че това не става така! Дискутирахме нашироко много неизяснени въпроси, които един невярващ е логично да си зададе и единствените ни критики към теб бяха да не говориш глупости (вече и аз си позволих такива думи) по адрес на Библията, след като нямаш елементарна представа за нея!Ако не си спомняш, върни се там и прочети. А всеки има право да си вярва в каквото си поиска!
Единствените нападатели, които виждам, са тези, които непрекъснато правят неимоверни опити да изкарат християните "ограничени"!

# 49
  • Linz
Ох Рени дано не си права за това горе в 4ервенкото....много тъжно ми зву4и  Sad
Благодаря ти 4е сподели како мисли6....оценям го   bouquet
Розе, нищо вечно няма. Дори и звездите. Тъжно, но факт.
Вчера много се депресирах от един нещастен случай.

# 50
Остава въпроса кое е грях?!
Как можем да се "изкупим " от греха, с дела или по благодат!?
Кой казва кое е добро и кое лошо!?
И ако съществува прераждане, има ли хора които са достигнали "нирвана" т.е. съвършенство? Къде могат да се намерят?
Съществуват ли безгрешни хора?

Все въпросчета които Розето много мрази и избягва, но на които трябва да си отговорим, преди да решим имали прераждане или не!

# 51
  • Варна
Остава въпроса кое е грях?!
Как можем да се "изкупим " от греха, с дела или по благодат!?
Кой казва кое е добро и кое лошо!?
И ако съществува прераждане, има ли хора които са достигнали "нирвана" т.е. съвършенство? Къде могат да се намерят?
Съществуват ли безгрешни хора?

Все въпросчета които Розето много мрази и избягва, но на които трябва да си отговорим, преди да решим имали прераждане или не!

Ето моите отговори:

Кое е грях? - Грях е агресията срещу Вселената, заплашващо да я унищожи. Например, обидата, гордостта, самоубийствените мисли и много много други.

Как можем да се "изкупим" от греха, с дела или по благодат!? - Всяко нещо си има последствия по законите на Вселената/Бог. Ако нещо го осъзнаваме като грях, трябва да сменим отношението си - нагласата си към това нещо. Това може да е труден процес, защото ако нагласата е подсъзнателна, отнема повече време. Смяна на нагласата "изкупва" греха, защото повече няма да се допусне агресия срещу Вселенските закони.

С дела - какво значи това? Ако нагласата си остава, нищо не се изкупва.
По благодат - може би по-вярно, като се има предвид, че осъзнаването и променянето на "греховните" нагласи е дадено като възможност на всеки при "инстанциирането" му от Бог.

Кой казва кое е добро и кое лошо!? - Всеки има своя истина, критерии и ценностна система. Ако нещо в тази ценностна система не е в хармония с "централната идея" на Бог/Вселената, ще бъде изживяно като "изкупване на греха" или с други думи, ще бъде получена обратна връзка или причинно-следствения закон ще проработи (например, ще бъде "наказан" или "поощрен" - в кавички, защото всяко нещо може да се тълкува от гледна точка на различна терминология)

И ако съществува прераждане, има ли хора които са достигнали "нирвана" т.е. съвършенство?  - Ако има, как ние, с нашето несъвършено осъзнаване, бихме ги разпознали?

Ако нирваната се дефинира като абсолютното съвършенство, то това предполага прибиране в Бог, но също предполага и липса на динамика, живот, развитие и т.н. Постигналият го няма как да бъде "забелязан" в нашата реалност, където има граници и изолация. Според мен има, защото Вселената предполага цикличност и пътят на един дух/душа/човек в един момент също достига ниво, при което се "прибира в Бог". В някакъвв друг момент започва пътя си оново... иначе не би имало динамика, изживяване.

Ако нирваната се разбира като стремеж на човек да постигне максимално чиста енергийна връзка с Вселената/Бог, това все още не е "абсолютното съвършенство", защото изживяващият го е все още в тяло, т.е., има някаква динамика. А такива хора са описвани в много източници, наричат ги адепти, имат и други имена, всички сме чували поне за хората, медитиращи в Хималаите или в Тибет, но тъй като в нашето съвремие тези идеи навлизат все по-широко, не бих се учудила да ги има и на много други места.

Съществуват ли безгрешни хора? - Животът представлява "отделяне" от цялостта - Бог, с цел да се изживеят отделни страни/разрези на Бог. Отделянето е начин да се види една страна, след като се сравни с друга. (Ако нямаш база за сравнение, нямаш мнение дали нещо е добро или лошо, нали?). В този смисъл, всеки върви по пътя на своето изживяване на Бог (с вяра или без, няма значение) и по метода на обратната връзка (причинно-следствената с други думи) върви към целта си.

В този смисъл, ако безгрешен е този, който не върви срещу законите на Вселената/Бог, а само твори своята реалност и изживяване на Бог - вероятно има, но нивото на развитие на човека далеч не е толкова близко до пълното осъзнаване и сливане с Бог, за да го твърдя. Просто се намираме на такъв етап от цикличността на Вселената, който се отнася за нас. Иначе понятието "време" е само за наша употреба, ние вървим по склоновете на една планина и виждаме само храстие около нас, а този, който е по-близо до Бог, стои на един връх и вижда цялата процесия, да се изразя малко по-"картинно"  Simple Smile

# 52
  • Банкя
Наи-важно е да не се смсват религиите!!!За да разберев смисьла на всяка ти трябват години.Християнстжото е една добра религия.Състраданието е едно важно нещо в живота на хората.
Ако оба4е запо4неш да 4етеш разни книжки от кои да е автор и ги слагаш обратно в библиотеката-само си мьтиш главата.Една от вас го каза -енергията не се губи.
Какво знаете за Далай Лама или другите Лами от Тибет ?Те вси4ките са доказани прерожденци.
А за да се преродиш в 4овешко същество шанса е минимален.Трябжа да си облагодетелстувал безброи други сьщества.

# 53

aз също!!! кое ме кара да не вярвам.....?! ами настоящето,бъдещето...обичам съпруга си, детето,близките си  Heart Eyes радвам се на живота пълноценно !!!!

# 54
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
животът на мравката ценен ли е ?

# 55
  • Linz
животът на мравката ценен ли е ?
За мен е. На всяко живо същество е. Може да ми се смеете, но аз внимавам да не настъпвам мравки и други буболечки по земята. Не убивам даже комари и хлебарки (сменихме жилището поради тази причина). Преди няколко дена се скарах на Рая, понеже уби едно паяче на стената. Не ям никакви животни (и рева когато около нас колят прасе)... Не мисля, че сме по-значими от всяка друга твар на тази земя.

# 56
Питам се как разглежда този въпрос религията ..... ако има значение то тогава въпроса за греха се измества ...... децата стават много грешни ...едва ли има дете, което да не е убивало насекомо нарочно ...от любопитство, страх ...едва ли има човек, който да не е убивал насекомо ..... едва ли има животно, което да не е убивало друго такова ...убийството грях ли е ?

# 57
  • Linz
В този смисъл не, не е ценен... Нямам Бибилия под ръка за да цитирам.

# 58
..каква ли ценност има тогава нашия живот ..... в мравешката Библия  Mr. Green ..... щуротии ви казвам ..... Библията е писана от мъже и е за мъже ....и тяхното обкръжение от човеци .... всички останали са аут

# 59
  • Linz
Що бе, Сикрет? Жените що да сме аут?

Общи условия

Активация на акаунт