КОЛЕДА 2024/2025

• 110 024
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 720
  • Czech Republic
Предполагам, за цял щолен срока за предварително приготвяне е същия както и за мини?
Харесала съм си рецепта за меденки с ръжено брашно, която е без мазнина, а захарта не се разбива с яйцата, направо се смесват и объркват. Според вас дали няма да се получат прекалено твърди и хрупкави?

Тестата без мазнина са подходящи за къщички защото стават по-твърди . Но ако се слепят ще станат. Много добре държат форма. В миналото това е било традиционно тесто,но се оставяло дълго. Обикновено го замесвали и няколко месеца преди Коледа и в него не е имало дори яйца. Тук в Чехия дори се казва, че когато на пекаря му се родила дъщеря замесва тестото а меденките изпичал, когато се се омъжела.

# 721
Днес от мен браунис и финландски :

В хладилника ме чакат хусарски и шоко кугелн. Гърбът все така ме боли.

# 722
G..D.. може ли рецепта за браунис сладките.

# 723
  • пак на Рив Гош
Ze-ze, Mickey, написах рецептата за португалските бисквити с бира.

Кубратова, за анасоновите бисквити, като алтернатива на аромата препоръчват замяната с ванилия, но аз не съм пробвала. А самата текстура е доста хрупкава и твърда. Не са маслени, имат повече структура на сухар. Нямат допълнителна глазура, това отгоре е издигнатата им повърхност. Тъй като се правят донякъде с техниката на френските макарони и се оставят да се изсушат за няколко часа, повърхността отгоре остава твърда, а при печенето се надигат откъм основата и така се получават характерните "крачета" отдолу.

Наталина, както винаги, твоите меденки са произведения на изкуството! Heart Eyes
Анасоновите бисквити не се месят, само се разбиват и шприцоват Joy. Пък и не е задължително да ги направиш само по Коледа:joy:

# 724
Здравейте! Какви красоти правите само! Вдъхновение сте голямо. Аз ще започвам с рохлички от тази седмица, меденки и се колебая - линцери, шоколадовите полумесеци или шприцованите бисквити с карамел на Мики.
За последните имам въпрос обаче - моят блендер е нутрибулет - като се блендира изстиналия карамел с печените ядки не се ли надира купата?
Миналата година изхвърлих една, защото от препечени крутони от хляб с квас се надра жестоко… та да знам дали да рискувам с пралина и ядките…

# 725
  • Варна
Благодаря, Мики!

# 726
Natalyna , благодаря много за отговора. В такъв случай може би сбърках с избора на рецепта, защото най-малко исках да се получават твърди меденки, но пък ги исках традиционни... Както и да е, тестото вече отпочива, скоро ще видя и резултата.

# 727
Всяка година с моята най-добра дружка, с която от близо 30 г живеем в различни държави, си пращаме домашни сладки за Коледа. Започнахме на майтап, ама си стана традиция. Отделно децата (вече на 18 и 21) твърдят, че Коледа не е Коледа ако няма сладки.
 Затова, всяка година по това време отварям сладкарският цех.
Тази година успях да направя 10 вида:
 - шоко нус - но ги направих с орехи и се разляха, иначе на вкус са си добре;
- брауни бисквитки;
- сладките с капучино на Габи - режа ги на сърчица и не ги слепвам, любими са на синът ми;
- шоколадови сладки с кладенче, пълно с шоколадова глазура
- ричарели - разкошни са, за пръв път ги правя, нямах Амарето и сложих Гран Марние;
- сладки с фъстъчено масло - тези са невероятни и любими на всички;
- меки меденки с шоколадова глазура;
- портокалови сладки с шоколадов чипс - не сварвам да ги опазя!
- сладки  жълъдчета - масленки слепени със сладко от кайсии, едното крайче потопено в шоколадова глазура и после отъркаляни в смлени орехи;
- елхички - 3D, зелени, поръсени с пудра захар - много са красиви и вече почти изядени;
Снимки няма да показвам, защото съм с две леви ръце и нямам търпение и умение да украсявам. Но, ароматите са мммммм!
Всичко е в кутии и на хладно.
Коледното колетче за дружката ми вече пътува към нея.
Торбички със сладки вече са раздадени на избрани приятели и колеги - докато са пресни, че не знам кое колко държи, без да се развали и от кое колко ще остане до Коледа.
Децата и мъжот обикалят кутиите като манастирски котараци и все си отмъкват по нещо. До Коледа сладките я оцелеят, я - не! Аз - доволен!
Благодаря на всички за вкусните рецепти, полезните съвети и уютната атмосфера в темата!
Весели празници!

# 728
1000 islands, бихте ли споделили коя рецепта използвате за меките меденки с шоколадова глазура и за портокаловите сладки?

# 729
  • София
1000 islands, аз пък ще помоля за рецепти за тези с фъстъчено масло и портокаловите с шоколадов чипс.

# 730
Здравейте,чета Ви с интерес,много рядко пиша,но мисля че няма към кой друг да си отправя питането и да получа най-добрия съвет.Мисля да направя айсинг в няколко цвята,да го сложа в шишенца за декорация и утре да украся меденки с него.Въпросът ми е мога ли да го съхраня до Коледа,тъй като племеницата ми иска заедно да правим сладки и ще и бъде интересно да ги украсим?Благодаря предварително!Страхотни неща виждам в тази тема,браво на всички!

# 731
Когато имаше на кого, правех тези шоколадови сладки с фъстъчено масло.
https://www.kulinarno-joana.com/2009/04/chocolate-peanut-butter-cookies/
Много се харесваха.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 18:52 от morskibriz

# 732
  • Czech Republic
Здравейте,чета Ви с интерес,много рядко пиша,но мисля че няма към кой друг да си отправя питането и да получа най-добрия съвет.Мисля да направя айсинг в няколко цвята,да го сложа в шишенца за декорация и утре да украся меденки с него.Въпросът ми е мога ли да го съхраня до Коледа,тъй като племеницата ми иска заедно да правим сладки и ще и бъде интересно да ги украсим?Благодаря предварително!Страхотни неща виждам в тази тема,браво на всички!

Моят съвет е, да го сложите в малки найлонови пликчета ( най-добре тези, които за за замразяване) и преди използване да го разбъркате отново, иначе половината ще остане по шишенцата и трудно ще го извадите, освен ако не е много рядък. Айсинга издържа поне седмица  в хладилника  но ако искате може и да го замразите. Но както писах, за да остане гладък е важно да се разбърка добре отново. Иначе оставянето на оцветен  айсинг в хладилника е чудесна опция, ако искате цветовете да станат по-наситени. Това много помага.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 19:06 от natalyna

# 733
С удоволствие!

Меки меденки
2 яйца, 1 чч тъмна захар, 120 мл олио, 3 сл мед, 1 чл сода, 1 чл оцет, канела (аз обичам и слагам много към 2 сл), ванилия, 450-480 г брашно (брашното не бива да е повече от 500 г, иначе няма да станат мекички)

Смесват се яйцата със захарта и се разбиват добре. Добавят се олиото, меда и содата, предварително угасена в оцета. После се слага канелата и ванилията и се  обърква добре. На части се добавя брашното и се омесва до меко медено тесто, което леко да лепне. Пак, много е важно да не се слага повече от 500 г брашно, за да останат меденките мекш. С намазнени ръце или с ръкавици се правят топчета. Топчетата се сплескват леко като се сложат в тавата (аз използвам дъното на водна чаша, потопено в брашно). Слагат се на разстояние една от друга, защото се надуват. Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 10-12 мин. Готови са, когато леко си променят цвета по крайчетата. Не ги препичайте, защото стават твърди. Оставят се да изстинат в тавата за 10 мин и се вадят.

Шок глазура е по рецепта на Пейчев, ако не се лъжа.
60 г черен шоколад, 2 сл прясно мляко, 15 г краве масло. Шоколадът с е разтапя с млякото на водна баня, прибавя се кравето масло и се бърка до еднородна смес. Тази глазура е разкошна - отнема време, докато се стегне и спре да лепне, но крайният резултат е много вкусен. Тези меденки с тази глазура са същите като меденките, които се продаваха в сладкарниците през 80те.

Портокалови бисквитки с шоколадов чипс (не съм си записала на кого е рецептата) за 30-50 броя в зависимост от размера

400 г брашно, 1/2 чл сода, 1/4чл бакпулвер, щипка сол, 200 г масло, 100 г кафява захар, 100 г бяла захар, 2 големи или 3 малки яйца, кората от 2 портокала, 2 сл прясно изстискан портокалов сок, 300 г шоколадов чипс

Фурна на 180 градуса. Тави застлани с хартия за печене.
Брашно, сода, сол и бакпулвер се смесват в купа. Маслото и двата вида захар се разбиват до побеляване.
Добавят се яйцата едно по едно,като се изчаква сместа да поеме всяко напълно.
Добавят се портокаловите кора и сок.
Добавя се брашното на 2-3 пъти и се разцива на ниска степен или се обърква на ръка. Тестото е ужасно лепкаво. Аз го бърках с ръка в ръкавица и по едно време ръкавицата ми се изхлузи от ръката... Накрая се добавя и шоколадовият чипс и се разбърква добре, за да де разпредели равномерно. С малка чаена лъжичка се сипват купчинки тесто в тавата и се приплескват леко с вилица, за да се изпекат равномерно. Надуват се доста, така, че оставете място помежду им. Не ги правете твърде големи. Пекат се не повече от 10-12 мин. Аз ги вадя, когато леко порозовеят по крайчетата, не трябва да се препичат, че стават твърди.
Ако тестото започне да се размеква много, докато ги печете, приберете купата с тесто за кратко в хладилника, за да се постегне, иначе ще се разтекат при печенето.
Много са вкусни, а как ухаяяят.

Ето и рецептата за сладките с фъстъчено масло.

И трите рецепти съм "откраднала" от тази тема. Извинявам се на авторите на рецептите, че не мога да цитирам имената им. И им благодаря!❤️

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 18:59 от 1000 islands

# 734
Много благодаря! Весели празници 🎄

Общи условия

Активация на акаунт