Гранитогрес - гланц или мат в коридор и всекидневна?

• 698
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте! Предстои ни да направим пода на коридора и всекидневна с кухня в новата ни къща. Коридорът е много голям и дълъг, всекидневната също е голяма. Винаги съм си ги представяла с гранитогрес гланц. Обаче в магазина се опитаха да ме разубедят, че ще се пързаля много. Погледнах и другият-мат и изобщо не ми хареса. Супер грапав и изглежда, че ще е труден за чистене. Толкова ли се пързаля гланца наистина? Макар, че ние постоянно ходим с гумени чехли и едва ли би било проблем.

# 1
Аз имам гланц в две жилища, включително баните и подовете им. Не се пързаля изобщо. Не знам, при мен късмет ли е да уцелвам правилните плочки или вървим различно, но никога не сме се хлъзгали.
Казват тук във форума, че по опаковките пише някакъв коефицент, който показва колко се хлъзгат, но аз така и не намерих на моите такова обозначение по кашоните. Няколко модела, през няколко години купувах, изчетох всичко по опаковките и никъде не го пише това нещо.
За едните намерих в интернет, но пишеше за цялата серия, а тя включва и мат.
Гланцът е супер лесен за чистене. Мат имах и никога повече няма да сложа, точно заради чистенето.
И един съвет- не слагай бели или с бели големи участъци, защото всичко личи, без значение дали са мат или гланц.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 18:00 от Чи лу

# 2
  • SF
Аз точно бели, може с лека шарка или нежно кремави, но като цяло бели ще слагам. Най-много ме тревожи хлъзгането, ако капне нещо или аз съм с мокри крака. Понякога ми се случва и на моите матовите да се хлъзна, а даже имат и някакъв релеф. В магазина ще питам точно за този коефициент на хлъзгане.
Иначе в момента имам бели и пак с бели ще ги сменям. Да, всичко, всичко личи, дори и капка вода.

# 3
Аз чисто бели не искам. Точно кремави търся или много светло бежаво, нещо светло, но не и чисто бяло. Освен за хлъзгането и за друго се замислих. Четох мнения, че гланца много лесно се драска. Като минавам прахосмукачка или робот няма ли да надраска? При местене на столовете при хранене дали пак няма да се надраска?  Обаче пък другите варианти са си направо грапави и не ми харесват.

# 4
Да, има такива които се драскат лесно.
Миналата година ходих в Одрин на разходка и случайно видях пред един магазин гланцов гранитогрес почти същия, като този който вече бях набелязала. Попитах за цената и ме изумиха с пет пъти по-ниска. Много се надъхах да взимам оттам, защото изглеждаше супер, но като порових в групите във фейса и прочетох отзивите, ентусиазмът бързо ми мина. Драска се, напуква се, където минавали тръби за парно ставал матов и т.н. Може не всички евтини да са такива, но как да знае човек? Да беше ламинат- хич не ми пука, ако се окаже лошо качество, той се сменя лесно и евтино. Обаче с гранитогрес е сложно и не ми се рискуваше да ми къртят пода на готово жилище и да плащам отново за майстори, които хич не са евтини.
Ако можете вземете някакво парче и пробвайте. Аз моите ги изтезавам с драскане, мокрене и чукане преди да реша да купя😆

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 19:57 от Чи лу

# 5
...
Казват тук във форума, че по опаковките пише някакъв коефицент, който показва колко се хлъзгат, но аз така и не намерих на моите такова обозначение по кашоните. Няколко модела, през няколко години купувах, изчетох всичко по опаковките и никъде не го пише това нещо.
За едните намерих в интернет, но пишеше за цялата серия, а тя включва и мат.
Гланцът е супер лесен за чистене. Мат имах и никога повече няма да сложа, точно заради чистенето...

Стойността на показателя R изразява степента на противохлъзгавост (anti-slip) на плочките, с R10 и R11 вече са отчетливо грапави и стават за баня или мокра открита тераса след валежи, за двор. С R9 не са неприятно грапави и са много подходящи за интериор, чистят се лесно, даже аз и в банята съм сложила такива и не е хлъзгаво. Стойността на R обикновено е дадена някъде на опаковката, обявена е и в описанието на плочките в сайтовете на магазините. Според мене е важно да се съобрази тази стойност при избора на плочки. Лично аз предпочитам мат, заради по-малкия риск да се подхлъзнеш и паднеш.

Общи условия

Активация на акаунт