Кан, Ница, Монако...French Riviera/Cote d'Azur/ /Тема 3/

• 11 817
  • 297
  •   1
Отговори
# 255
Ние бяхме в Ibis Style Centre Gare, на 5 микути пеша е от гарата и на 10-15 от крайбрежната алея. Много доволни останахме от хотела и закуската.

# 256
  • Варна
Да кажа на първо място какви туристи сме, за да не каже някой тая MissNoir що ни излъга, че в Сен Тропе е яко 🤣

Не влизаме в музеи. Обичаме да се разхождаме по уличките на централната част, да разглеждаме old city, да сядаме в кафенцата и ресторантчета в центъра, под старите сгради, с малки масички, нагъчкани с другите туристи. Аз обожавам да ходя по тези улички, да клюкаря и зяпам как живеят в старите градове, да зяпам хората, гледки те, обожавам архитектурата на големите катедрали и богати стари сгради с много орнаменти, абе сещате се...
Не влизаме в магазини, молове, не купуваме джунджурии, макар че за първи път имах желание и съжалих, че не си купих тениска с надпис Сен Тропе за спомен от там.

Обичаме когато сме с кола да караме по панорамни пътища. Предните дни от автобуса видяхме крайбрежието до Ментон и до Кан и решихме с колата по магистралата до Фрижуи, ако не бъркам как се пише. До там 6.50 евро платени на два пъти. Път около час и малко май беше.
От там до Порт Гримо по крайбрежия път. Беше около 10 и нещо и вече имаше голям трафик и от едното курортно градче по пътя започна якото задръстване, тапа, едва едва, всички към Сен Тропе. Разстоянието до Порт Гримо е малко, но изключително бавно. Отне също около час и малко.
Много ни приличаше на Италия - Гарда.

Вижте на картата Порт Гримо какво представлява, защото е оформено с много малки кейове и ние се оказахме далече от "центъра" и корабчетата.
Вървяхме до там малко по бързичко 15-17 минути.
Това го разбрахме със закъснение, когато седнахме да обядваме в едно ресторантчета, от което останахме много доволни.
Плато с морски дарове, с два вида рапани, скариди 15 евро.
Шест вида разядки, от които едното с охлюви пак 15 евро.

Като цяло цените в тази част на Фрамция са салати 18-20 евро.
Паста, пица, 19-22 евро.
Десерт 10 евро.
Коктейли 10-12 евро.
Бира 5-7 евро.
Кафе не помня.

Порт Гримо е различно от Гримо. Построено от някакъв архитект, да копира Венеция, включено в някакво наследство, забравих какво, статия четох.
Много туристи, като навсякъде.
От центъра на Порт Гримо с малка лодка за 5 минути отидохме до съседния кей да се прехвърлим на корабче.
Цена за възрастен двупосочен 17 евро. Деца до 11 години е по евтино не помня. Към Сен Тропе са на често. На връщане са на 1 час.
От другия кей чакаха още хора да се качат и може би от там цената е 16 евро. Цени за семейство няма.
Ние от малката лодка се качихме с предимство на голямата пред чакащите на кея. Те сигурно стояха на слънцето към 10 минути, за да им дойде реда да се качат, имайте го предвид.

До Сен Тропе 10 минути. Голям гъч от скъпи яхти 🤣

В Сен Тропе се разходихме пак по уличките, ядохме в сладкарницата на Александър Мика (ако гугъл не лъже, че това му е била сладкарницата) сладкиша LA Tarte Tropézienne. Намира се срещу площад. На първия етаж се купува за вкъщи. На втория етаж ако искаш да седнеш. Кафето им е хубаво, с климатик.
В Сен Тропе бяхме около 14. 30, три без нещо.
Върнаме с корабчето в 18 часа. Имайте предвид, че трябва поне 30 минути най малко да сте на кея за връщане, защото вече има образувана голяма опашка за връщане и може да не успеете да се качите и трябва да чакате още един час на опашката за следващото корабче.
Това е снимка от малката лодка от Порт гримо

В Сен Тропе аз лично имах чувството, че имаше най много туристи, не знам, просто много много хора. Дали защото е малко и става голяма концентрация, но имаше ужасно много хора.
Ако искате музеи, няма да ви хареса. Там е за разходка, зяпане, плажа е пясък, но мръсен от клони, листа, чак се чудя как лягат. Лежерно е за около три часа.

Порт Гримо до магистралата пътя е леко планински, само завои, сравнително тесен и натоварен в 18.30 от коли, мотори, веспа
Красив, С лозя от двете страни. Според мен през деня е още по натоварен и задръстване за всички които слизат от магистралата някъде там и се качват на корабчето.
От магистралата до Ница около 45 минути за 9.50 евро.

Не знам какво да посъветвам как да се стигне до Сен Тропе и къде се паркира около него.
За мен, нашия начин беше удачен за нас, ние искахме панорамен път
Но наистина там, навсякъде се движиш много бавно, слезеш ли от магистралата.
Ние тръгнахме от Ница в 9 часа и успяхме да паркираме на далечния паркинг при луд късмет да има едно свободно място, но след нас още много коли, които искат и те да паркират в 11.45

Ще пиша в друг пост как се оказахме спонсори на обществения транспорт в Ница и ще спасим Франция от фалира не (мъжът ми прочете статия, че Франция е фалирала) 🤣 да не правите нашата грешка с билетите 😂

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 11:08 от missNoir

# 257
Има един музей на киното в жандармерията, не е музейно градче Сен Тропе.

# 258
Да се включа и аз с любимото Сен Тропе и изобщо Лазурен бряг:
В СенТропе има страхотна галерия- музей на импресионисти, има музей на пеперудите, има Цитадела с музей. И разбира се -
Музеят на жандармерията и къщата на Коко Шанел- отворена след ремонт от миналото лято. За атмосферата на градчето вече е писано- улички, пазар, игрища за петанг, кафенета, ресторантчета- препоръчвам Горила-лесно се намира на един ъгъл до рибния пазар.
Горещо препоръчвам вместо с кола, между градчетата и  селцата да се ползват корабчета- “бато верт” и “блу “са най- често пътуващите. До края на август са по сгъстено лятно разписание. Ходят и до няколко острова за плаж, както и за гмуркане около едни “червени скали/звучи като каланк на фр./
Има цени и ЦЕНИ😵💫- винаги избираме места с много френски баби и дядовци😉и никога не грешим с цените🙂
Е, сядали  сме и на места с елегантни хора на средна/наша/ възраст и …😵💫😵💫😵💫😵💫от цени.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 10:27 от ellis

# 259
  • София
MissNoir благодаря за изчерпателния отговор и за подробното описание на пътуването до Сент Тропе. Благодарение на него си пренаредих плановете и ще отидем с корабче от Ница до там. По евтино ще ни излезе и със сигурност по бързо.   Очаквам и подобно описание на пътуването с градски транспорт, за което нещо сте се прекарали. Наистина е полезна информация и спестявате време и главоболия, особено за незнаещите френски език

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 11:49 от barabenka

# 260
  • Варна
О, вярно, аз забравих.
Набухахме се още с кацането на френска земя с 30 trips от приложението, щото нали, колкото повече броя, толкова единичната Цена на билета пада.

Аз казвам на мъжа ми, че БГ мама е казала, че билетите важат за всички видове градски и междуградски транспорт, включително влакове.
Мъжът ми вярва на сто про на БГ мама, а аз в последствие не си признавам, че не съм разбрала.

Билетите НЕ важат за влаковете.
Билет за трима двупосочно Ница - Ез - 25 евро.
Машината изплюва три билета (група от 3ма),но само единия билет има бар код.
Като се сканира този бар код трябва да минат и тримата веднага един след друг.

Ние обаче не знаем. Билета с бар кода се оказва в мен. Аз минавам, мъжете ми си сканират билетите, но вратите не се отварят.
И така се гледаме аз от едната страна, те от другата страна, ще кажеш, че сме от двете страни на желязната завеса 🤣

Обаче, пари сме дали, Ез и Вилфранш ни зове, трябва да преминат.
Междувременно бях забелязала местните джигити как пътуват с влака безплатно.
Чакат някой да мине с билета си и в няколкото секунди докато вратите са отворени, минават и те.
Викам на мъжете ми и те като локалите да действат и газ. Събрахме се!!!

Автобуса от гарата в Ез горе до селото да знаете, че е въз малък, за въз много народ и шофьорите са въз луди.
Само остри завои, карат на газ спирачка като луди. Особено на долу. Ако беше в БГ шофира щеше да е свален и набит, а там пътниците се смеят 😉

Влакът в тази посока също е фраш. Кой на плаж, кой с куфари, гъч.

Автобус 600, с него бръмчахме из Монако и Ментон. Няма толкова много хора, климатикът биче яко.
На някакъв друг номер се качихме, за да се върнем от Вилфранш в Ница, не помня номер, в 18 часа фраш с народ връщащи се от плаж.
Всичко това се случва все в работни дни.

Влакът към Кан и Антиб - 45 евро двупосочен за трима. Този път машината пусна просто един билет за нашата група.

В Кан и на връщане от Антиб към Ница нямаше бариери, врати, за да се чекираме. Имаше контрола във влака от Кан до Антиб.
В тази посока беше по спокойно във влака, нямаше толкова много хора, както посока Ментон.

В Ница препоръчвам https://magnolia-cafe-restaurant-nice.fr/fr

В Монако ядохме в препоръчаното в темата Madison does Pates Condamine.
Смяната на караула пред двореца ни беше безкрайно скучен.
Оказа се, че разделят публиката на лява и дясна част със заграждения.
Ако си в лявата част, гледайки към караула, не можеш да си биеш камшика и напуснеш площада, заради загражденията.

Видяхме кралския музей с колите - 69 коли, на два етажа, разглежда се сравнително бъзро.
Възрастен 10 евро, младеж на 17 г. - 5 евро... Дано не бъркам в спомените си.

Върнахме се в БГ с 9 неизползвани билета.

Още нещо за извънградските автобуси.
Машинката е само на първа врата и би следвало всички да се качват от там, обаче шофьорът отваря всички врати и народа юруш и ние с народа юруш, иначе може да увиснем.

После няма начин да стигнеш до машинката, обстановката е в прекия смисъл задушевна, дишаме си във вратовете и така не знам колко пъти не успяхме да си чекираме билетите.
Не знам контрола има ли и ако има не ми е ясно как успяват да се качат, камо ли да преминат през автобуса.

Аз много държах да видя японската градина в Монако. Явно съм имала големи очаквания, но ми беше скучна.
Има почивка между 13-14 часа (влиза се през врати). Става за кратка почивка.
Аз очаквах да видя цветя, не ме питайте какви цветя 🤣, но нямаше.

Съжалявам, че не видях градината в Ез. Ама мъжът ми каза, че градина не иска, гладен е, а аз можех да видя градината и после седна при мъжете ми. Дано да е нямало цветя, че на мен това ми харесва... И ще ме е яд.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 19:25 от missNoir

# 261
Повече кактуси има в градината на Ез, но е красиво, разкрива се страхотна гледка от горе.

# 262
За мен най-красивата градина в околността е тази към вилата на Ефруси-Ротшилд в Сен Жан Кап Фера. Всъщност парка към вилата е с няколко различни градини и всички са невероятни.
Има и ресторант във вилата Simple Smile

# 263
  • Варна
За мен най-красивата градина в околността е тази към вилата на Ефруси-Ротшилд в Сен Жан Кап Фера. Всъщност парка към вилата е с няколко различни градини и всички са невероятни.
Има и ресторант във вилата Simple Smile
Сега погледнах снимки. Да, точно това харесвам. Да е като Изола Бела в Италия. Остана ми сърцето там ❤️

# 264
Missnoir, много ме разсмя:) Благодаря за разказа. Ница ми е за догодина на мен, но ви следя да съм подготвена!

# 265
  • София
На тази страница още никой не е питал за картите SUDAZUR Explore Pass за къде важат и от къде се купуват.

Затова да взема аз да питам, ама не за картите, а от Ница има ли водни автобуси или фериботи до Монако, така както е за Сент Тропе? Този тип придвижвания не е ли по -удачен? Има ли хора с опит, освен missNoir. От нейния разказ ми дойде тази идея. И аз се чудя дали има смисъл да купувам за по три дни тези картите SUDAZUR Explore Pass ..... защото ако има опция с фериботи я предпочитам.

# 266
  • София
сайта на фериботната компания от Ница или Кан до Сент Тропе, и там цените са солени https://www.trans-cote-azur.co.uk/

# 267
Хайде и аз да се включа в темата:-)
Планувам пътуване до Ница.
Обаче не мога да си харесам място за нощувка. Държа на самостоятелна баня и безплатно анулиране.
И вече гледам да е по маршрута на L2 или в близост, заради ранния обратен полет.
Моля за съвети и препоръки.
Бюджет до 250лв/нощувка.

Въпрос. Ако отида на летището късно вечерта, мога ли там да изчакам до полета?

# 268
Ние спахме в хотел Esprit dAzur
Прилично, на цена 76 евро двойна стая.

# 269
Въпрос. Ако отида на летището късно вечерта, мога ли там да изчакам до полета?

Може, но трябва да идеш преди последния за нощта полет (12:30 примерно), защото после го заключват. Ще ти поискат бордна карта.

Общи условия

Активация на акаунт