КОЛЕДА 2024/2025

• 107 054
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 1 215
Престанете, бе хора, милост нямате! Коледа мина, време е за диета! Убивате ме с тия торти Close
Туне, изгледах всичките торти, накрая вече почти със затворени очи и с един вопъл на глас "Ама, милост нямате!" и таман да изокам да спрат, виждам, че си ме изпреварила Simple Smile
Значи, считайте го за повторено Stuck Out Tongue Winking Eye
Честит рожден ден и от мен на всички януарски рожденици! Здраве и любов пожелавам!
П.П. Като гледам как върви темата, няма нужда да се местим до следващата Коледа, ей къде е...

# 1 216
  • Бургас
Лелеее,тая торта Баунти, що сега я виждам!? И трябва да спя след малко!?
Горко ми!
Ще ми се да я направя, ама като не трябва да ядем сладко у дома, ко прайм,а?!!!

# 1 217
  • In transit
Karzz, в тортата няма добавена захар, освен тази от кондензираното мляко в крема. Не е толкова сладка, може да направиш половин доза, колкото да може да заспиш спокойно. Grinning

# 1 218
  • Бургас
Решила съм да я правя тези дни. Само за нея мисля ☺️😱

# 1 219

Скрит текст:
Пандишпанов блат от 3 яйца, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/4 ч.л. бакпулвер, може и без него. Чаената чаша е 200 мл. Тавичката е 26 см, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 С фурна. Охлажда се. Блатът е леко сиропиран с обикновен захарен сироп. Кремът е 2 1/2 кофички заквасена сметана, разбита със захар на вкус и към нея се добавят 2 пак. желатин, т.е. общо 20 гр, разтворен в 1 к.ч. вода. Още горещ се прибавя към сметаната при непрекъсната работа на миксера. В хладилника за няколко часа, а най-добре за една нощ. Украса с плодове по желание.
Кофичките сметана какъв грамаж са?

# 1 220
stella_70, общото количество заквасена сметана е около 1 кг. Сега нали масово една голяма кофичка е 400 г, а малката 200 г. Понякога съм замествала част от нея с цедено кисело мляко или такова с по-голям процент масленост. Примерно 400 г мляко и останалото сметана.

# 1 221
А има ли някой рецепта за класическо парфе - като онова от сладкарниците едно време?
Намирам рецепти със заквасена сметана, но не мисля, че се е правило със сладкарска сметана, защото нямаше резливата нотка.

# 1 222
  • софия
Преди нямаше течна сметана. Майка правеше с кисело мляко. Не ѝ се получаваше особено работата с желатин и изобщо не го обичах. Слагаше портокал на парченца, кора от лимон, банан.

# 1 223
  • Русе
Скрит текст:
А има ли някой рецепта за класическо парфе - като онова от сладкарниците едно време?
Намирам рецепти със заквасена сметана, но не мисля, че се е правило със сладкарска сметана, защото нямаше резливата нотка.

Това е рецепта за любимото ни парфе в къщи.

# 1 224
Навремето парфето правехме със заквасена сметана и ягоди, ама не помня рецептата, сякаш и аз не го обичах много. Съвременна рецепта не съм пробвала, обаче Пейч се е постарал да не изоставам и сега ми сложи още една седмична задача Simple Smile  
Благодаря, Пейч!

# 1 225
  • София
Едно време имаше заквасена сметана. Майка ми ми правеше от платките "Добуш", напоени с прясно мляко, намазани с разбита заквасена сметана и поръсени с орехи.

# 1 226
  • под тепетата
Имаше заквасена- в четвъртити кофички на Сердика. Течната беше в зелени бутилки като от газираната вода. Говоря за миналия век, края на 80- те.

# 1 227
  • Балчик
Понятие сладкарска сметана няма. Това, което се разбира под това понятие не е сметана, а сурогат. Сметаната е една и не е подсладена. За сладкарство се ползва и каймак, освен заквасена сметана. Знам, че повечето го знаят, но за някои може да е изненада.😃
Препоръчвам това парфе, любимо ми е:
https://djemmasvetlana.blogspot.com/2011/07/7.html?m=1

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 21:01 от Джемма

# 1 228
Джема, аз парфе не ям (поне така мисля от ученически години още), обаче пък забелязах твоя поднос - имам същия, подарък ми е и си го обичам Simple Smile
Както сте убедителни с Пейч, май ще ме накарате и парфе да проям (щото другото сладко ми е все малко Simple Smile ).

# 1 229
  • Русе
Скрит текст:
Джема, аз парфе не ям (поне така мисля от ученически години още), обаче пък забелязах твоя поднос - имам същия, подарък ми е и си го обичам Simple Smile
Както сте убедителни с Пейч, май ще ме накарате и парфе да проям (щото другото сладко ми е все малко Simple Smile ).

Кубратова, виждам че те е обхванал ентусиазъм. Просто малка поддръжка.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_5339.html

Общи условия

Активация на акаунт