КОЛЕДА 2024/2025

  • 106 885
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 1 335
  • Мнения: 2 375
Гугълнах да я видя тази торта Добуш, не съм яла такава, май. Майка правеше много сладкиши, но най-ярък спомен имам за две торти, шахмат и паунови пера.
Скрит текст:

А от съвсем ранните ми детски години в градината имам снимки на торти заек и палячо. Нещо такова.
Скрит текст:

Много мили спомени! Heart

# 1 336
  • Русе
  • Мнения: 907
А каква е тортата Паунови пера, не ми излезе нищо насочващо в Гугъл?

# 1 337
  • под тепетата
  • Мнения: 11 312
Ние си имаме една семейна торта - баба Тана, с блатове като на Добуш. Точат се, пекат се и после се заливаха с крем, който се правеше с жълтъци. Като изстине се слагат разбитите белтъци. Поръсваше се с много орехи. Рецептата беше за огромна торта - кремът е с два литра мляко.

# 1 338
  • Мнения: 2 375
А каква е тортата Паунови пера, не ми излезе нищо насочващо в Гугъл?

Скрит текст:
Във форма на дъното има тънък блат, който е малко по-жилав, за да държи крема върху него.
Самият крем е с желатин и в два цвята, единия е с какао.
Изсипва се в центъра на блата, като се редува, един черпак ванилов крем, върху него се слага един черпак какаов крем и така докато свърши крема.
След това се прокарва нож от центъра към края на тортата, като не се реже блата, само през крема да премине и така се оформят парчета, които наподобяват окраска на паунови пера.

Не знам дали обясних добре. Най-добре да помоля майка да я направи и да снимам за по-ясна представа. Simple Smile

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 22:58 от vox

# 1 339
  • Мнения: 7 956
Тази семейна торта май беше обща на всички семейства - с известни вариации. И аз много я обичах. Ама и всички продукти тогава бяха все домашни - яйца, мляко, орехи, брашно, смляно на селска мелница (поне ние такова само ползвахме), имахме дори сироп от домашна захарна тръстика и се ползваше за някои сладкиши, само една ванилия - от магазина.
П.П. Пейч има такава торта в страницата си.

# 1 340
  • София
  • Мнения: 12 253
Сигурно е страхотна Пейч, изгледах клипа, но дали си заслужава толкова труд, нямам време , но и нерви също, предпочитам да си кажа и с това да приключа за себе си. : много ми е сложна,  трябва три дни да я работя и от какъв зор за едното ядене...по скоро  не! Благодаря, Пейч!

# 1 341
  • In transit
  • Мнения: 14 429
А каква е тортата Паунови пера, не ми излезе нищо насочващо в Гугъл?

Скрит текст:
Във форма на дъното има тънък блат, който е малко по-жилав, за да държи крема върху него.
Самият крем е с желатин и в два цвята, единия е с какао.
Изсипва се в центъра на блата, като се редува, един черпак ванилов крем, върху него се слага един черпак какаов крем и така докато свърши крема.
След това се прокарва нож от центъра към края на тортата, като не се реже блата, само през крема да премине и така се оформят парчета, които наподобяват окраска на паунови пера.

Не знам дали я обясних добре. Най-добре да помоля майка да я направи и да снимам за по-ясна представа. Simple Smile

Това ми звучи, като торта Зебра на мен. Ама тя е по-съвременна, от този век. Тази пауновата, от миналия век ли е? Simple Smile

# 1 342
  • Мнения: 2 375
Mikkey, от миналия век е. То и аз съм от миналия век Grinning

# 1 343
  • In transit
  • Мнения: 14 429
vox, то и аз съм от миналия век, но даже не съм я чувала. За сметка на това Добуш торта, баба ми често правеше. А хита на вуйна ми беше "Дълбана торта". Много я обичам, даже и сега си я правя от време на време.

# 1 344
  • Мнения: 7 956
Тая паунова торта я помня от 80-те години, изглеждаше точно като зебра, ама в нашия край й казваха Шарлота. Не ми беше сред любимите. Аз съм си шоколадохолик. А в онова време и не ядях нищо с желатин, включително прочутото парфе. 
И понеже тук много правихме и обсъждахме на ]Мики захер бисквитките (аз ги правих след коледните празници, за именните дни през януари - чудесна рецепта, благодаря, Мики!), да кажа, че скоро правих с поръсени какаови зърна бели бисквити (линцер), слепени с домашно дулсе де лече, потопени в млечен шоколад и поръсени с натрошени зърна - оказа се също много удачна комбинация.
Нямам снимки, че ядох много и бързо Simple Smile

# 1 345
  • Мнения: 316
Ох, торти… всичко ми се прияде! Мики, каква е тази Дълбана торта? За пръв път я чувам.
Моята баба прави вариация на Добуш също, така  си мисля, като чета вашите коментари и рецептите от Пейч.

# 1 346
  • Мнения: 13 417
Торта Добуш я правеха приятелките на майка ми и майките на приятелките ми. Много ми беше любима, но моята майка не беше много по сладкиши те и не правеше торта. У нас, освен мен, никой не обичаше сладко, същото е и с моето семейство.
Торта за която казвате "Паунови пера" аз я знам като Зебра, от началото на 90-те.

Но най-вкусна та, която съм яла е Белгийска, с целувки по средата, направена от моя съученичка, когато бяхме в 10 клас. По-хубава торта никога не съм яла.
Иначе, моите "постижения" са една с готови блатове(но вече такива не намирам) и бисквитена, толкова са ми кулинарните възможности.

# 1 347
  • In transit
  • Мнения: 14 429
Ох, торти… всичко ми се прияде! Мики, каква е тази Дълбана торта? За пръв път я чувам.
Моята баба прави вариация на Добуш също, така  си мисля, като чета вашите коментари и рецептите от Пейч.
Заповядай, Дълбана торта. Много семпла и вкусна е. Yum

# 1 348
  • Мнения: 8 068
Добуш торта правеше баба, но я слепваше с маджун от сини сливи и тиква.
А Дълбана торта правя подобна на Mikkey, но пълнежът е от трохите смесени с пакетче краве масло объркано със сладко от вишни или боровинки.

# 1 349
  • Мнения: 7 956
Тя дълбаната торта може да се направи от всякакви блатове и пълнежи, това й е хубавото, че търпи вариации. Важното е да са хармонично съчетани продуктите и вкусовете на добавките.
Мики, още се чудя каква торта да правя за 8-ми март, от няколко дни се опитвам да измъкна от ММ някакво предпочитание, че тортите си искат време и за приготвяне, и за отлежаване, ама мълчи като обвиняем без адвокат на разпит Simple Smile
 Много ми допадна тази идея и вероятно именно на нея ще се спра, благодаря! Правила съм подобна преди много години, но с бишкоти вместо блат и малко по-различен пълнеж, но неизвестно защо, въпреки ценността на идеята за такъв тип торта, не съм я повтаряла.

Общи условия

Активация на акаунт