КОЛЕДА 2024/2025

• 110 175
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 660
G..D.., може ли рецепта за виенски коледни бисквити?
Дотук само алфахорес за проба /почти свършиха и много се харесаха / и една доза линцери по Марчева, ще ги слепваме по - късно.
тук от темата съм ги взела, преди мноооого години;
 - 250 гр. кафява захар
 - 250 гр масло
 - 250 гр орехи
 - 250 гр. брашно
- 1 яйце
 - коледни подправки
от тестото се отделят малки точета които се изпичат, пускат в течен шоколад и овалват във филиран бадем. Истински виенски коледни сладки, от потребителка на име Мона чиято баба е от Виена и е истинска виенчанка.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 22:58 от G..D..

# 661
G..D.., а орехите цели ли?

# 662
  • София
G..D.., а орехите цели ли?
Не, не може да са цели, те са смлени и са в тестото. Филираните бадеми  за овалване са цели, но предполагам ,че малко предварително са запечени, знам ли..

# 663
  • Пловдив
https://www.youtube.com/watch?v=Isc8l0VtEcA

а някой правил ли e баклава с кадаиф?

# 664
Само съм яла такава Blush в една пекарна в Асеновград. Ако си в района ще ти дам адреса.

# 665
  • Русе
Скрит текст:

# 666
Само съм яла такава Blush в една пекарна в Асеновград. Ако си в района ще ти дам адреса.
Да, ако може координати. В Асеновград има голяма турска общност и баклавата е на почит.

# 667
Сладко Пекарна Анри
088 540 8557

https://g.co/kgs/7FvNi8d

Да, ако може координати. В Асеновград има голяма турска общност и баклавата е на почит.

# 668
Да, орехите са блендирани, аз ги запичам леко преди блендиране  за по добър вкус. Филирания бадем не се бях сетила да запека, това е добра идея. Иначе съвсем леко го наситнявам, за да полепне по кръглата форма на сладката по плътно. Поръската може да е и от друг вид, но с филиран бадем е оригинала.

# 669
  • София
Да, орехите са блендирани, аз ги запичам леко преди блендиране  за по добър вкус. Филирания бадем не се бях ......................
Много ми е важно печенето на тези бисквитки, това е от огромно значение, защото маслото е много,  на какви градуси и колко време се пече и няма ли снимка да видя как изглеждат, това оформяне на топче нещо ме притеснява, колко да е голямо това топче и изобщо обичам много обяснения по независимо коя рецепта, за да съм сигурна в себе си и че всичко съм разбрала

# 670
  • Варна
Тюл перде татлъсъ         Hilalin mutfagi

1 пакет кори за баница, 125 г масло, 100 мл олио, 1 ч.ч. пшеничен грис
заливка: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бакпулвер
сироп: 3-4 ч.ч. захар, 3-4 ч.ч. вода, 1 ванилия, 1 с.л. лимонов сок
   Маслото и олиото се смесват и затоплят. Всяка кора за баница се разстила върху плота, намазва се с мазнината и се поръсва с гриса. След това се нагъва на зиг-заг като за ветрило (2-3 пръста височина) и се слага в правоъгълна тава. До нея се нарежда плътно следващата и така докато се запълни тавата. Нареденият сладкиш се запича в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се зачерви.
   През това време се приготвя заливката като продуктите се смесват и се разбиват с миксер. Запеченият сладкиш се вади от фурната и върху него с черпак се излива равномерно яйчената смес. Връща се обратно във фурната да се изпече и заливката – около 15-20 минути. Изважда се и се оставя да изстине.
   От захарта и водата се сварява сироп – да поври поне 5-10 минути и се залива изстиналия сладкиш. След като попие сиропа, се нарязва на квадратчета.

# 671
Марчева , направих тестото , утре ше ги пека и ше снимам резултата . Допуснала съм грешка в рецептата , и едно яйце се слага - добавих сега в предния пост . При мен само един жълтък беше достатъчен, защото яйцата ми са Л. Маслото наистина е много ,  но така съм  копирала поста от една дама в темата преди време и така ги правя всяка година . Честно казано , не влагам особеност при печенето - стандартно за десетина минути в топла фурна на 180 .  Излизат с леко компрометирана форма , след потапянето и овалването ги слагам в хартиени кошнички за бонбони.  У дома ги обожават .

# 672
Тези истинските виенски сладки правех поне 4 години подред. На мен много ми харесват, но вкусът е изключително наситен - обикновено смесвах всякакви видове захар и само канела като подправка. Оформях ги овални - така по-лесно се хващат и топят в шоколад. Моите им се мръщеха заради много ядки (а аз точно това харесвам).

# 673
  • Под сянката на разлистените кактуси
Какво значи "течен шоколад" в случая? Нутела? Горещо какао?

# 674
За мен течен шоколад = разтопен. Иначе няма да стегне и ще лепи.

Общи условия

Активация на акаунт