Бягство към победата - 2: Съкровището 📜💎- Тема №2

• 33 413
  • 734
  •   1
Отговори
# 105
Аз също много трудно помня имена на каквото и да било, а чета много, просто паметта ми работи по друг начин и помни други неща. Всички книги знаех, но за някои просто името на автора изобщо не ми дойде на момента. Ако имам книгите и авторите обаче, ще ги свържа смея да твърдя почти без грешка. Според мен не е редно да се правят фундаментални заключения кой колко е умен само на база на това. Ето и мен щяхте да ме обявите за тъпа, ако участвах, а аз дори съм чела повечето книги, които им дадоха, но например Маргарет Мичъл изобщо, ама изобщо не можах да се сетя като име на момента докато течеше играта.  

За мен най-фрапиращи бяха майката и дъщерята. На тях дори и като им помогнеха с автора, те не разбираха изобщо какъв е, откъде е, та даже и името трябваше да си запишат да не го забравят (справка - Артър Конан Дойл). Повечето като чуеха името, се плесваха по главата, защото им светваше все пак някаква лампа, а при тези  двете - тъмница.

# 106
Как лесно се правят заключения дали някой чете или не и се дават вече определения по това дали знае авторите на 3-4 книги.

Аз като четяща предимно скандинавска литература също не знаех авторите на някои книги  и значи също спадам към групата с нечетящите и незнаещите

# 107
Честно казано, ако бях аз много щях да се изложа. Но ако бях с майка ми щеше да е фурия. Първо, че е работила в библиотека и второ- много чете и има много знания и помни добре.
Майката се държа изключително грозно и е този епизод. Дано скоро свършат мъките на дъщерята в това предаване и да спре да бере срам по телевизията.

# 108
Няма как да си четящ човек и да не знаеш кой е написал класики като Война и мир и Мъртви души. И дори да си човек, който не чете изобщо, но си завършил средно образование преди няколко години, няма как да не знаеш кой е написал българските класически заглавия, които бяха в списъците. Хайде да не си заравяме главите в пясъка. Тези хора не са тъпи, просто са ограничени. За съжаление голям процент от младите хора в България са такива. Разбира се има много начетени и ерудирани млади хора. Дано те стават повече.

# 109
Май пак трябва да гледам ,но ми се стори, че барманките бяха смирени някакси и въпреки че бяха с усмивки и ирония го приех, че се подиграват на себе си за незнанието. Докато майката, фармацевтите и близначките бяха нагли и се сърдят, че виждаш ли някой им е дал такава задача вместо да люпят семки.

Наистина не можем да правим категоричен извод 'кой тъп,кой остър"само от това, но дори отношението дава сигнал. По едно време се зачудих майката/дъщерята защо търсят заглавие а не автора. Да не говорим,че ако не бяха в предаване,щяха да бъдат изгонени от библиотеката с тия истерии и крясъци.

Извън библиотеката, накрая на епизода,кигато барманките обсъждаха спането, казаха, че един от актьорите ще бърше сълзите тая вечер на дъщерята. Приех го като намек, че тя е малко като цветенце и ходи междъ мъжете. Мнения???

# 110
Вярно, че хората помним различни неща и по различен начин. Но незнанието на моменти беше фрапиращо. Не смятам, че заглавията не бяха равностойни. Всички имаха класически и по-нови произведения, бъгларски и чужди автори. Съвременните български бяха до един много известни и незнанието им показва не само, че не четат, а че и просто интересите им са ограничени и изобщо не са чували, дори и да не са ги чели. Бърдаров стана много известен покрай един свой разказ, името му често се споменава в пространството, "Аз още броя дните" се дискутираше много широко, нерядко съм го виждала да гостува в разни предавания. Георги Господинов спечели Букър. "Мисия Лондон" на Алек Попов е и филмирана. "Възвишение" и тя. Все различни канали, по които поне да чуеш за тези автори и заглавия. Съвременници са това, които участват тук-там, появяват се в публичното пространство, говори се за книгите им. Просто масово хората не се интересуват и нямат представа ни за книги, ни за музика, ни за обществено-политически въпроси.

Отделно отношението им. Фармацевтите голяма радост и смях, че не знаят това и онова. То хилене, то чудо. Майката така подмяташе и буташе книгите, че чак се наложи дъщерята да й прави забележка.
Аз не знам откъде са впечатленията и очакванията за Ванката, че има богата обща култура. Обратното ми е правило впечатление и друг път. За някои неща му сече ума, сеща се бързо, но не смятам, че е с богата обща култура. За мен лично е мит, че по-възрастните като цяло са с по-богата култура. Ето и майката, много зле беше с книгите. Че накрая даже и дуднеше на дъщеря си как можела да не знае. Ми да я беше научила, ама на какво, като самата тя милата не знае.

# 111
Аз накрая не разбрах, дали намериха АлекО Попов Joy

# 112
Чела съм разказа за петата ракия. Лично съм посетила село Гоздевица (така пише на табелата, а не ГоздЬОвица) и съм била в къщата на баба Мария и това заради разказа, но тази книга на Бърдаров не я помня.
Аз помня цифри. И до ден днешен за това, което ми е хоби и се занимавам от години, ако нямам информацията пред себе си, имената ми излитат от съзнанието напълно.
Случвало се е да чета книга втори път, не от интерес, а защото съм забравила, че съм я чела.
Когато гледах филма "Ангели и демони" по Дан Браун, до средата на филма бях удивена защо знам какво ще се случи, преди да са го показали! 😆😊 Просто се освобождавам от тези файлове и други временно заемат мястото им. НО, незнанието си личи! Не забравените имена, а абсолютното незнание.
Затова питах онзи доцент ли беше. По каквото ще да е доцент, той Е ДОЦЕНТ, за Бога... Как можа да изтърси тая тъпотия за Агата Кристи!?
Фармацевтите... Тия са хамали в някоя фирма за лекарства, нямат капацитет да са нещо друго.
Майката и щерката... Тая противна леля е такава селяндурка, че не е истина. Глупава, заядлива, нахална, проста, вулгарна, шумна... абсолютно досадна и безполезна. Щерката... ами нейна щерка е! Гледай майката и не питай за щерката, ама щом се стигна до там и тя да се срамува от майка си, смятай!
За близначките няма какво повече да се каже, те са тотал щета. Поне да се научат една към друга да не се държат като малоумни. Те така или иначе ще си останат в своя свят, който всички близнаци си имат.
Колегите на мен са ми неприятни от ден едно и всички суперлативи за тях до момента са ми непонятни, така че те не ме изненадват. Габриела е груба, шумна, нахална и нищо друго. Ванката... нямам какво да кажа, толкова ми е никакъв.

# 113
Нормално е нещо да не знаем, да не сетим в момента, особено под напрежение. Едва ли някой щеше да се впечатли особено, ако не се бяха сетили за името на Бърдаров, при положение, че бяха демонстрирали познания за поне част от другите заглавия. Просто цялостното незнание е това, което предизвика подобни коментари.

# 114
Според мен, имат задача от продукцията, да се държат пред камерата по начин, предизвикващ емоции у зрителя. Затова някои ръсят глупости, други крещят и се държат идиотски.  Вероятно дори са подбрани по подобни критерии. Иначе какво ще се коментира? Ще похвалим този онзи и до там. А така се шуми, непрекъснато се обсъжда, става шоу.
Забележете в малкото вечерни кадри, колко добре се разбират всички и са в приятелски отношения.

# 115
  • на село
Аз се усещам, че откакто чета електронна книга много трудно запомням заглавие и автор. Като не виждам корицата на книгата при всяко отваряне, се лишавам от визуалната памет как изглежда.

.....

И аз съм така, знам книгата, чела съм я, но автор- нула.
Говоря за по- съвременните, класиците си помня, но са били на хартиен носител все пак.

За съвременните БГ автори - много малко знам, не мога да ги чета и не ме грабват, така мъчих Глина, ами не е моето.

Иначе, аз отдавна съм за актьорите и полицаите.
След като отпадна вряскащата съпруга- никой не ме дразни.

# 116
  • Другата България
Аз съм си за актьорите от ден едно, и си стоя зад тях.
Но вече на второ място са ми барманките.
Полицаите са ми на едно от последните, не харесвам мъже с голямо его, а единия от тях ми е мега неприятен.

# 117
Ние вкъщи сме за Сгодените и актьорите. Хем горят в играта, хем не са напрягащи.

П.С. Страхотно е как се плюе по Музикантите, Близначките, фармацевтите и майката и дъщерята, а в същото време се казва, че си за барманките, които не знаеха нито една книга и Асеновата крепост. Да не говорим за първите епизоди

# 118
Любовчетата са ми някак между другото. Като се появяват и си казвам " а, да, и те участваха" Wink Ванката може с нищо да не е блеснал в последния епизод, но определено има повече знание от колежката си. Която освен да го хока друго не е направила до момента в предаването

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 16:35 от Севда_

# 119
  • Другата България
Разбира се, че е “страхотно“.
Все пак всеки има право на мнение, и то не се формира въз основа на един епизод.

Общи условия

Активация на акаунт