КОЛЕДА 2024/2025

• 110 125
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Марчева , направих тестото , утре ше ги пека и ше снимам резултата . Допуснала съм грешка в рецептата , и едно ..........................
Всичко е точно, но не съвсем, така излезе тази работа, първо бяха - "виенски кифлички" така бяха записани тук и така ги прочетох, след това пиша рецепта, ама то било топчета, къде отидоха кифличките, ????  сега пък се добави и едно яйце,  за малко да ги започна, но нещо ме спря работа и затова ги оставих за по-късно, печенето не може да е на 180 градуса при толкова масло, те ще загубят тотално формата си , малко са им градусите.... моля ти се уточни, запиши и евентуално, ако не ми е минал мерака ще ги сътворя. Ще ме съсипеш , ама не се ядосвам, само си пиша.

# 676
  • Под сянката на разлистените кактуси
Марчева, потърсих и аз в моя архив и съм запазила тази рецепта от когато е публикувана във форума, 2012. Цитирам дословно:

"И давам една рецепта за ВИЕНСКИ КОЛЕДНИ ОРЕХОВИ БИСКВИТИ
рецептата е от бабата на Мона, която Мона е чиста виенчанка, а баба й (съответно) - истинска стара виенска дама
250 гр. брашно
250 гр. кафява захар
250 гр. масло
250 смлени орехи
1 яйце
щипка сол, 1 с.л. подправки - основно канела
Брашното, ядките, подправките и захарта се разбъркват; добавят се яйцето + маслото на късчета. Меси се. После се оставя в хладилник за няколко часа (или за през нощта); точи се, изрязва се и се пече на 170 градуса около 20тина минути - докато покафенеят краищата. Това нещо е ужасно вкусно. Много просто и много вкусно.
моята добавка е към оформянето. тестото оформям на малки топчета, които след опичането и изстиването топвам в разтопен шоколад и после във филиран бадем. това е!"

Разбира се, че е разтопен шоколад, и аз съм една патка... Ама като чуя "течен шоколд", все Нутела ми е в главата...Ама гадна била, с палмово масло, не ме интересува, нападам с лъжицата!

Не съм я пробвала, но звучеше интересно. Може би тази година Grinning Не съм записала кой я е сложил

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 00:42 от tunata

# 677
  • Някъде по Дунава
Коментираните виенски орехови бисквити правих веднъж. Маслото е доста и малко мазни ми бяха . Иначе са вкусни.

# 678
А дали маслото не може да се намали с 50 гр например? Аз мисля така да ги пробвам.

# 679
И аз се ядосвам че ги почнах преди дискусията, можех да понамаля малко маслото . Не заради вкуса - той е без забележка, особено след една доза подправки за сладки , които си нося от Виктуалиенмаркт в Мюнхен . По скоро заради формата , която не запазва пълна кръглост след изпичане .
Разтопявам шоколадов кувертюр на Гайо, или какъвто имам- лидълски или от Метро . С малко сметана , за да не втвърди твърде бързо. Топя и овалвам. В годините съм овалвала в какво ли не - кокосови стърготини и всякакви поръски.
Рецептата е точно цитираната. Извинявам се за пропуска за яйцето , добавих го . Виенски коледни бисквити се казват , не е ставало въпрос за кифлички . Извадих сутринта тестото , гледам го и се чудя да вложа ли малко брашно, или да скипна забележката и да си го карам както досега . От първото публикуване на рецептата не съм имала пропусната зима без ДВОЙНА доза от тези чудеса . И никой не се е оплакал. Ше мисля още малко, докато се разкарам до магазина за малко хартиени кошнички в които слагам готовите  .

# 680
Момичета, днес правих торта и ми останаха доста изрезки от блатовете. Чудя се  дали да направя с тях някакви бонбони или нещо подобно. Ако имате сполучлива рецепта ще съм благодарна!

# 681
  • София
Може ли бадемовото или лешниково брашно да се замени с кокосово? Че имам 3 жълтъка и ми допаднаха тези бисквити Байоки, но в останалите сладки имам бадемово брашно и искам нещо да е различно.

# 682
  • Sofia
Не.
Каквото и да съм правила с кокосово все става сухо и ронливо.

# 683
  • София
Кисинджър сладки от днес. С кайсиево сладко и бадемово брашно.

# 684
  • нейде там, където ....
G.. D.., би ли споделила какви са тези подправки?

# 685
Кисинджър сладки (Джиа) и Сахер сладки (Mikkey)

# 686
Сахер сладки Mikkey/малко трудно събрах тестото/и рохлички.

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 16:40 от mimi0585

# 687
  • София
И копчетата на Мики, ама май само формата е същата... нямах шамфастък, сложих бадемово, а пък слепването беше с разтопени бонбони Линд с pistachio Grinning,  ама ме е обвзела коледна треска....
Голямо мазане падна....

# 688
  • пак на Рив Гош
Моите две нови проби за тази година:
- португалски маслени бисквити с бира

- anisbredele - анасонови бисквити от Елзас (Франция)

Утре продължавам с още два нови вида, а през седмицата ще направя и ванилови кравайчета, по желание на Благоверния.

# 689
Може ли рецепта за Кисинджър сладкити и копчетата на Мики?
Ще ми се нещо с шамфъстък да направя, ще се радвам на идеи

Общи условия

Активация на акаунт